Ryssen kommer!

Alex Ryssholm är Athletic Eskilstunas starke man.

Athletic Eskilstuna är nykomlingar. Inte bara i Allsvenskan, utan även i staden. Magasinet Fotboll var med när nystartade supporterklubben testade sina vingar. Nu vill Athletic få resten av Eskilstuna att öppna sin famn.

Ur Magasinet Fotboll #1-2017
T
ext: Martin Röshammar, foto: Margareta Bloom Sandebäck

Det är på övervåningen i Vita huset, bakom stadsbiblioteket i Eskilstuna, supportrarna håller till den här dagen. Alex Ryssholm tar ordet: "Jag är jättetacksam för att ni startar en supporterklubb. Jag har en jättebra känsla, ni kommer göra allt på rätt sätt. Det är inte bara bra för klubben utan det är bra för hela staden".

Han riktar sig till de två unga lärarvikarierna Tim Ekstrand och Gustav Oskarsson. Initiativtagarna till supporterklubben bär varsin skrik-orange munkjacka med stora klubbmärken på magen. På ett bord i en annan del av den festpimpade nattklubbslokalen ligger annan merchandise, både mössor och nyckelband.

Ahtleticsupportrar.Om ett par timmar är det match på Tunavallen lite mer än en kilometer bort. Just nu är arenan som ramas in av fyra höghus, där många av de boende kommer att kunna se matcherna från sina inglasade balkonger, en iskall byggarbetsplats. Omklädningsrum och kansli ska växa fram ur betongen i tid till hemmapremiären mot gnällbältsgrannen Örebro SK den åttonde april.

– Klubben är verkligen som en familj. En familj som flyttar. Men spelarna trivs väldigt bra med varandra och det känner de som kommer hit och provspelar också. Målvakten Ante Knezovic, som ska stå i dag, sa efter att han hade varit här ett par timmar: "Här vill jag stanna", säger sportchefen Azad Budak.

Om vi bortser från en match i Superettan i höstas mot Degerfors är dagens träningsmatch Athletic Eskilstunas allra första i den nya hemstaden vars invånare ganska nyss har blivit fler än 100 000. Athletic har på sin resa passerat först Väsby och sedan Solna. Klubben har också lämnat huset i Sollentuna, där många spelare har bott – en del av ett fotbollskomplex som hittills kostat 30 miljoner kronor.

ATHLETIC ESKILSTUNA

Athletic logo2007: Bildas av Alex Ryssholm, Olga Åstedt, José Franco och Hamid Kabodvand.

2010: I division 7 som Athletic FC. Tar senare över division 4-laget Atletico Husbys plats i seriesystemet.

2012: Betalar Väsby Uniteds skuld och tar plats i division 1 som Athletic FC United.

2014: Flyttar från Vilundavallen i Upplands Väsby till Skytteholm i Solna. Når Superettan.

2016: Allsvenskan och flytt till Tunavallen och Eskilstuna.

Ordförande Alex Ryssholm är ryssen som i Sovjetunionen arbetade som jurist innan han flyttade till Sverige i slutet på 1980-talet. Här byggde han snabbt upp ett eget bussimperium där moderbolaget Busmarket Sweden i dag har en rad dotterbolag. Många av de intjänade miljonerna har han satsat på Athletic FC som blev AFC United och som nu bytt namn till Athletic Eskilstuna. Klubben bildades 2007.

– Då tänkte vi inte så mycket på Allsvenskan utan mer på att utbilda våra unga spelare i Athletic FC Academy. Ju äldre våra grabbar blev, desto mer naturligt blev det att de skulle spela på en högre nivå. Det var då vi tog över Väsby United. För att ge de unga plats att visa framfötterna. Då var nästan halva laget egna produkter, säger Alex Ryssholm.

I år, när Athletic debuterar i Allsvenskan går antalet egenfostrade spelare i truppen att räkna på ena handens fingrar.
Hela den dramatiska historien om Alex Ryssholm, som bland annat innehåller tuffa år på barnhem, får inte plats här. Vi hoppar fram till nutid då hans skötebarn nått högsta serien och ska möta samma GIF Sundsvall i premiären som de möter i träningsmatchen den här dagen.

Han, vars efternamn är taget, sitter i ett mörkt rum i en läppstiftsröd soffa. Passande nog är den också läppformad. Vid långborden i den stora salen äter de 15-20 supportrarna hamburgare och drömmer om lagets framgångar. Den lätt förkylde Alex Ryssholm ger ett lågmält intryck samtidigt som han säger att han vill bygga en av Sveriges finaste klubbar.

– Det ska vara en klubb som inte liknar någon annan. En klubb med ett eget ansikte. Vi samlar det bästa i idéväg från andra länder. Jag har varit i Juventus, Leicester, Barcelona och vill överföra en blandning av det till svenska förhållanden, konstaterar Alex Ryssholm.

Alex Ryssholm.

Den komplexa mixen av storslagna planer, vän röst och snäll uppsyn, säger mycket om honom. Den indikerar också att bilden av Athletic Eskilstunas starke man helt och hållet beror på vem som levererar den. Alla jag talar med i klubben är lyriska och kan inte sluta prata om hans omtanke, hans engagemang och vilja att göra gott.

– Klubben skulle inte existera utan mig och mina pengar, men nu har klubben fått sina första riktiga sponsorer, ler Alex Ryssholm.

Samtidigt finns det också en historia som visar en man med hårda nypor och höga krav på sin omgivning. Solna stad kunde inte erbjuda de förhållanden och villkor som Alex Ryssholm krävde för AFC United. Istället blev det en flytt till Eskilstuna, drygt elva mil från Stockholm, och vips fick "Smestan" ett lag i den högsta herrserien, vilket man inte haft sedan 1964 då IFK Eskilstuna åkte ur.
Grannen från Solna, Vasalund, fick ta över de yngre ungdomslagen och de äldre går in i Eskilstuna City vars division två-lag kommer att fortsätta som tidigare.

Azak Budak, sportchef i Athletic.– Klubben är fortfarande beroende av mig, men inte i lika hög grad. Man måste hitta professionella människor att arbeta med. Jag vill och kan absolut inte lära Pelle Olsson hur han ska träna laget, eller min sportchef hur han ska värva. Men vi har samråd, de frågar mig vad jag tycker. Om jag har en åsikt säger jag den, men det innebär inte att de gör som jag säger. Det betyder inte att jag styr med järnhand, menar Alex Ryssholm.

Nu väntar Allsvenskan och mycket ska klaffa, inte bara fotbollsmässigt. Där är han inte orolig. Alex Ryssholm är övertygad om att Athletic Eskilstuna kommer att ha flera lag efter sig när säsongen är slut. Men vad händer om laget tidigt radar upp förluster och börjar halka efter?

– Jag har ganska stort tålamod. Det enda jag inte kan acceptera är om folk beter sig illa. Det blir inga konsekvenser för Pelle Olsson om det går dåligt. Då är det bara ett tecken på att vi måste bygga ett ännu bättre lag, värva bättre spelare, säger Alex Ryssholm.

På Tunavallen huttrar Thommy Westöö. Han är Eskilstunabon som bodde många år i Stockholm innan han flyttade tillbaka. Han jobbar på Eskilstuna Citys kansli. Den här dagen gör han lite allt möjligt på arenan. Han fixar kaffe till media och om det händer något är han redo som bårbärare.

– Det är klart att man kan tycka att det borde vara någon av stans egna klubbar, men de har ju inte lyckats samarbeta. Det har varit bråk om olika saker år efter år. Så jag har inget emot att det blir så här nu. Jag fattar bara inte att lag som IFK Göteborg ska komma hit, jag hejar egentligen på dem, säger Thommy Westöö och fortsätter:

402 åskådare kom för att se Athetlic mot Giffarna den 13 mars.– Inget lag i Sverige har flyttats på det här sättet tidigare, men man får väl ha lite tålamod. Sen är det så att här i Eskilstuna har folk alltid varit väldigt kräsna. Oavsett vilken sport det rör sig om. Spelar de bra kommer folk, går det dåligt stannar de hemma. Men det finns ett fotbollssug i stan vilket Eskilstuna United visat, tycker Thommy Westöö.

402 åskådare ser matchen mot GIF Sundsvall. Athletic Eskilstuna förlorar med 0-2. Men på Vita husets övervåning ger man inte upp så lätt. Här kommer de att träffas och peppa före hemmamatcherna. Och det är här de ska träffas innan de kliver på bussen till bortaresorna.

– Athletic United kommer att bli ett Eskilstunalag till slut och vi vill hjälpa till att skapa den känslan, säger supporterklubbens Tim Ekstrand.

Senaste nytt: Allsvenskan