Thylin: "Var finns Allsvenskans skyttekung?"

Reine Almqvist, Jan Lill-Damma Mattsson och Mats Lilienberg - tre av de relativt få spelare som vunnit skytteligan mer än en gång.

Det måste inte vara han som avgör matcherna. Ett lag kan bevisligen bli mästare utan att ha tillgång till en sådan spelartyp.
Men frågan är ändå intressant och aktuell: var finns Allsvenskans skyttekung?

Thylin tycker till...Jag är inte på jakt efter en ny Gunnar Nordahl – någon sådan finns inte – men visst vore det spännande att se en anfallare som verkar kunna göra mål när han vill. En forward som påfallande ofta är på rätt plats i straffområdet och som är säker i avslutningarna. En spelare som får det svåra att se enkelt ut.
En skyttekung.

Just nu ser den allsvenska skytteligan ut så här:

 • 8 mål: Magnus Eriksson, Djurgården
 • 7 mål: Gustav Engvall, Djurgården, Kalle Holmberg, IFK Norrköping
 • 6 mål: Tobias Hysén, IFK Göteborg, Pa Dibba, Hammarby

Gustav Engvall kommer inte att vinna skytteligan, eftersom han ska återvända till Bristol City, men de andra är potentiella kandidater till titeln. Frågan är dock om någon av dem kommer att göra 20 mål. Jag tvivlar på det.
Magnus Eriksson, Kalle Holmberg, Tobias Hysén och Pa Dibba är bra fotbollsspelare och kompetenta avslutare, men det är inte självklart att just de ska avgöra matcherna. Når de upp till ett snitt på 0,5 mål per match är det bra nog. Högre är inte förväntningarna.

Detta är ingen kritik mot de aktuella spelarna, snarare en bekräftelse på att rollerna i ett fotbollslag har förändrats. En anfallare är i dag inte bara en avslutare; han kan/ska vara bollmottagare, skapa ytor för lagkamraterna och starta försvarsspelet högt upp på motståndarnas planhalva. Målskyttet sprids på flera fötter; yttermittfältare som skär in från kanterna, innerbackar som går upp på fasta situationer. Dessutom är försvarsspelarna bättre organiserade i dag.

Men. Ändå. Ibland längtar jag efter specialisterna: anfallsspelarna som har den där instinktiva känslan, skickligheten och kylan som krävs för att bli en överlägsen skyttekung.
2014 hade vi IFK Göteborgs Lasse Vibe, 23 mål, 2015 IFK Norrköpings Emir Kujovic, 21 mål. Jag kan inte hitta någon sådan målskytt i Allsvenskan 2017.

Det finns rekord och det finns oslagbara rekord. "Svarte Filips" tillhör den senare kategorin: 39 mål den första allsvenska säsongen 1924-25. 39 mål på 21 matcher!
Jag tror heller inte att någon kommer att bli allsvensk skyttekung fyra gånger, som Gunnar Nordahl, eller vinna skytteligan tre år i rad, som Karl-Alfred Jakobsson och Jan "Lill-Damma" Mattsson. Anledningen är förstås att allt fler spelare flyttar utomlands i allt lägre åldrar, många av dem innan de hunnit etablera sig i Allsvenskan.

Apropå Gunnar Nordahl, skyttekungarnas skyttekung: han hade med all säkerhet vunnit allsvenska skytteligan ytterligare fem-sex gånger om han inte hade värvats av Milan 1949. Nu blev han i stället italiensk skyttekung fem gånger.

Om Thylin tvingas tippa en skytteligavinnare blir det Norrköpings Kalle Holmberg.Nå, vem kommer att göra flest mål i år? Om ni vrider om armen på mig svarar jag – Kalle Holmberg, givetvis under förutsättning att han stannar i Sverige. Han är en vass straffområdesspelare och IFK Norrköping kommer ofta i detta område, inte minst tack vare Niclas Eliasson.

Magnus Eriksson kan göra läckra mål men jag ser honom inte i första hand som avslutare. Tobias Hysén är fortfarande är fortfarande en smart forward och Pa Dibba har kanske fått självförtroende efter de två fullträffarna mot Örebro. Henok Goitom kan skjuta AIK uppåt i tabellen och vem vet vad Othman El Kabir kan hitta på, djurgårdaren som nu gjort tre mål på fyra matcher.

Malmö FF klarar sig utmärkt i Allsvenskan utan en skyttekung, men kommer att sakna sin härförare Markus Rosenberg i Champions League-kvalet mot Vardar. Jag önskar dem lycka till, hoppas att vi får se MFF i gruppspelet så småningom.

Gunnar Nordahl, "Svarte Filip", Karl-Alfred och "Lill-Damma" tillhör det förflutna, men deras prestationer är en viktig del av svensk fotbollshistoria. Vi får inte glömma dem. Skyttekungarna.

Allsvenskans skyttekungar – en historik

Bästa skyttekungarna:

 • 1. Filip Johansson, "Svarte Filip", IFK Göteborg, 39 mål, 1924-25
 • 2. Harry Lundahl, Helsingborg 1928-29, och Jan "Lill-Damma" Mattsson, Öster, 1975, båda 31 mål
 • 3. Carl-Erik Holmberg, Öis, 29 mål, 1925-26 och 31-32
 • 4. Bo Larsson, Malmö FF, 28 mål, 1965

Skyttekungar tre år i rad:

 • Karl-Alfred Jakobsson, Gais, 1951/52-53/54,
 • Jan "Lill-Damma" Mattsson, Öster, 1973-75

Flest segrar i skytteligan:

 • Gunnar Nordahl, Degerfors IF och IFK Norrköping, 1942-43, 44-45, 45-46, 47-48

Trefaldig skyttekung:

 • Carl-Erik Holmberg, Öis, 1925-26, 27-28, 31-32

Tvåfaldiga skyttekungar:

 • Harry Lundahl, Helsingborg, 1928-29, 29-30
 • Sven Jonasson, Elfsborg, 1933-34, 35-36
 • Bertil "Bebben" Johansson, IFK Göteborg, 1957-58, 61
 • Rune Börjesson, Öis, 1959, 60
 • Bosse Larsson MFF, 1963, 65
 • Reine Almqvist, IFK Göteborg, 1969, 77
 • Roland Sandberg, Åtvidaberg, 1971, 72
 • Billy Ohlsson, Hammarby, 1980, 84
 • Mats Lilienberg, Trelleborg och Halmstad, 1993, 97
 • Niklas Skoog, Västra Frölunda och Malmö FF, 1995, 2003.

Upplagt av: Stefan Thylin