Zarah leder nyanlända flickor i Sunnanå

Zarah Mozahra leder ett fotbollsprojekt för nyanlända flickor i Skellefteå. FOTO: Inger Arnesson.

Strax innan sportlovet i år träffades tjejerna för första gången. Det tog skruv direkt.
Nu har Sunnanå SK och Zarah Mozahra belönats med 20 000 kronor för sitt fotbollsprojekt för nyanlända flickor.
– Det är jättekul. Pengarna är välkomna, de kommer nog gå till västar, bollar, bussbiljetter till spelarna, säger Zarah.

För två år sedan kom då 17-åriga Zarah Mozahra som ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Hennes nya hemstad blev Skellefteå och på boendet hörde hon en dag personalen prata om fotboll.
– Jag hade aldrig spelat fotboll, men nu gillar jag att spela fotboll, säger hon.

Hennes första kontakt med fotboll blev en övermäktig utmaning. Hon testade att träna med Clemensnäs IF, men tjejerna där var vana bollspelare och lite för duktiga.
Så hon slutade. Men fotbollsintresset var väckt – och Zarah hittade en annan väg.

– Jag berättade för min gode man att jag hade en idé att starta ett lag för nyanlända tjejer, säger Zarah. Det är lättare att komma in i samhället genom en sport.
Gode mannen Helen Hugosson såg Zarahs ambition och hjälpte henne komma i kontakt med Sunnanå SK.
– Helen är en väldigt viktig person i mitt liv. Det har hon varit sedan jag kom hit, säger Zarah. Hon berättar hur det svenska samhället fungerar, hur man söker jobb, massor... det är inte bara fotboll hon hjälpt mig med.

Zarah går naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och vill bli läkare. På hennes skola går flera ensamkommande tjejer som tillsammans började slipa på planerna att spela boll. De gjorde en affisch, fick en träningstid i Baldershallen på onsdagar och till första träningen kom sex tjejer.
– Det var bra. På tredje träningen var vi tolv stycken, på fjärde åtta. Ibland är vi fler ibland färre, säger Zarah.

Zarah har blivit ledare och kontaktperson för den här lilla gruppen. Tränare är Sunnanå SK:s nigerianska stjärnspelare Perpetua Nkwocha, som tjejerna kallar "Peppe".
– Hon är jättebra, hon kan så mycket fotboll, säger Zarah.

Sunnanå SK:s alldeles färska träningsgrupp består av tjejer från Afghanistan, Somalia, en svensk tjej och ytterligare någon nationalitet i åldrarna 15 år och uppåt.
– Vi gör enkla övningar och sista kvarten brukar vi spela tvåmål. Det här betyder jättemycket för oss. Tjejerna pratar hela tiden trots att de inte känner varandra så bra, säger Zarah.

Nu har Sunnanå SK prisats för sitt arbete med fotboll för nyanlända tjejer. Man har dokument på olika språk, i mars deltog klubben på Svenska Fotbollförbundets och Västerbottens FF:s mångfaldsseminarium i Skellefteå. Föreläsning av Sevana Bergström, paneldiskussioner och allmänt erfarenhetsutbyte på programmet.

Fotboll för nyanlända tjejer i Sunnanå SK har potential att växa. Tjejerna har hittat en gemenskap, tar språkliga och fotbollsmässiga kliv framåt vilket hjälper dem hitta in i det svenska samhället.
Zarah ser fram emot nästa träning. Och längtar efter sommaren.
– Jo, det ska bli skönt. Och skoj att komma ut och spela fotboll.

Senaste nytt: Alla är olika - olika är bra

Upplagt av: Roger Björkman