Kategori: Allsvenska nyheter från TT

Publikfest inleder Allsvenskan

Omkring 35 000 åskådare väntas till den allsvenska premiären i dag. Både Blåvitt och MFF hoppas på fest - oavsett vem som vinner.
- Det är tre poäng som alla andra. Men väldigt viktigt som evenemang, säger IFK-tränaren Jörgen Lennartsson.

IFK Göteborg har bytt hemmaplan till premiärmatchen mot Malmö FF, från Gamla Ullevi till den mer än dubbelt så stora grannen Ullevi. Det gör att publiken - och biljettintäkterna - strömmar in i betydligt större tal än om den ordinarie arenan hade använts.

- Det kan ge både IFK Göteborg och Allsvenskan en drömstart, hoppas Jörgen Lennartsson. Men allra viktigast, fortsätter IFK-tränaren, är att scenerna från i fjol - med knallskottet som kastades mot Malmöspelaren Tobias Sana - inte upprepas.

Härlig fotbollsfest

- Det är en match som ger tre poäng, precis som de 29 matcherna som kommer senare. Så utifrån tabellen, för Allsvenskan 2017, är det en av 30 matcher, säger Lennartsson.

- Men som evenemang är det viktigt att vi får den härliga fotbollsfesten som vi alla vill ha, att vi inte får några tråkigheter, till exempel med sådana händelser som förra gången vi mötte Malmö hemma.

För Malmö, som missade gruppspelet i Svenska cupen, blir det första tävlingsmatchen sedan i november när domaren blåser till spel klockan 13 i dag.

- Det känns som att det var länge sedan Allsvenskan var så här het. Det är roligt och speciellt den här matchen med två stora konkurrenter i Malmö och Blåvitt, säger MFF-backen Anton Tinnerholm.

- Det är upplagt för en riktig fest. Det är skitskoj. Det är klart att det blir annorlunda jämfört med de träningsmatcher vi haft. Jag tror att alla är beredda på vad som väntar. Vi har varit med förr.

Även i Halmstad

- Samtidigt, konstaterar Tinnerholm, handlar det i slutänden ändå om en match som alla andra.

Alla matcher handlar om tre poäng. Jag lägger inte så stor fokus på vilka det är vi möter. Den stora skillnaden är väl att allt runtomkring är mycket större, säger han.

Senare i dag spelas dessutom Halmstad-Östersund.

Upplagt av: TT