Husqvarna FF - viktig lokal samhällsaktör

Husqvarna FF har en långtgående tradition av samhällsengagemang.

Var ska vi börja? På fotbollsplanen, i kyrkans famn, i läxläsningslokalen, i Syrien eller i en småländsk stads socioekonomi?
Låt oss börja precis där. Husqvarna FF:s integrations- och mångfaldsarbete handlar om vad ett mänskligt samhälle byggs av.

– Fotbollen är grunden. Att älska fotboll, det är det som håller ihop de här barnen. Ingen tvekan om det, säger Ingvar Ederborn, 71 år, eldsjäl, nestor och föreningsmänniska sedan barnsben.

Att spela ishockey i HV 71 är inte aktuellt om du kommer till Huskvarna från Afghanistan, Somalia, något av de forna jugoslaviska länderna, Irak eller Iran.
Fotboll är grejen.
– De här ungdomarna spelar boll på vilken yta som helst som är tillgänglig, säger Ingvar.

Ingvar Ederborn har varit en föreningskille hela sitt liv, han har jobbat som lärare på socionomprogrammet på Universitetet i Jönköping och har efter 22 år i föreningens ungdomsstyrelse bra koll på det som sker i stan och i klubben.
Han är noga med att poängtera att han på inget sätt är ensam i klubbens arbete.

– Det är många många som gör ett fantastiskt jobb i de här frågorna. Annars skulle det inte fungera. Jag har en roll, men utan mångas engagemang skulle Husqvarna FF inte ha den betydelse klubben har i samhället.

Foto: J.Edvinsson.FFA Global är bara ett av flera projekt som Husqvarna FF är engagerat i.
– Det är en träningsgrupp på ungefär 25 killar som tränar två gånger i veckan och spelar matcher i den lokala korpserien, säger Ingvar. Några av spelarna har gått vidare till våra andra lag i föreningen.

Inom ramen för FFA Global har under två år arrangerats en minst sagt internationell turnering i Tipshallen i Jönköping. Svenska föreningar med invandrarkillar från hela världen kommer till FFA Global Cup, i december 2016 var 200 spelare på plats.

Spelarna lottas ihop i blandade lag – hallen myllrar av liv och spelglädje och för några timmar har killarna inga andra sorger än nästa passning, en målgest eller sin försvarsyta att tänka på.

– Våra "egna spelare" är fantastiskt entusiastiska i vårt arbete. I några fall har de blivit lite av förebilder och vana med människor från andra kulturer, säger Ingvar.
– Jag hoppas det fått dem att känna sig hemma med människor från andra länder och att inte tänka rasistiska tankar.

Foto: J.Edvinsson.

Husqvarna FF har sedan länge insett att klubben är mer än fotboll. Man samarbetar bland annat med Pingstkyrkan i Huskvarna, Frälsningsarmén, Svenska Kyrkan och Erikshjälpen.
– Jag har alltid sett integration i ett brett perspektiv som gör människor engagerade i sitt samhälle. Det handlar inte bara om nyanlända utan också om människor som av andra anledningar befinner sig utanför samhället. Samarbete är jätteviktigt. Huskvarna är inte så stort, så det behövs samarbete mellan föreningar, församlingar och kyrkor, säger Ingvar.

Husqvarna FF har en framgångsrik verksamhet för funktionsnedsatta. Jämte Grunden Bois är Husqvarna FF:s gäng mest respekterat i Sverige.
– Vi har nog sjuttio barn i fyra olika träningsgrupper. Vi har vunnit Kim Källströms Trophy i Gothia Cup fyra gånger, säger Ingvar.

Men föreningens engagemang sträcker sig långt utanför gröna ytor innanför kritade linjer. Klubben har en långtgående tradition av samhällsengagemang och under många år varit en del av samhällsutvecklingen.

Foto: HFF.Som exempel kan nämnas arbetet med att ge Huskvarna Södras något skamfilade rykte ett lyft. Projektet har pågått i tre år, finansierat av kommunen och fastighetsägarna riktat mot ungdomar mellan 10 och 20 år.
Nu är projektet över, men arbetet fortsätter:
Man har köpt ett före detta konstgalleri på 2 000 kvadratmeter som ska byggas om till ett hus där världens värderingar samlas.
– Där hoppas vi kunna jobba vidare med integrationsfrågor, ha en fritidsgård, jobba med bildning... det finns så mycket bra vi kan göra där, säger Ingvar.

Låt oss avsluta där vi började. På fotbollsplanen, i kyrkans famn, i läxläsningslokalen, i Syrien eller i en småländsk stads socioekonomi.
Fotbollsföreningen Husqvarna FF är mer än fotboll. Klubben har ett naturligt förhållningssätt till sporten, föreningsliv, kyrkan och det som sker i kvarteret.

– Allt är en form av integration. Att kunna ge de här människorna ett andra hem och en frizon är fantastiskt givande. De satsar allt, sprider energi i klubben och en ger oss en utblick i världen, säger Ingvar.

FFA Global Huskvarna är ett integrationsprojekt där flera parter (Pingstkyrkan Huskvarna, Frälsningsarmén, HFF, FFA Global och Erikshjälpen) samarbetar för ungdomarnas bästa. Vi är 25 spelare i truppen som samlas tre gånger i veckan för att träna fotboll och samtala om livet.

Vi är väldigt stolta över detta projekt och samarbete som sträcker sig över gränser och "det naturliga". Vi tror att just samarbetet kan liknas vid ett lag med flera olika spelartyper som kompletterar varandra.

Senaste nytt: Alla är olika - olika är bra

Upplagt av: Roger Björkman