Välbesökt mångfaldsseminarium i Växjö

Vimmerby IF (David Lindgren), Husqvarna FF (Örjan Johansson), Östers IF (Andreas Skagerlind) och Växjö DFF (Lasse Gustavsson) hyllades i Växjö.

Ensamkommande Abdifatah Abukar Ali från Somalia och Omar Al Shami från Syrien spelar fotboll i Ängö BK i Kalmar och förgyllde tisdagens mångfaldsseminarium i Växjö inför 100-talet närvarande förenings-, distrikts- och kommunrepresentanter.
- Fotbollen betyder allt för mig och jag trivs väldigt bra i Kalmar och vill leva här i Sverige och bli så bra som möjligt, sa Abdifatah som inte har någon kontakt med sin familj i hemlandet.

Det var det tredje seminariet, tidigare Sundsvall och Skellefteå, och det fjärde arrangeras i Stockholm på torsdag. Distriktsförbunden Östergötland, Västergötland, Skåne, Bohuslän och Blekinge var också representerade. Förmiddagen ägnades på nytt åt Sevana Bergströms föreläsning om mångfald och integration, vad som är vad och hur man bör förhålla sig till frågan och att alla, oavsett var man kommer ifrån, ska ses som individer och inte grupper.

På det följde en paneldiskussion där David Lindgren Vimmerby IF (årets förening 2015), Mats Engelholm Eksjö fotboll, Daniel Komarica Sävsjö FF, Ella Karlsson BK Tinnis, Sahar Kahili KFUM Lindköping och Staffan Petersson ledare från Ängö BK ingick. De sistnämnda kom med Abdifatah och Omar som reflekterade över sin egen verksamhet i förhållande till integration.
- Vi har varit framgångsrika på många områden, men vi ska vara självkritiska och behöver bli bättre på tjejsidan, sa David Lindgren.

- Vi har en stor utmaning då 1000 personer kommit till Sävsjö, och vi i fotbollen kunde önska lite mer stöd på olika sätt från kommun och andra, sa Daniel Komarica.

- Det är ett problem med ledare som kan hjälpa till för oss, men jag har arbetat med ett HVB-hem som gjort det möjligt för just mig att göra en insats på arbetstid, sa Mats Engelholm.

- Vi arbetar med både fotboll och andra fristående grupper med tjejer som vi vill integrera i verksamheten, och där önskar vi att det skulle vara lättare att få stöd och söka bidrag i vårt arbete för att få helheten. Gärna besök av kommunen så de får se vår verksamhet, sa Ella Karlsson och Sahar Kahlili.

- För oss var det ingen fråga, det var bara att ta tag i det som måste göras och skapa möjligheter för ungdomarna att komma med i vår verksamhet. Pengarna från "Alla är olika – olika är bra" gjorde att vi kunde köpa nya tröjor och kläder bland annat. Abdifatah spelade för övrigt sin första a-lagsmatch igår för Ängö, sa Staffan Petersson som är allt-i-allo i föreningen.

Intresset var stort på Växjös mångfaldsseminarium.

Abdifatah och Omar var med hela dagen och berättade om sina erfarenheter och situation i Ängö BK. Abdifatah har ingen kontakt med sin familj i Somalia över huvud taget medan Omar har kontakt med sin i Syrien.
- Jag tänker på mitt hemland hela tiden, sa Omar, men fotbollen är väldigt viktig för mig och kompisarna är jättebra.

Generellt sett handlade mycket om tjejernas möjligheter i damfotbollen, och att få fler kvinnliga spelare, ledare och förebilder. Eftermiddagen innehöll en paneldiskussion med Motala kommuns Elias Georges, Linköping Kommuns Victoria Wisen och Gustaf Appelberg, kultur och fritidspolitiker i Linköping, Norrköpings Kommuns tjänsteman Ida Persson och Rasmus Ax från Smålandsidrotten.

De berömde fotbollens insats i samhället, integrationen och bedyrade för alla hur viktig idrotten och fotbollen är för hela samhället.
- Det finns många saker som är tvingande för kommuner, men det är inte fritid och kultur och därför blir det en diskussion om resurser och fördelningar. Men fortsätt gör ert fina jobb så prioriteras ni även framöver, sa Gustaf Appelberg.

- RF och idrotten har ju fått extrapengar av regering och riksdag, men det ska gå även till de som inte kommit in ännu i idrotten och där önskan är att vi ska hitta nya vägar för att få och locka in dem, sa Rasmus Ax.

- Vi ser över bidragsstrukturen nu så att det ska bli enklare för de som säker och för oss att värdera ansökningarna, och det är viktigt att tjejer prioriteras bättre i framtiden, sa Viktoria Wisen och Ida Persson.

- I Motala är vi mycket väl medvetna om idrottens betydelse och är noga med att lyssna på deras behov. Jag kom själv hit från ett annat land och har egen erfarenhet hur bra Sverige är och det ska vi verkligen stå upp för, sa Elias.

Det blev många frågor till den så kallade Kommunpanelen.
- Nu gör vi en utvärdering av vad alla tycker och hur de önskar att vi går vidare i vårt arbete. Det är tydligt att tjejers deltagande i fotboll står högt upp på dagordningen och för att ge dem möjlighet att vara med och det gäller alla men även tjejer med invandrarbakgrund, avslutade Sevana Bergström seminariet.

Carl-Fredrik Matting, hållbarhetsexpert på Svenska Spel och Peter Bång från ICA Maxi Växjö var på plats och hyllade sedan Husqvarna FF, Vimmerby IF, Växjö DFF och Östers IF som fick medel från SvFF:s, ICA:s och Svenska Spels "Alla är olika – olika är bra".
- Det här arbetet ligger helt i linje med vårt eget för framtiden, det har varit en mycket intressant dag, sa Carl-Fredrik.

- ICA arbetar både lokalt och på riksnivå med integration och mångfald, det är glädjande att kunna hylla föreningar som gör ett stort arbete i vardagen, sa Peter.