Kategori: Allsvenska nyheter från TT

Fotbollsspelare häktas för våldtäkt mot barn

En allsvensk fotbollsspelare har häktats misstänkt för våldtäkt mot barn vid fem tillfällen.

Spelaren, som nekar till brott, är avstängd av sin klubb.

Bevisningen är tunn, säger hans försvarsadvokat.

När den allsvenske fotbollsspelaren för andra gången inom loppet av fyra månader ställdes inför en häktningsdomare fick han inte komma ut i friheten. Tingsrätten valde att häkta spelaren på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn vid fem tillfällen under perioden mars 2016-juli 2017.

Jag tycker att bevisningen är tunn, svag. I princip står ord mot ord. Han nekar ju till att ha haft sexuellt umgänge med målsägande, säger spelarens försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius.

"Får stå för advokaten"

Kammaråklagare Ola Lavie:

Det får stå för advokaten. Jag har presenterat det som vi har hittills och domstolen har bedömt det som sannolika skäl.

Spelaren är avstängd av sin klubb. Klubben skriver på sin webbplats att den "ser mycket allvarligt på anklagelserna som framförs". Åklagaren vill inte gå in på vad som har skett vid de fem tillfällen där spelaren misstänks för våldtäkt mot barn.

Men jag vill förtydliga att våldtäkt mot barn inte behöver innefatta någon form av våld eller hot om våld, så som den vanliga våldtäktsbestämmelsen innefattar.

Våldtäkt mot barn innebär att man gjort en sexuell gärning eller sexuell handling jämförlig med samlag med någon som är under 15 år. Sedan säger jag inte vad den här gärningen går ut på, mer än så. Med hänsyn till målsägande och målsägandes ålder vill jag inte närmare gå in på vad som har hänt vid de här fallen. De har haft en kontakt de här två och det bekräftar den misstänkte, säger Ola Lavie.

Spelaren begärdes häktad i början av oktober i fjol misstänkt för allvarliga sexbrott mot en annan flicka. Anklagelserna då gällde våldtäkt mot barn vid två tillfällen och försök till samma brott vid ett tillfälle. Mannen är fortsatt misstänkt för brott mot den flickan, men domstolen ändrade brottsrubriceringen till två fall av sexuellt utnyttjande av barn. Tidigare i veckan uppgav åklagarmyndigheten att misstankarna i de fallen har stärkts, men spelaren nekar fortsatt till brott.

Med hänsyn till utredningen och att det är människor som är inblandade vill jag inte gå in på vad det är som gör att misstankarna har stärkts, säger Ola Lavie.

"Kan påverka" målsägande

Spelaren är nu häktad i två veckor under restriktioner. Förutom att brottet våldtäkt mot barn kan ge fängelse i minst två år och att det finns en befarad flyktfara ville åklagaren ha spelaren häktad under restriktioner på grund av risken att han kan påverka utredningen.

I det här fallet handlar det om att han kan påverka både vittnen och målsägande, säger Ola Lavie.

Försvarsadvokaten uppger att tingsrättens beslut om häktning kommer att överklagas. Åklagarsidan har en förhoppning om att kunna väcka åtal den 16 februari.

Upplagt av: TT