Från Skäggetorp till landslaget

Blend Ali

Blend Alis liv skulle kunna beskrivas som en framgångssaga. Men låt oss kalla det något annat. Det är ett ungt liv av kamp, mod, rädsla, glädje och kamratskap.
– Ingen är perfekt, ingen är felfri. Ibland måste man göra misstag för utan misstag lär man sig ingenting. För mig är en vinnare den som gör misstag, lär sig, tar risker och utvecklas. Det är jätteviktigt, säger han.

Blend Alis familj flydde från Kurdistan, han kom som sjuåring till Sverige och hamnade i Skäggetorp, ett av Linköpings invandrartäta bostadsområden.

Foto: Dildar Caliskan.– Jag rörde mig inte så mycket utanför Skäggetorp då, förutom till träningarna med Linköpings FF. Fotboll har alltid varit en stor del av mitt liv, dagen efter jag kom till Sverige gick jag till en fotbollsplan och spelade med mina kusiner. Jag kunde inte tro det…jag behövde inte se upp för att det skulle falla en bomb...det var tryggt och säkert och familjen var nära.

Hans kusins pappa som skjutsade till och från träningar var betydelsefull de där första åren. Patrik Johansson, tränare i Linköpings FF har också varit viktig.
Men mest har 21-årige Blend Ali betytt mycket för Blend Alis framgångsrika framfart på futsal- och fotbollsplaner. Nu har han blivit blågul landslagsman i futsallandslaget.

Fotbollsintresset grundades i Kurdistan där han spelade med sin bror och kompisar. I Sverige har de nio åren i Linköpings FF under Patrik Johanssons ledning format honom.

– Jag hade kul och var omgiven av vänner jag trivdes med. Det var så mycket mer än en fotbollsklubb, jag hamnade i en bra omgivning och utvecklades mycket som fotbollsspelare. Det var en skön känsla att finnas i det sammanhanget och kunna leverera på planen.

Hur viktig var fotbollen för dig i unga år?

– Oerhört viktig, hade jag inte haft fotbollen hade jag troligen hamnat snett som många andra i min kamratkrets. Fotbollen gav mig status och kompisar.
– Jag var aldrig kaxig eller så, tvärtom, jag försökte alltid få med mig mina kompisar in i fotbollen. Det handlar om att inte bara tänka på sig själv utan försöka få med andra in i gemenskapen, det är många som vill men inte vågar ta steget.

Som 16-åring debuterade han i division 3 med BK Derby, yngst i laget men inte blyg vare sig i omklädningsrum eller på fotbollsplan. Därefter division 2-spel i AFK Linköping där han skadade sig efter halva säsongen, tvingades till rehab, kom tillbaka och gick till division 3-laget Hjulsbro IK. Futsal började han spela på en hög nivå först i fjol men har under många år spelat vintertid.
Han gick i gymnasiet på Fria Läroverken Elitidrott, linjen Samhällskunskap- och beteendevetenskap med inriktning fotboll. Han deltog då i skol-VM i futsal, Sverige kom sexa av totalt tjugotvå länder.

­– För varje år fick jag mer smak för futsalen. När chansen kom att spela i KFUM Linköping Futsal, i högsta futsalligan, fastnade jag markant för sorten.
Det var i samband med en kontraktsskrivning med KFUM Linköping Futsal tidigare i år han fick beskedet att han var uttagen till en landslagssamling i Uddevalla 13-16 juli.
– Jag tänkte "va, det kan inte vara sant". Visst, jag hade gjort en bra säsong men det finns ju så många andra spelare som är bra.

Hur var lägret?
Landslagsträning, Matija Dulvat instruerar Blend.– I början lite så där, jag kände inte så många. Det var ganska nervöst, men det blev bättre för varje träning så det blev hur bra som helst. Jag lärde mig väldigt mycket, jag är fortfarande lite chockad över hur mycket förbundskaptenen Matija Dulvat kan om futsal.

Blend Ali är en kille som kämpar och kämpar, och om så behövs kämpar lite till.

– Självklart, annars hade jag inte varit där jag är, säger han ödmjukt. Det gick hur dåligt som helst i KFUM Linköping Futsal ett tag, några lämnade klubben men jag valde att stanna och kriga.

Han tränar varje dag, på planen eller i gymmet eller i löpspåret.

– Mina kusiner undrar ibland om det är något fel på mig. "Har du ingen fritid", säger de, men att träna är min fritid. Jag mår bra av det, jag vill skapa mina bästa förutsättningar, det är bara hårt arbete som tar dig någonstans.

Blend Ali utstrålar glädje och positiv kraft. Det har han haft nytta av. Och det har många i hans omgivning fått nytta av.
I KFUM Linköping Futsal beskrivs han som en stabil glädjespridare och förebild som inspirerar många.
Fotboll och Futsal är viktiga grejer – men fortbildning är viktigare. Han vill bli socionom eller kurator där han kan hjälpa utsatta ungdomar.

– Jag har varit i en sits där jag kunnat ta fel väg. Jag har gjort bra val i livet och jag har gjort dåliga val. Om jag kan vara en person utsatta ungdomar kan prata med vill jag vara det. Med den bakgrund jag har jag kan jag nå fram till dem. Hoppas jag.

För några av hans gamla skolkompisar har det inte gått lika bra för som för Blend. Tuffa hemförhållanden och fel sällskap har lett snett. Blend Ali har alltid familjen bakom sig. Och futsal och fotbollen framför sig.

– Futsal och fotboll har tagit mig vidare, utvecklat mig och hållit mig borta från dåliga saker. Futsal och fotboll är livet, känslan när man tar ner en boll, gör en tunnel, skjuter ett bra skott. Det är så fint, jag bara älskar det, säger han.

Upplagt av: Roger Björkman