Laget som jobbar för att bli överflödigt

Gatans Lag FF

Ingen medalj men Gatans Lag FF belönades med VM-turneringens finaste priser när Homeless World Club spelades i månadsskiftet augusti-september.
– Jo, vi tycker det. Vi tar ut spelare på engagemang, vi kommer aldrig toppa laget, säger Jeff Tössberg, ledare för laget.
Damerna fick turneringens stora Fair Play-pris och målvakten Maria Berg tog emot det individuella Fair Play-priset.
Där har ni andan i Gatans Lag, enda föreningen i landet som jobbar för att bli överflödigt.

Visa bildspel

Gatans Lag är hemma vardagen efter VM för hemlösa som avgjordes i Oslo. 500 spelare från mer än femtio länder samlades för en härlig fotbollsfestival.
De svenska lagen tog inga guldmedaljer men fick med sig oskattbara erfarenheter.
– Herrlaget vann sin grupp, men vi kommer aldrig ha en chans på topp-10, vi spelar med de som visar ansvar, ett juste beteende och hur de utvecklas. Det är vår filosofi, säger Jeff.

Jeff Tössberg, 33 år hittade en väg in i Gatans Lag och ut ur hemlöshet och missbruk för 10 år sedan. Han bodde på ett drogfritt boende när han första gången kom i kontakt med det som skulle bli han räddning.
– Fotbollen är den stora anledningen till att jag hittade ett drogfritt liv igen, en mening med att vara drogfri. När man missbrukar tynar de mänskliga värdena bort, när fotbollen ersatte drogerna kom min mänsklighet tillbaka, säger han.

År 2007 började han spela i ett lag för hemlösa som 18 månader senare skulle till Australien för att spela VM.
Nykter och drogfri på träningar var ett krav – kamratskapet fick han på köpet.
– Jag fick vänner i laget. Plötsligt var jag inte ensam längre, jag hittade en gemenskap och var behövd i laget. Det totala utanförskapet jag känt tidigare i mitt liv försvann.

Fyra år senare fick laget namnet Gatans Lag och en organisation. Jeff Tössberg anställdes 2012 och arbetade som tränare fram till 2015. Nu är han verksamhetsledare
I Gatans Lag FF är alla välkomna. Ibland dyker det upp killar och tjejer som skulle kunna spela i ett helt vanligt fotbollslag, men som väljer att spela med Gatans Lag FF.
– Glappet mellan dem och samhället har blivit så stort att de känner att de inte hör hemma i en vanlig klubb. Ofta är det bara en känsla, men känslor är i högsta grad verkliga, säger Jeff.

Gatans Lag finns i Göteborg, Stockholm och Västerås. Kansliet ligger i Göteborg, där man delar lokal med Qviding FIF.

Förändrar Gatans Lag livet för sina spelare?
– Ja det gör vi. Inte för alla så klart. Men ganska många har genom åren slutat för att de får jobb, skaffar familj och bostad och då är det svårt att prioritera träningar en lördag kväll.
– De som går vidare är fortfarande med i vår gemenskap och följer vad som händer oss, men de har inte tid. Och det är ju det bästa som kan hända.

FAKTA/Gatans Lag

Gatans lag är en förening som med fotboll som redskap arbetar för att besegra hemlöshet, kriminalitet och missbruk. Visionen är att spelarna ska finna ork och motivation för att själva förändra sin levnadssituation.

Gatans Lag representerar sedan 2003 Sverige under Homeless World Cup som spelas varje år. I år fick de svenska damerna VM-turneringens stora Fair Play-pris, målvakten Maria Berg det individuella Fair Play-priset. Herrarna vann sin grupp på den undre halvan.

Gatans Lag FF är medlem i SvFF.

Ingen spelare får starta två VM-turneringar på raken. Därför spelar man nu även ett Nordiskt Mästerskap mot Norge, Finland och Danmark.
– Det blir lätt att spelarna bara fokuserar på VM annars, sen tar det slut, inga träningar inga turneringar. Det är viktigt att ha mål att se fram emot, säger Jeff.
De spelade kändismatch under Kulturkalaset, arrangerar träningsläger, utbildningar och andra aktiviteter för att motivera spelarna. Men inget seriespel. Tävlingsmomentet är inte det viktigaste.
– För oss är vinsten att bygga självkänsla. Vad händer med den om man börjar toppa, eller om laget ligger tvärsist i serien?

Så var det det där med VM-turneringens finaste priser som gick till Sverige.
Fair Play-priset delades dagligen ut till de spelare som visat stort sportsmanship och fair play.
Damlaget fick det stora Fair Play-priset och den svenska målvakten Maria Berg VM-turneringens stora individuella Fair Play-utmärkelse då hon erbjöd sig att hoppa in mellan stolparna i herrlaget, som drabbas av en skada på sin målvakt.
– Det fick hon inte av VM-organisationen, reglerna är så. Men det är så typiskt Maria, hon är helt underbar.

Utmaningar i framtiden?
– Vårt långsiktiga mål är att besegra hemlöshet, kriminalitet och missbruk genom fotboll. Vi har en del att göra, det är lite orealistiskt men det är så vi ser på det. Kortsiktigt att få folk att stanna i laget lite längre. Vi var i fjol runt 100 spelare som kom och gick, men bara cirka 15 spelare i kärnan. Att få kärnan i laget att växa i både herr- och damlaget vore bra.

Senaste nytt: Alla är olika - olika är bra

Upplagt av: Roger Björkman