Kategori: Allsvenska nyheter från TT

Karlström sköt segern till Djurgården

Inhopparen Jesper Karlström gav Djurgården tre poäng mot IFK Göteborg.

IFK Göteborgs idé att punktmarkera Kim Källström blev sånär en taktisk fullträff. Men inhopparen Jesper Karlström fick till slut avgöra matchen med ett sent Djurgårdsmål som gav hemmalaget ännu en trepoängare.
- Lite roligt, något lite annorlunda som man inte upplevt tidigare, sade Källström om Blåvitts taktik.

Vilket är det bästa sättet att slå ett formstarkt Djurgården på bortaplan? Göteborgstränaren Jörgen Lennartsson tänkte och kom fram till: ta bort lagets viktigaste spelare i uppspelsfasen och allsvenskans bästa passningsfot, Kim Källström.

- Det är inte alltid så kul som anfallare att gå ner där, men han är en väldigt bra fotbollsspelare och då får man ta på sig den rollen och sätta laget först, sade Göteborgs Mikael Boman.

Det var han som fick rollen som punktmarkerare - och han var som ett plåster på Källström under så gott som hela matchen.

- Boman gör det briljant bra tycker jag, sättet vi behandlar Kim tycker jag är jättebra, sade Lennartsson.

- Men jag är besviken över att vi inte får med oss något från den här matchen.

Tog bort en dimension

Det var nära att taktiken blev en fullträff.

Göteborg tog inte bara bort Kim Källström, med punktmarkeringen försvann också flera lägen för exempelvis stekhete Gustav Engvall.

- Kim och jag har hittat varandra bra innan, så det är klart att de tar bort en dimension av vårt spel när de låser honom, sade Engvall.

Kim Källström själv skrattade mest åt den extrema taktiken som fick honom att känna sig som en handbollsspelare.

- Det var lite annorlunda såklart. Jag får säga att jag är imponerad av honom, han tog det på fullaste allvar verkligen, sade Källström.

- Det känns som att det var i något pojklag det hände senast.

TT: Kanske något du får vänja dig vid?

- Nja, kanske. Samtidigt tycker jag att de borde fokusera lite på sitt eget spel också. Vi hade lite dålig rörelse i första och kom inte riktigt ur deras press. Men när jag gick lite högre blev det lite svårare för Boman att följa mig. Jag tycker ändå att vi kontrollerade matchen på ett bra sätt. Var det något lag som skulle vinna var det vi kändes det som.

"Min tur"

Djurgården, med mer fart och fläkt i sitt anfallsspel än gästerna, lyckades i den andra halvleken skapa ett allt större tryck och i den 79:e minuten kom utdelningen.

Magnus Eriksson, med gott självförtroende efter en bra säsongsinledning, spelade fram inhopparen Jesper Karlström som tryckte dit 1-0 och sitt första allsvenska mål för säsongen.

- Det var jätteskönt såklart. En fantastisk känsla. Så som jag spelar nu blir det svårt att hålla mig utanför startelvan, sade en nöjd Karlström.

Målet var fint - men blev omdiskuterat. Eriksson var nämligen offside, något som domarna missade.

- That's life. AIK på torsdag, konstaterade Jörgen Lennartsson.

Upplagt av: TT