Samir utför ett arbete större än fotbollen

Samir Sabri utför ett fotbollsarbete i Brommapojkarna som är större än fotbollen.
Det handlar om överlevnad och mänskligt värde.
– Jag planterar ett litet frö i de här ungdomarna. Sedan ska fröet vattnas och jag försöker finnas här för dem med stora öron och ett stort hjärta, säger han.

Samir Sabri. FOTO: Jan-Åke Eriksson.

Nu 46-årige Samir Sabris levnadsöde är omtumlande starkt. Hade han valt andra vägar som ung kunde han troligen blivit framgångsrik företagsledare – istället blev han tungt kriminell.

Men vi behöver backa till 1986 när 15-årige Samir tog på sig mordet på sin styvmamma för att förstå vilken resa han gjort.
– Jag trodde jag skulle sitta av mitt straff och sen fortsätta med livet, säger han.

Men ingenting blev likt det han trodde. Han klev som liten pojke in genom fängelseportarna till sluten psykiatrisk vård – ut kom trettio år senare en ärrad man.
– Det känns som man stulit min barndom, hela mitt liv, säger han i dag.
Han dömdes på sitt falska erkännande och när han två år senare berättade att hans pappa var mördaren, ville ingen tro honom.
Genom åren har ingen lyssnat på hans rop på hjälp. Inte förrän Aftonbladets prisbelönte kriminalreporter Anders Johansson började granska fallet och hittade uppgifter som pekade på Samirs oskuld började det hända saker.

I april i fjol fick Samir resning i Svea Hovrätt som tittade på den nya bevisningen och efter 30 år kunde fria Samir.
Han tog emot sitt frikännande med skakiga händer och tårar i ögonen.
– Det viktigaste jag har att säga i dag är att det går att ta sig ur en situation och ändra sitt öde, säger han.
Efter ett liv i fängelse och drogfylld kriminalitet har Samir Sabri i dag hittat en ny riktning och mening i livet.
– Man kan aldrig låsa in mina tankar. I dag är jag i kontakt med mitt sanna jag och har gjort min förändring... jag är glad att jag lever. En av de viktigaste upplevelserna nu har varit att jag kunnat bygga upp en relation med min 18-årige son, säger Samir.

Han är i dag en uppskattad föreläsare och inspiratör för många. Med sin bakgrund kan han trovärdigt visa ungdomar att det finns en väg bort från kriminalitet och drogberoende.
Inte minst inom fotbollen har han hittat en arena att möta ungdomar.
– Jag är glad att Brommapojkarna gav mig den här chansen. Att de vågade ta till sig mig och bygga en relation, säger han. Att tända gnistor är en av mina gåvor som jag funnit i mig själv.

Brommapojkarna tror på Samirs metod, ser klokheten och kraften och har sedan oktober 2016 byggt en plattform där möten, samtal och trygga miljöer kan uppstå.
– Fotbollen är ett starkt verktyg, det finns en sådan kraft i sporten. Men det handlar inte bara om att spela fotboll, det handlar om att sätta sig ner och prata med varandra före en match eller efter en träning.

Han menar att vuxna behöver lyssna och prata med ungdomarna mer, få dem att känna sig behövda, trygga och omtyckta.
– Det är ibland svårt för barnen att finna rätt väg. Vi behöver guida dem, men de måste själva göra jobbet. Det här kallas integration på riktigt. Vi har inte fått pengar men vi bygger relationer runt fotbollen. Fotbollen är en del i ett stort arbete, säger Samir.

Föreningen 2nd Chance, där Samir är engagerad, har tagit över en lokal som kommer användas som samlingsplats och för kioskverksamhet i samband med matcher. En plats att bygga relationer och broar, helt avgörande förutsättningar för att människor hellre samtalar än slåss.
– Ungdomen finns här. Vi behöver skapa en plattform för dem att mötas och föra samtal med varandra. Nyfikenhet är en positiv kraft vi ska uppmuntra, kunskapen har de runtomkring sig – och inte minst inom sig själva, säger Samir Sabri.

FAKTA Samir Sabri

Bor: Stockholm

Ålder: 46

Familj: Sambo och en son.

Gör: Arbetar med Brommapojkarna i integration- och mångfaldsfrågor. Har jobbat som nationell samordnare för Arbetsförmedlingens projekt "Unga In". Samir fungerar även som kontaktperson på frivården/socialförvaltningen i Solna stad. Initiativtagare till 2nd Chance, ett arbete vars syfte är att förebygga unga att begå brott.
Med i Teater Reflex. Föreläsare och med i skolträffen för Goodsport sedan två år.

Aktuell: Med boken "Fallet Samir", skriven av Anders Johansson och Samir Sabri. Den osannolika berättelsen om vad som egentligen hände. Hur en felaktig dom ledde till att unge Samir hamnade i en spiral av kriminalitet och blev en av Sveriges mest fruktade värdetransportrånare. Men det handlar också om vägen ut, om att vända på sitt liv fullständigt.

Upplagt av: Roger Björkman