Kategori: Allsvenska nyheter från TT

"Fotbollen ett smörgåsbord för kriminella"

Matchfixningsförsöket mot AIK, som gjorde att matchen mot IFK Göteborg ställdes in, är det första i allsvensk fotboll.

Men det kom inte som en överraskning för polisen.

Vi har sett den organiserade brottsligheten vända sig mot fotbollen, säger Fredrik Gårdare.

Kriminalkommissarien leder aktionsgruppen mot kriminalitet inom idrotten. Gårdare säger att aktörer från organiserad brottslighet vänt sig mot fotbollen i flera år, och att det ökat något det senaste året.

Det är för att det finns stora pengar där och den organiserade brottsligheten går efter pengarna, analyserar var de kan tjäna mest pengar till minst risk. Då tittar de på värdetransportrån, PPM-fonder och fotboll, säger han.

De ser att fotbollen kanske inte har bra beredskap eller försvar mot det här och då blir det ett smörgåsbord för de riktigt slipade kriminella som tar chansen.

Vad de kriminella kanske inte förstått är att polisen, Riksidrottsförbundet, de olika idrotterna och klubbarna numera samarbetar och har tagit steg framåt för att försvåra och förhindra matchfixning.

Det här hade inte blivit så bra om det inte funnits resurser på olika håll och att vi haft samma inställning. Det var ett väldigt bra agerande från fotbollens sida i den här situationen, ett agerande som vi saknat tidigare. Vi fick en bra start på det här ärendet, säger Gårdare.

"Kunde inte garantera"

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand berättade vid en presskonferens att en AIK-spelare i tisdags kontaktades av en misstänkt matchfixare som erbjöd honom en stor summa pengar.

Med förtäckta hot krävde fixaren i gengäld att spelaren skulle underprestera i matchen mot IFK Göteborg, säger Sjöstrand.

Att Svenska fotbollförbundet sedan lät ställa in matchen, i stället för att stoppa spel på matchen, förklarar Sjöstrand:

Grunden till beslutet är att alla våra matcher ska vara säkra och ske på sportsliga grunder. När vi inte kunde garantera det valde vi att ställa in matchen, som får spelas vid ett annat tillfälle, säger han.

Har högsta prioritet

Av utredningstekniska skäl vill inte polisen berätta om vem eller vilka spelare som utsatts för matchfixningsförsöket eller andra detaljer om utredningen.

Men ärendet har högsta prioritet och vi jobbar vidare, säger Fredrik Gårdare.

Han säger att aktionsgruppen mot kriminalitet inom idrotten sedan lång tid jobbat mot individerna inom den organiserade brottsligheten som krupit in i idrotten. Gårdare vill inte säga om man misstänker svenska eller utländska aktörer i just det här fallet.

Men generellt sett brukar den här typen av brottslighet gå över alla typer av gränser, ofta över nationella gränser, och vi har ett generellt utbyte och samarbete med polisen i andra länder, säger han.

Matchfixning har tidigare inte varit brottsligt, men en ny lagstiftning som är på gång ska bli vassare mot den här typen av brott.

Och jag tror att vi tillsammans, polisen och idrotten, kan göra det väldigt jobbigt för de här individerna. Kanske så att de drar sig tillbaka.

Upplagt av: TT