Kategori: Allsvenska nyheter från TT

Buya Turay poängräddare för Eskilstuna

Mohamed Buya Turay blev AFC Eskilstunas målkung i superettan.

Han är redan på god väg att bli det i allsvenskan också. När AFC klarade 1-1 mot IFK Göteborg kom 22-åringens tredje mål den här säsongen.

Jag föredrar faktiskt allsvenskan, säger han.

Mohamed Buya Turay blev tvåmålsskytt när AFC United tog sin första allsvenska poäng, mot Örebro (2-2) senast. Nu blev den 22-årige anfallaren poängräddare mot IFK Göteborg.

Målet kom efter en lång sprint i 64:e minuten. Buya Turay löpte ikapp både bollen och Emil Salomonsson en bit in på IFK Göteborgs planhalva och fick fri väg mot mål. Väl framme i straffområdet avslutade sierraleoniern kyligt med en bredsida.

Nja... det var ett mål bara. Bra med en poäng på bortaplan, säger Mohamed Buya Turay med ett brett leende.

Det finns inuti mig, jag kan sprinta från ena sidan till den andra helt enkelt.

Varnad för firandet

Den 22-årige anfallaren, som inledde sin karriär i Sverige som division 3-spelare för några år sedan, var AFC:s bäste målskytt i superettan i fjol med sina tio mål. Nu står han på tre allsvenska mål redan efter tre omgångar.

Han firade med en något otydlig målgest, till synes riktad mot publiken, som domaren gav gult kort för. Desto tydligare var dock hans kram till tränaren Pelle Olsson efter målet.

Han är en av få tränare som trodde på mig när jag spelade i division 3, förklarar Buya Turay.

Det blev inte så det året, men jag visste att jag en dag ville spela för honom.

Pelle Olsson förtydligare det hela lite.

Jag hade honom på prov i Gefle 2013, men då var han så liten och tunn att vi inte tog honom. Men han har vuxit till sig, säger AFC-tränaren nöjt.

Han har visat att hans egenskaper biter väldigt bra i allsvenskan.

"Uddlöst" Blåvitt

Det var IFK Göteborg som hade det mesta av spelet. Men trots dominansen uteblev utdelningen - med undantag för ett snabbt ledningsmål efter halvtidsvilan.

Redan ett par minuter efter pausen blev Søren Rieks frispelad på högerkanten. Danskens inlägg letade sig igenom Eskilstunaförsvaret och blev en perfekt passning till Tobias Hysén, som enkelt kunde bredsida in ledningsmålet. I det läget talade mycket för att IFK Göteborg skulle gå upp jämsides med Malmö FF i tabelltoppen.

Men Mohamed Buya Turay satte effektivt stopp för det.

Vi är alldeles för uddlösa på det stora hela, säger IFK:s lagkapten Mattias Bjärsmyr.

Vi får ju ett mål när vi har kommit i gång, men så kommer deras och efter det reser vi oss inte. Det var svagt att vi inte fick i gång något anfallsspel efter deras mål.

Upplagt av: TT