Välbesökt mångfaldsseminarium i Sundsvall

Det första av SvFF:s fyra mångfaldsseminarier har arrangerats i Sundsvall.

På måndagen hölls det första av fyra mångfaldsseminarier för svensk fotboll i Sundsvall. Föreningar, distrikt och politiker var ganska överens om att fotbollen och idrotten gör en stor nytta.
– Vårt stöd till idrotten ger tydlig direkteffekt, sa Åsa Ulander, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Sundsvall.

Dagen inleddes med att Sevana Bergström, ny integrationssamordnare på SvFF, berättade vad seminarierna ska handla om:

– Vi gör i första hand en behovsanalys, där en dialog med distrikt och föreningar ska till om det som görs och bra ska bli ännu bättre. Nästa steg är att se hur vi kan ta mångfalden med praktiska exempel, via bland annat handledning och workshops och därefter ska vi implementera det vi kommit fram till och utvärdera detta, sa Sevana till de drygt 60 närvarande.

Hon berättade vidare som sin erfarenhet och kunskap kring mångfaldsfrågorna och där hennes budskap var att ju mer man är överens i en förening om vägen framåt, desto färre problem blir det.

Därpå följde en paneldiskussion där Tony Croon, Bollnäs GIF, Mats Falck, Gottne IF och Lennart Lummi från Sundsvalls DFF Plus, berättade om sina erfarenheter.

– Vi har vuxit från 200 till 700 aktiva på kort tid, med olika nationaliteter, men har jättesvårt med anläggningar tyvärr, det är vår största utmaning, sa Tony Croon i Bollnäs.

– Vår utmaning är logistiken, att vi får hämta spelare för att ta dem till träning men har lyckats väl med de nyanlända och det sportsliga, sa Mats.
– Vi har ett väldigt bra samarbete med Kommunen, SISU och med alla andra föreningar. Vi har lyckats väl i svåra områden och det är en glädje att se tjejer komma tillbaka u som bara vill vara med utan att själva spela längre, sa Lennart.

Noterbart är att ingen av dem pratade om pengar och resurser, men desto mer om kärleken till det de håller på med.

Därefter var det dags för Åsa Ulander, Kenneth Larsson, IFO-chef Nordanstigs kommun och aktiv i Ljusdal, Per Selander, IFK Timrå och samordnare föreningslivet Timrå kommun samt Andreas Johansson, verksamhetsansvarig Västernorrlands IF/SISU.
Det var även här en samsyn om fotbollen och idrottens betydelse i vardagen. Pelle berättade om hur han tränar och leder 100 nyanlända varav 95 % från Afghanistan i IK Timrå.

– Jag är inte bara tränare utan en slags extrapappa. Det är fantastiskt att se deras utveckling. Vi pratar svenska och de utvecklas fantastiskt på alla plan. Det ger mig en stor glädje och jag hoppas det ska fortsätta så, sa Pelle.

På frågan om föreningarna orkar med detta även framöver, om eldsjälarna kommer bestå, var svaret ganska tydligt:
– Vi tror det, det kommer lite nya och vi orkar ett tag till, sa Kenneth.
– Föreningarna behöver lite mer tydlig strategi tror jag centralt även om det är massor som görs bra sa Andreas Johansson på SISU idrottsutbildarna.

Dagen avslutades med att Gottne IF, IFK Timrå och Härnösands FF fick sina checkar för att de erhållit pengar ur "Alla är olika – olika är bra" satsningen av Inger Nordqvist, Svenska Spel, Tomas Aronsson, ICA, och Sevana Bergström, SvFF.

Ytterligare tre mångfaldsseminarier arrangeras den närmaste tiden, 2 mars i Skellefteå, 14 mars i Växjö samt 16 mars i Stockholm.