Kategori: Allsvenska nyheter från TT

Spelare erbjöds pengar - allsvensk match inställd

Den allsvenska matchen IFK Göteborg-AIK, som skulle ha spelats i kväll, är inställd på grund av matchfixningsförsök. En AIK-spelare ska ha erbjudits pengar och hotats. Polisen har inlett en förundersökning.

Enligt Svenska Fotbollförbundet uppvaktades en AIK-spelare i tisdags av en misstänkt matchfixare som erbjöd honom en stor summa pengar.

"Med förtäckta hot krävde fixaren i gengäld att spelaren skulle underprestera i kvällens allsvenska bortamatch mot IFK Göteborg", skriver förbundet på sin webbplats.

SvFF fattade beslut om att ställa in matchen efter samråd med polisen, de berörda klubbarna och föreningen Svensk elitfotboll, Sef.

"Det handlar ytterst inte om en enskild match. Det är en allvarlig attack och ett kuppförsök mot svensk fotboll. Det kommer vi aldrig, aldrig att acceptera och därför är det viktigt att vi agerar med kraft", säger Håkan Sjöstrand.

Stödjer beslutet

IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson ställer sig bakom beslutet att ställa in matchen.

- Jag har stor förståelse för att de fattar det här beslutet. Det här med spel och hot är ett gissel för hela idrottsrörelsen, det är inte bara fotbollen som drabbas utan hela idrottsrörelsen och de värderingar som vi står för, säger han till TT.

Andersson fick den första informationen i morse.

- Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson ringde mig och informerade om att tävlingskommittén skulle titta på det här och att det med stor sannolikhet skulle föreslå att matchen ställs in, berättar han.

Förundersökning inledd

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson säger i ett pressmeddelande att han är glad över att spelaren i AIK slog larm.

"Säg nej och våga berätta. Det är det bästa sättet stoppa ett av de största hoten moten idrotten. Det här är ett kvitto på när samverkan fungerar som bäst. Polisen har tillsatt en särskild aktionsgrupp och både spelare och föreningen agerar direkt, då löser vi problemen snabbt tillsammans", säger Björn Eriksson.

Polisen har inlett en förundersökning och det är nu upp till klubbarna att i diskussion med Sef hitta ett nytt datum för matchen.

Upplagt av: TT