Det hänger på de unga

Allt fler allsvenska klubbar satsar ungt.
Det betalar sig. Se bara på Malmö FF och Helsingborg som gjorde upp i den allsvenska guldstriden.
– Det finns en helt annan attityd bland klubbarna i dag till att släppa fram yngre spelare, säger Jörgen Lennartsson, avgående förbundskapten för U21-landslaget.

Malmö FF har fem juniorer och sex U21-spelare i sin 24-mannatrupp. Ett flertal av dem är inte bara startspelare. De har även nyckelroller i laget, som Ivo Pekalski, 19, Agon Mehmeti, 20, Jiloan Hamad, 19 och Jimmy Durmaz, 21.
Helsingborg har i Joel Ekstrand, 21, och Marcus Nilsson, 22, Allsvenskans yngsta mittbackspar och i Rasmus Jönsson, 20, en central forward som slogs i toppen av assistligan.
Trots ett påtagligt ungdomligt inslag i respektive lag var det de båda skånska bjässarna som gjorde upp om det allsvenska guldet.
Jörgen Lennartsson är inte överraskad.
Tvärtom, han tycker att det är logiskt – och bra – att MFF och HIF nått framgångar med så många unga spelare i bärande roller.
– Det får ännu fler klubbar att inse att det är ett vinnande koncept, säger Jörgen Lennartsson.

Han pekar på fyra punkter som gjort att just Helsingborg och Malmö FF varit så lyckosamma när det handlar om att fostra och slussa in unga spelare i respektive förenings A-lag.

  • Tradition.
  • Stark tipselitverksamhet med många kompetenta människor.
  • Gynnsamt klimat.
  • Närhet till kontinenten.

– Helsingborg nådde stora framgångar i slutet på 90-talet med många unga och egenfostrade spelare. Malmö gjorde samma sak redan på 80-talet. Då kom ju halva landslaget från MFF, säger Jörgen Lennartsson.
– Närheten till kontinenten innebär ett tidigare internationellt utbyte än vad som är normalt. Malmös pojklag, till exempel, möter ofta danska, men även tyska och holländska lag, vilket är positivt ur många aspekter.

Agon Mehmeti spelade en avgörande roll i guldstriden. Elva fullträffar totalt gjorde att Mehmeti vann MFF:s interna skytteliga.Tidigare landslagsspelaren Staffan Tapper är ungdomsansvarig i Malmö FF.
På frågan om han trodde på allsvensk guldstrid inför säsongen med så många unga, förhållandevis orutinerade spelare skrattar han bara.
– Vi tror alltid på guld härnere, säger han.
Staffan Tapper menar att Malmö FF alltid varit bra på att ta fram egna unga spelare och att det främst beror på en stabil och bra organisation och skickliga tränare och ledare.
– Dessutom slår vi oss aldrig till ro, säger han. Vi jobbar hela tiden stenhårt på att flödet från pojk- och ungdomslag upp till A-truppen ska vara konstant.

För sex år sedan startade Malmö FF en akademi, där de mest talangfulla 13-åringarna i staden med omnejd väljs ut och erbjuds plats. Det är ett profilprogram för högstadiet som MFF genomför i samarbete med Malmö stad genom stadsdelen Hyllie.
Tanken är att ge talangfulla ungdomar möjligheten att klara skolan och samtidigt satsa på sin idrott. Staffan Tapper och Richard Ohlqvist är båda såväl utbildade fotbollsinstruktörer som ämneslärare, vilket ytterligare bidrar till att knyta ihop skola och idrott i akademin.

Målet är självklart: alla elever ska klara intagningen till gymnasiets nationella program.
– Vår filosofi är att fötter och hjärna hör ihop. Klarar de av sina studier på ett bra sätt ökar förutsättningarna för att de ska kunna fatta bra beslut både utanför och på fotbollsplanen, säger Staffan Tapper.
På akademin i dag finns ett antal ytterst talangfulla spelare.
– Vi har några 14-, 15- och 16-åringar som är bättre än vad de unga spelarna i A-lagstruppen var vid motsvarande ålder, säger Staffan Tapper.
Framtiden ser ljus ut?
– Det kan man säga, även om man aldrig kan vara säker på något.

U21-spelare hos Svenska mästarna de senaste åren

2009 AIK
Mittbacken Per Karlsson den ende U21-spelare att betrakta som ordinarie i AIK. Spelade 26 matcher, alla från start.

2008 Kalmar FF
Rasmus Elm tongivande i laget. Spelade 27 matcher, 26 från start. Stod för fem mål och tio målgivande passningar.

2007 IFK Göteborg
Marcus Berg, Mattias Bjärsmyr, Pontus Wernbloom och Gustav Svensson hade nyckelroller i laget. Berg vann skytteligan på 14 fullträffar.

2006 Elfsborg
Samuel Holmén och Joakim Sjöhage spelade frekvent. Holmén gjorde sju mål på 26 matcher och Sjöhage fyra mål på 26 matcher, varav sju från start.

I Helsingborg trodde man knappast på allsvensk guldstrid.
– Nej, men vi hoppades i alla fall bli bättre än vad experterna tippade oss. De trodde att vi skulle bli sexa till tia, säger Hans Carell.
Han är projektansvarig på HIF:s fotbollsakademi som startades för 15 år sedan i samarbete med Filbornaskolan och berättar inte utan viss stolthet att 60 procent av spelarna i A-lagstruppen har spelat pojk- och ungdomsfotboll i klubben.
– Med tanke på att vi har som mål att en tredjedel av A-lagstruppen ska vara egenfostrad är det en rätt hög siffra.

Precis som i fallet Malmö FF är instruktörerna på Filbornaskolan starkt knutna till Helsingborgs IF.
– Vi har en idé, en röd tråd, som det är viktigt att alla följer, från styrelsen och nedåt. Det kan gå lite upp och ner, ibland kommer det fram bra kullar ibland inte, men vi får aldrig drabbas av panik utan i stället fortsätta jobba lugnt och metodiskt.
Inte heller på Olympia råder det någon brist på återväxt.
– Vi har ett antal 17-, 18- och 19-åringar som i dag frekvent tränar med A-laget. Tanken är givetvis att de på sikt ska bli startspelare, säger Hans Carell.

Malmö FF och Helsingborgs IF kan tjäna som goda exempel, precis som Elfsborg, men det var nog ändå IFK Göteborgs SM-guld 2007 som fick klubbledare runt om i landet och höja på ögonbrynen och inse att det går att vinna Allsvenskan med egenfostrade, unga spelare på vitala positioner. Med spelare som Pontus Wernbloom, Marcus Berg, Gustav Svensson och Mattias Bjärsmyr höll »Blåvitt« undan för Kalmar och Djurgården.
– Ja, det var betydelsefullt. Det fick många beslutsfattare i klubbarna att förstå att det går att göra resultat och till och med vinna med den modellen, säger Jörgen Lennartsson.

Frågan nu är om trenden kommer att hålla i sig, att fler unga spelare kommer att beredas plats och få viktiga roller i de allsvenska topplagen.
Jörgen Lennartsson tror det.
– Det här är ju främst resultatet av ett par saker: attityden har förändrats, talangutvecklingen har skärpts och det finns en mycket större vilja hos klubbarna att släppa fram unga spelare än det gjorde tidigare. Samtidigt har det varit en ekonomisk nedgång som tvingat klubbarna att ta fram egna spelare. Vi har trots allt 140 spelare utomlands och att köpa kvalité utanför landets gränser med begränsade ekonomiska resurser är inte helt enkelt.

Vilka klubbar står närmast i tur att göra det Malmö och Helsingborg gjort denna säsong, alltså vara med och konkurrera om allsvensk serieseger med så många egenproducerade talanger?
– Jag vill verkligen poängtera att det finns många klubbar som jobbar hårt och bra med talangutveckling, men om jag ska svara på frågan ligger det närmast tillhands att tro på »Blåvitt« och Elfsborg, säger Jörgen Lennartsson.

Leif Engqvist.

MFF:s U21-tränare Leif Engqvist om…

… Jimmy Durmaz
»Fantastiskt bra teknik. Skjuter bra med båda fötterna. Duktig en-mot-en. En publikspelare, en man som åskådare gillar att titta på. Kan givetvis utveckla sitt försvarsspel, men det kommer säkert.«

… Jiloan Hamad
»Bra driv med bollen, bra teknik. Härligt flyt i steget, ser ut att aldrig bli trött. Låg tyngdpunkt, svår att ta bollen av. Bör slipa lite på sina avslut så att han gör fler mål.«

… Pontus Jansson
»Trots sin storlek har han bra teknik och är en bra passningsspelare. Vi använde honom en hel del som forward i U18-laget, därför har han kvalitéer även som avslutare. Fysiskt stark. Bör förbättra sitt huvudspel.«

… Agon Mehmeti
»En bra målgörare, skicklig på att sätta dit den när han får lägena. Bra steg. Den av våra anfallare som jobbar och sliter hårdast. Har förbättrat sitt mottagningsspel, men kan bli ytterligare lite starkare i kroppen.«

… Guillermo Molins
»Stor, stark, snabb och kraftfull spelare med god teknik. Har ett förflutet som anfallare och är duktig på att göra mål. Stannar ibland upp spelet. Borde utnyttja sin fart och kraftfullhet ännu mer än vad han gör.«

… Ivo Pekalski
»Fantastisk fotbollsspelare. Spelskicklig, klok. Hittar alltid utrymmena på planen, duktig passningsspelare. Tuff och rejäl, bra tajming i huvudspelet. Kan förbättra skottet utifrån och på så vis göra fler mål.«

… Dardan Rexhepi
»Stor och stark med internationell touch och mottagningsspel. Tagit stora kliv denna säsong och erbjöds kontrakt när Edward Ofere försvann från klubben. Ganska snabb, men bör jobba ytterligare med tempot.«

… Jasmin Sudic
»Stark närkampsspelare med härligt temperament. Ju mer förbannad han är desto bättre blir han. Karismatisk spelare. Bra teknik och bra passningsspelare. Korsbandskadad i våras, men är nu tillbaka i träning igen.«

Jesper Jansson.

HIF:s sportchef Jesper Jansson om…

… Joel Ekstrand
»En extrem mittbackstalang som har det mesta. Mycket spelskicklig, bra med bägge fötterna. Han har det naturligt. Det finns inte många sådana talanger i Skandinavien. Nu handlar det för Joel om att mentalt ta nästa kliv.«

… Rasmus Jönsson
»Extrem talang med fantastisk spelförståelse och bra touch. Riktigt vass avslutare även om han mestadels haft en tillbakadragen roll denna säsong. Bör jobba på att våga löpa mer in i boxen och ta duellerna. Väldigt stark i kroppen, trots att han är smal.«

… Marcus Nilsson
»Extremt snabb. Stark och mycket bra i luften. En riktigt bra försvarsspelare. Han har det inte naturligt på samma sätt som Joel, men han jobbar hårt på att förbättra sin teknik.«

Artikeln är tidigare publicerad i Magasinet Fotboll #3-2010

Upplagt av: Göran Bolin