Kategori: Allsvenska nyheter från TT

Göteborgs kapten: Aldrig fått frågan

IFK Göteborgs lagkapten Mattias Bjärsmyr hyllar AIK-spelaren som slog larm om matchfixningsförsöket. Själv har han aldrig upplevt något liknande.

Jag har aldrig fått frågan. Och jag har inte hört att någon i laget skulle ha fått det, säger han.

IFK Göteborgs mittback Mattias Bjärsmyr satt hemma i soffan och laddade för matchen mot AIK när han fick beskedet om att den blivit uppskjuten.

Jag blir överraskad. Det är hemskt, säger han.

Han vill ge sitt fulla stöd för spelaren i AIK som vågat slå larm.

Bra gjort. Starkt. Bra kurage, säger han.

Andra stämmer in:

Den eller de spelare som gått ut med detta: tack till dem. Det är viktigt för svensk fotboll att det kommer upp i ljuset, säger sportchefen Mats Gren.

Bjärsmyr hoppas att han själv skulle ha agerat likadant.

Om det skulle hända mig tänker jag att jag skulle göra på samma sätt. Jag har fått det stöd från klubben som jag förväntar i de här frågorna.

"Smugit sig in"

På IFK Göteborgs träningsanläggning Kamratgården rådde förstämning på torsdagen.

Klubbens ordförande Frank Andersson hastade dit från fritidsbestyr. Spelartruppen samlades på förmiddagen för information och samtal.

Det blir ännu mer aktuellt att prata om de här frågorna nu. Jag har varit med på en träff med spelarna tillsammans med tränaren Jörgen Lennartsson på förmiddagen, säger Andersson.

På ett sätt är han ändå nöjd över att matchen skjuts upp.

Regelverket har fungerat, det blev ingen matchfixning, säger han.

Andersson har erfarenhet av matchfixning. Det drabbade Gunnilse hösten 2013 när han var ordförande i klubben. Till slut stängdes fyra spelare av.

Jag tror det förekommer mer än vad vi som idrottsledare är medvetna om. Jag trodde i min enfald då att det här inte skulle nå till elitnivå. Men jag hade fel, nu har det smugit sig in här också, säger han.

Ska våga ringa

Det som tidigare var hypotetiskt har plötsligt kommit nära och blivit allvar.

Vad vi behöver bli bättre på är att få ner diskussionen kring de här frågorna till spelarna, säger Mike Sahlenius, säkerhetsansvarig i Blåvitt.

En sådan här händelse gör att vi direkt börjar fundera på hur vi ska utveckla arbetet. Nu är det en spelare som har vågat. Jag vill att spelarna ska känna sig så trygga att vad det än är så vågar de ringa mig eller någon annan i föreningen, fortsätter han.

En konsekvens av den inställda matchen är att förutsättningarna för mötet med AIK blir annorlunda. AIK hade flera avstängningar som inte är aktuella när matchen väl ska spelas.

Det kommer i andra hand. Det kan vi inte påverka. Vi får följa de regler som gäller, säger Mats Gren.

Upplagt av: TT