SvC dam: Göteborg och Tyresö jagar första stora titeln

I den rafflande sista omgången av damallsvenskan spelade Tyresö och Kopparbergs/Göteborg mot varandra i jakten på SM-medaljer. Bortalaget vann med hela 4-1 och grejade stora silver. Tyresö slutade fyra och blev utan medalj.
På lördag möts lagen i final i Svenska Cupen där Göteborg har fördel av hemmaplan.

Jane Törnqvist och Annica Svensson - backprofiler i Kopparbergs/Göteborg och Tyresö som möts i lördagens final i Svenska Cupen.

Umeå IK (4 segrar), Djurgården (3), Linköping (3) och Kif Örebro (1) har vunnit Svenska Cupen på 2000-talet. Tyresö eller Göteborg får sin första stora seger på lördag.
– Räkna med att vi är revanschsugna efter förlusten senast mot Göteborg, säger Tyresös landslagsback Annica Svensson.
– Spelar vi som senast mot Tyresö är vi svårslagna, hälsar Göteborgs rutinerade mittback Jane Törnqvist.

När två matcher återstod av Damallsvenskan hade Tyresö allt i egna händer. Två segrar skulle innebära SM-guld. Nu blev det två förluster och en smärtsam fjärdeplats.
– Vi klarade inte riktigt av pressen i slutet av serien. Vi hittade inte rätt anspänning och kom inte upp i normal standard. Vi har snackat igenom allt och det känns bra att det var en match kvar på säsongen så att vi får visa hur bra vi egentligen är, säger Svensson.

Båda lagen har haft spelare borta på landslagsuppdrag under veckan. Svensson fick spela en dryg kvart borta mot Tyskland i onsdags (1-2).
– Det var kul, bra stämning, mycket folk och Tyskland var väldigt bra. Men det var en fin genomkörare inför cupfinalen och jag är verkligen taggad.

Elaine Moura är tillbaka på mittfältet och hon betyder mycket för Tyresö. Josefine Öqvist har tränat för fullt och lita på att hon också ute efter revansch.

Jane Törnkvist vet hur det känns att vinna Svenska Cupen (Älvsjö och Djurgården) och SM (Djurgården). Men 36-åringen har ännu inte vunnit något stort med Göteborg.
– Att vinna Svenska Cupen med Göteborg skulle betyda väldigt mycket. Vi har ju varit nära SM-guld två gånger och det känns inget vidare att förlora så knappt. Det är ju segrar som räknas, säger Törnkvist.

Jane har gjort en ny toppsäsong och varit en av seriens bästa mittbackar. I den sista omgången stängde hon och Linda Sembrant igen helt för Tyresös vassa landslagsanfallare Josefine Öqvist och Madelaine Edlund.
– De är snabba och man måste verkligen vara på tå hela tiden. Men vi spelade kompakt, stängde ytor och då blev vi även bra offensivt. Gör vi om det på lördag så blir det inte så lätt att slå oss hemma på Valhalla.

Till sist den vanliga frågan: Är det sista säsongen?
– Haha, den frågan har jag fått några gånger. Men det är fortfarande jättekul att spela och fortsätter jag så blir det i Göteborg. Jag ska ta mig en allvarlig funderare efter Champions League-matcherna (2/10 november).

Landslagsbacken Stina Segerström har tränat för fullt i tre veckor efter den svåra hälseneskadan, men mer än ett inhopp lär det knappast bli i cupfinalen. Däremot kan det bli spel i Champions League mot danska Hjörring nästa vecka.

LAGENS VÄG TILL FINAL
Kopparbergs/Göteborg FC Tyresö FF
Semifinal
Linköpings FC (h) 1-0 KIF Örebro DFF (h) 2-1
Kvartsfinal
IF Limhamn Bunkeflo (b) 8-0 Sundsvalls DFF (b) 4-0 
Åttondelsfinal
Jitex BK (h) 3-0 IFK Norrköping DFK (b) 5-0 
3:e omgången
Stångenäs AIS (b) 9-0 Bollstanäs SK (b) 4-2

Upplagt av: Stig Lindmark