Djurgården och IFK Göteborg till final

Andreas Johansson jublar efter målet som tog Djurgården till cupfinal.

Djurgården och IFK Göteborg möts i historiens första cupfinal på Friends Arena i Solna den 26 maj. Djurgården vann sin semifinal hemma mot Örgryte med 1-0. IFK Göteborg vann sin semifinal borta mot Öster med 4-1.

På Stockholm Stadion gjorde Andreas Johansson matchens enda mål. Det kom i den 59:e minuten på nick efter Martin Brobergs vänsterhörna. Andreas stod vid den bortre stolpen och fick omarkerad nicka bollen i mål.
- Våren har varit emot oss. Vi ligger sist i Allsvenskan utan seger och både ordföranden och tränaren har slutat under dramatiska former. Då är det starkt av oss att gå till cupfinal. Det finns två titlar att vinna i svensk fotboll. Nu har vi chansen att vinna den ena, summerade duktige Amadou Jawo så klokt efter segern.

Och tillade:
- Vi krigade i 90 minuter och segern var både behövlig och rättvis.

Nu saknade Örgryte inte chanser. Superettan-nykomlingen hade två stolpträffar, Oskar Walléns soloraid var värt ett bättre öde och flera gånger hängde det en kvittering i luften under den sista kvarten.
- Men kom ihåg att vi också hade bra chanser och att Erton Fejzullahu missade en straff i första halvlek, påminde Amadou Jawo.

Peter Abrahamsson räddade den svagt slagna straffen och för Erton Fejzullahu slutade cupsemifinalen redan i andra halvlek då han skadad fick bäras ut på bår. Nahir Oyal fick också bryta på grund av skada.

I den andra semifinalen, på Myresjöhus Arena i Växjö, tog Öster emot IFK Göteborg och det var gästerna och deras supportrar som fick jubla högst efter en odiskutabel 4-1-seger.

Rutinerade Tobias Hysén och blott 19-årige anfallskollegan David Moberg Karlsson gjorde två mål var. Juan Robledo styrde in Östers mål, som betydde 1-1 i början på andra halvlek. Målet kom efter Östers fjärde, av totalt 13 hörnor. IFK hade två.
- Bortsett från just Östers alla hörnor kände vi oss aldrig hotade. Vi fick dem dit vi ville och i dag fungerade samspelet med Tobias riktigt bra, sa en leende tvåmålsskytt David Moberg Karlsson efter segern.

Tobias Hysén gjorde IFK:s första mål redan efter nio minuter på Philip Haglunds frispelning. Resultatet stod sig halvleken ut. Efter paus skaffade sig Öster fyra hörnor i följd. På den fjärde styrde Robledo in Josef Elvbys skott.

Nu tändes hoppet hos den allsvenska nykomlingen, men det släcktes två minuter senare när Tobias Hysén sköt in 2-1 för IFK och det släcktes definitivt när David Moberg Karlsson sköt in 3-1 från 20 meter. Då använde Moberg Karlsson sin vänsterfot. När han gjorde 4-1 på Hyséns passning i den 81:a minuten var det högerfoten som talade.
- Vi leder Allsvenskan. Vi är klara för cupfinal. Vi reser till Friends Arena med gott självförtroende, fastslog tvåmålsskytten Moberg Karlsson.

Fem dagar efter cupfinalen möts Öster och IFK Göteborg åter i Växjö, nu i Allsvenskan.

Cupfinalen spelas på Friends Arena 26 maj kl 17.00.

Vinnaren får representera Sverige i UEFA Europa League.

Svenska cupen har spelats sedan 1941. Premiärmästare blev Helsingborgs IF som besegrade IK Sleipner på Råsunda med 3-1. Helsingborg är också regerande mästare efter finalsegern på Olympia 2011 mot Kalmar FF, 3-1.

Malmö FF har vunnit cupen flest gånger, 14. Följt av AIK, 8 och IFK Norrköping, 6.

Då det gäller årets finallag har Djurgården fyra cupguld (1990, 2002, 2004, 2005). IFK Göteborg har fem cupguld (1979, 1982, 1983, 1991, 2008).

.

Upplagt av: Larne Wallisson