Kategori: Allsvenska nyheter från TT

Nye stjärnan vill tända MFF:s andra stjärna

Han lämnade en ordinarie plats i Europa League-laget Gent för en klassisk svensk försäsong.

För mig var det tid att pröva på något nytt, säger Malmö FF:s nye mittback Lasse Nielsen, 29.

Nu vill dansken tända MFF:s andra stjärna på bröstet.

Ordinarie i belgiska Gent, som stod inför slutspel i Europa League. Uttagen i den danska truppen som avslutade landslagssäsongen 2016. Då valde den Champions League-meriterade mittbacken Lasse Nielsen, 29, att skriva på för Malmö FF.

Antingen skulle det ske något i vinter eller till sommaren. Det var tid för att prova på något nytt, säger Lasse Nielsen.

TT: Ville du att något skulle hända eller trodde du att klubben ville göra något i sommar?

Det var jag. För mig var det tid att pröva på något nytt. Det är det som är spännande med att få vara fotbollsspelare. Att få uppleva saker och spela på olika arenor och i olika ligor. Jag har aldrig ångrat att det blev Malmö, säger dansken.

Vill nå 20 titlar

Här kastades han rakt in i en klassisk svensk försäsong. Malmö föll i höstas mot Landskrona i Svenska cupen och har därmed inte fått spela några tävlingsmatcher inför den allsvenska premiären borta mot IFK Göteborg.

Försäsongen har varit lång, men för mig har det varit bra. Jag har fått tid och matcher att komma in i laget, säger Nielsen, som skrev på för Malmö den 20 januari.

På borden i pressrummet i Swedbank stadion ligger det mängder av signerade Malmö FF-matchtröjor och ovanför klubbemblemet syns en guldstjärna. Försvarar Malmö sitt SM-guld från i fjol når klubben upp till 20 mästerskapstitlar totalt och får sätta dit en andra stjärna - som första svenska klubb.

Jag har vunnit ligan i Belgien och i Danmark. Nu vill jag gärna vinna även i Sverige, säger dansken.

"Vet inte mycket" om allsvenskan

TT: Vad vet du om allsvenskan?

Där måste jag vara ärlig - jag vet inte mycket, säger han och skrattar.

Jag har ju spelat i Gent med några från Sverige (Jacob Rinne, Erik Johansson, Emir Kujovic), men jag vet inte så mycket mer än att Malmö alltid är med i toppen och oftast har vunnit mästerskapet de senaste åren, säger Nielsen.

Den 29-årige dansken hade en fin period i Gent. Förutom ligaguld 2015 spelade Nielsen exempelvis samtliga åtta Champions League-matcher när den belgiska klubben nådde åttondelsfinal (åkte ut mot Wolfsburg) säsongen 2015-2016.

TT: Många svenska utlandsproffs har på senare år har misslyckats i just Belgien - vad tror du att det beror på?

Jag kan mest tala för mig själv och Gent, men det krävs inte många matcher där du spelar dåligt för att hamna utanför laget. Tränaren har ett system han vill spela och presterar du inte inom systemet hamnar du på bänken, säger Nielsen och fortsätter:

Sedan är det mer pengar i Belgien och trupperna är bredare med hårdare konkurrens.

Vill ta plats i landslaget

Mittbacken står noterad för en A-landskamp för Danmark. I augusti 2012 fick han hoppa in i en vänskapslandskamp mot Slovakien. Förra året var dock Nielsen med i fyra av förbundskaptenen Åge Hareides sex landslagstrupper, men han fick ingen speltid.

Vi har bra spelare på den positionen. Det är lite tufft, men det är inte omöjligt och jag har ju varit med.

Han kom inte med till det stundande VM-kvalet mot Rumänien (26 mars), men 29-åringen har inte gett upp drömmen om landslaget. Den tidigare MFF-tränaren Hareide har sett två av Malmös träningsmatcher (Brann och Rosenborg) på plats för att följa Nielsen.

Men så bor han ju också i Köpenhamn... Nu har jag bara fokus på Malmö - blir det landslaget är det bara fett, säger Lasse Nielsen.

Upplagt av: TT