Parafotbolls-VM i Sverige 2018

Sveriges landslag i parafotboll får spela VM på hemmaplan 2018.

Det okända landslaget är på väg att bli känt. Zlatan Ibrahimovic och Stefan Schwarz har redan koll. VM på hemmaplan i augusti 2018 kan placera laget i strålkastarljuset för en bredare allmänhet.
– Vi vill visa att vi finns, att vi kan och att vi vill. Det är nog det viktigaste för svensk parafotboll just nu, att visa vad vi gör, säger landslagschef Göran Engström.

Det svenska landslaget i parafotboll tog brons i EM i Paris 2016 och placerade sig sjua vid senaste VM som arrangerades i Brasilien. Sverige är rankat världsfemma – och hoppas på en topplacering i hemma-VM som avgörs i Värmland nästa sommar.

– Målet är att bli topp fem. Jag tror att med lite tur och mycket skicklighet kan vi gå till semifinal, det är alltid inspirerande att spela på hemmaplan, säger Göran Engström.

Göran Engström, landslagschef för det okända landslaget och VM-general Eije Larsson är centrala spelare i bygget av den organisation som 3-19 augusti 2018 ska ta emot tolv lag från hela världen.
Sammanlagt 350 personer, 18 spelare och sju ledare i varje trupp, ska spela 28 matcher.
Spelplatser blir Karlstad, Kil och Arvika.

Efter VM 2014 i Brasilien fick Sverige frågan om de kunde hjälpa till i International Federation for Intellectual Impairment Sport (INAS) fotbollskommitté. Ryssland skulle arrangera VM 2018 men visade svalt intresse, vilket ledde till en budgivning – som Sverige vann.
– Jag fick ihop en budget och lite folk som tyckte att ett VM i Sverige verkade intressant, bland annat Eije, säger Göran Engström.

I april 2016 sa INA ok till Sveriges bud, Göran och Eije satte igång att arbeta.
– Vårt bud var inte det billigaste, men Sverige har ett bra rykte att kunna arrangera och bygga upp bra organisationer. Så INA ville lägga VM i Sverige, säger Göran Engström.

Eije Larsson är en rutinerad organisatör. Under sina fjorton år som kanslichef på Värmlands Fotbollförbund var han bland annat ansvarig för evenemang och han har haft uppdrag för Svenska Fotbollförbundet i samband med landskamper och kvalmatcher.
– Jag har en del bra kontakter och erfarenheter från att ha arrangerat fotbollsevenemang tidigare, säger Eije Larsson. Det finns ett stort intresse att delta, både från näringslivet och från det ideella. Det här blir ju ett lite annorlunda VM.

Man har haft många möten, pratat mycket i telefon och mejlat till nyckelpersoner och organisationer. Rollbeskrivningarna är klara, nu ska positionerna tillsättas.
– Svensk fotboll har en bra modell och är internationellt känd för att arrangera bra fotbollsevenemang. Den kommer vi ha nytta av, tillsammans med Görans kunskap och erfarenhet från parafotbollen kan vi göra något riktigt bra av det här, säger Eije.

Arrangörskapet skiljer sig egentligen inte mycket från ett traditionellt arrangerat mästerskap. Logistik, boende, säkerhet, träningsanläggningar, försäljning och event runt arenorna är i grunden samma.
Budgeten är satt till nio miljoner kronor. Den största pengen betalas av de deltagande trupperna.

Vad är de största utmaningarna för er?
– Säkerhetsarbetet, som styrs av hur omvärlden ser ut. Oron i världen kan påverka hur vi organiserar oss med vakter och polis runt hotell och arenor, säger Göran Engström. Vi jobbar nära polisen här i Karlstad som står i kontakt med säkerhetspolisen. Sen är ju ekonomin alltid en viktig fråga att lösa.

Vilken betydelse kan turneringen ha för sportens utveckling i Sverige?
– Går det bra allting så tror jag vi kan skapa en bra inkörsport till Svenska Fotbollförbundet, att de ser vad vi kan göra. Både vad det gäller arrangemang men också sportsligt, säger Göran.
– Vi hoppas också att det här kan bli ett fönster för tjejerna, säger Eije. Vi vill inkludera dem också i parafotbollen. Kanske så ett frö och inspirera lite.

Det okända landslaget börjar bli känt. VM i Sverige 2018 är ett tillfälle att visa upp sporten och skapa intresse bland damspelare såväl som hos allmänheten.
– Vi vill visa att vi finns, vi kan och vi vill. Det är nog det viktigaste för parafotbollen i Sverige, att visa vad vi gör, säger Göran.

Ambassadör Stefan Schwarz roll är fortfarande under utformning, Zlatan Ibrahimovic har engagerat sig sedan länge men vill inte kallas ambassadör – utan lagkapten.
– Vi har ytterligare några bra förebilder på gång som kan hjälpa oss skapa intresse och kunskap om parafotbollen, säger Göran Engström.

Parafotbolls-VM i Sverige 2018

  • Saudi-Arabien, regerande världsmästare
  • Sverige, 3:a EM 2016, arrangörsland
  • Polen, Europamästare
  • Frankrike, 2:a EM 2016
  • Ryssland, 4:a EM 2016
  • Asien, kvalet inställt
  • Nord- och Sydamerika, kvalet inställt

Inbjudan baserad på världsranking kommer skickas till Argentina, Japan och Sydafrika. Andra länder kan bli aktuella.
Turneringen ska bestå av tolv lag.
Senast Sverige arrangerade en stor parafotbollturnering var EM 2012 i Gävle, med Kenneth Karlsson vid rodret.

Skärmdump Z 2014

Upplagt av: Roger Björkman