Rekordmål sänkte serieledarna

Kalmar FF avslutade vårsäsongen hemma på Fredriksskans med att vinna hemma mot serieledande Helsingborg med 1-0. Matchen inleddes med det snabbaste målet genom tiderna i Allsvenskan. I Göteborg såg allsvenskans skyttekung Denni Avdic på att utöka ledningen i skytteligan och i Gefle hade Blåvitt det på nytt trögt med målskyttet.

Hemmalaget saknade sin skyttekung. Men Elfsborg hade sin med på planen och givetvis skrev denne in sig i målprotokollet på nytt. Denni Avdic drog till efter att James Keene bröstat ned bollen till honom. Detta skedde i den 39:e minuten och målet betydde 2-0. 20 minuter innan hade nämligen Emir Bajrami klämt till från strax utanför straffområdet och bollen gick in som en projektil bakom Dime Jankulovski.
Elfsborg kontrollerade den andra halvleken med eftertryck och tillät inte Gais komma upp i några farliga framstötar. Inte ens Alexander Axéns omstrukturering i laget, där han skickade upp hårdskjutande Björn Andersson i anfallet bar frukt.
Elfsborg spelade säkert på resultatet i den andra halvleken och säkrade hem lagets första seger på bortaplan för säsongen.

Gais - Elfsborg 0-2 (0-2)
Målen: 0-1 (19) Emir Bajrami, 0-2 (39) Denni Avdic
Varningar, Gais: Johan Mårtensson, Johan Rundqvist, Eyjolfur Hedinsson.
Domare: Martin Ingvarsson.
Publik: 4 403.

IFK Göteborg hade ett kraftigt bollinnehav mot Gefle på Strömvallen men Göteborgslaget stångade sig blodigt mot det kompakta hemmaförsvaret som inte tänkte släppa till några mål lika lättvindligt som mot Helsingborg senast. Daniel Bernhardsson hade en farlig nick utanför ena stolpen i samband med en hörna och Alexander Gerndt hade några fina genomlöpningar men utan att kunna skapa några rejäla målchanser.
IFK Göteborg tvingades till ett tidigt byte, då Hjalmar Jonsson fick skadekänning och ersattes av Tuomo Turunen. Det gjorde att Nicklas Carlsson flyttades in som mittback från sin vänsterbacksposition och genast blev det lite mer stabilitet i det blåvita försvaret.
Hemmalagets veteran Hasse Berggren byttes in mot Mikael Dahlberg med tolv minuter kvar men det enda han utmärkte sig med var ett gult kort när han gick för vårdslöst fram mot Sebastian Eriksson på Gefles planhalva.

Gefle - IFK Göteborg 0-0
Varningar, Gefle: Hans Berggren. IFK Göteborg: Karl Svensson, Robin Söder.
Domare: Tobias Mattsson
Publik: 4 701.

Vilken rivstart det blev på matchen på Fredriksskans! Daniel Mendes slog nytt allsvenskt rekord i snabbast mål efter avspark, då han efter sex sekunder och fyra tiondelar fick se bollen passera mållinjen bakom Pär Hansson. Markus Holgersson, för dagen mittback hos HIF skulle slå en långboll i djupled men den träffade i stället Mendes och bollen seglade in i HIF-målet. Dock skulle Helsingborgs avspark ha gott om, då bollen spelades bakåt, vilket inte är tillåtet.
Mötet på Fredriksskans innehöll många heta känslor i den första halvleken och rekordmålgöraren Mendes visades ut i en 27:e minuten efter en sammandrabbning med Ardian Gashi. Känslorna lugnade sig något till den andra halvleken, där Helsingborg jagade kvittering mot ett decimerat Kalmar. Men smålänningarna skapade en hel del chanser trots det och längst bak briljerade Etrit Berisha mellan stolparna. Denne snuvade ideligen HIF-spelare på bollen när de kom fram i framstötar i offensivt straffområde. Petter Wastå lär få svårt att ta tillbaka positionen som förstemålvakt om Berisha fortsätter i samma stil också resten av säsongen.

Kalmar FF - Helsingborg 1-0 (1-0)
Målet: (0.06,4) Daniel Mendes.
Varningar, Helsingborg: Ardian Gashi, Erik Edman, Hannu Patronen. Kalmar: Emin Nouri
Utvisning, Kalmar: Daniel Mendes.
Domare: Daniel Stålhammar
Publik: 5 196.

Upplagt av: Mats Jonsson, Fotbolldirekt