IFK Göteborg cupmästare efter straffar

Göteborgs lagkapten Tobias Hysén lyfter Gustav VI:s pokal efter straffdramat i cupfinalen.

IFK Göteborg vann cupfinalen mot Djurgården med 4-2 efter förlängning och straffar inför knappt 22 000 åskådare på Nationalarenan Friends Arena.
Matchen slutade 1-1 efter ordinarie tid med Tobias Hysén och Daniel Amartey som målskyttar.
Göteborg får som svenska cupmästare 2013 representera Sverige i Europa League-kvalet redan nu i sommar.
– Vilken fest! Nu vann vi så vi tycker att det var en fest. Men vänta några dagar så tror jag Djurgården också tycker att finalen var en bra grej, sade Göteborgs målvakt John Alvbåge efter matchen.

Visa bildspel

När cupfinalen väl kom igång efter att ha försenats av pyroteknik på läktarna var det Djurgården som tog initiativet de första minuterna. Men det var IFK Göteborg som kunde ta ledningen med 1-0 i den femte minuten.
Mattias Bjärsmyr slog en frispark från egen planhalva som via dubbla nickskarvar av Philip Haglund och Tobias Hysén friställde Robin Söder. Petter Nyman och Mattias Östberg jagade efter Söder, men Östbergs blockering gick rakt ut till framstormande Hysén som beslutsamt tryckte in bollen.

Efter målet var det Göteborg som hade bäst ordning på spelet, men de blev efterhand försiktiga och passiva och föll tillbaka i planen.
Djurgården hade mer boll, men hade svårt att ta sig förbi Blåvitts ramstarka försvar, delvis beroende på att Erton Fejzullahu och Amadou Jawo hade svårt att hålla fast bollen, men även det blev bättre efterhand och DIF kunde bli mera konstruktiva.
Andreas Johansson fick två bra nicklägen i halvleken. Särskilt läge nummer två på tilläggstid alldeles före pausvilan borde han ha kunnat förvalta bättre.

Daniel Amartey, 18, var en av DIF:s bästa i finalen.Djurgårdens vänsterback Vytautas Andriuskevicius skadade sig i slutet av den första halvleken och ersattes av Jesper Arvidsson, som sedan i sin tur tvingades kliva av en dryg kvart in i den andra halvleken.
Då hade Djurgården redan hunnit kvittera.

Daniel Amartey lämnades utan bevakning i bortre delen av straffområdet och hans nick gick snöpligt in mellan benen på Emil Salomonsson vid närmsta stolpen.
– Dom får ett konstigt mål och får lite energi och gör det bra. Sen tycker jag att vi tar över lite i slutet av matchen igen, analyserade Tobias Hysén efter slutsignalen.

Kort efter målet hotade Djurgården igen, men John Alvbåge var med på noterna.
Göteborgstränaren Mikael Stahre svarade med ett dubbelbyte. Han tog ut Salomonsson och Sam Larsson och släppte in Daniel Sobralense och Pontus Farnerud och de båda satte genast bättre fart på Blåvitts spel.

Nästa målchans i matchen skapade dock Djurgården. I en omställning drev Amadou Jawo bollen mot Mattias Bjärsmyr, släppte bollen till Erton Fejzullahu, som försökte sätta bollen högt vid närmsta stolpen. John Alvbåge svarade för en vass räddning när han fick upp vänstra handen och parerade skottet.
Båda lagen skapade ytterligare några halvchanser, men 1-1 stod sig och matchen gick till förlängning.

Precis som slutet av andra halvlek präglades förlängning av kamp på den alltmer blöta och svårbemästrade planen.
Erton Fejzullahu - en av dom med piggast ben - fick den första förlängningskvartens bästa läge. Han lossade ett skott strax utanför straffområdet, men Kjetil Waehler fick hela kroppen emellan och blockerade.

IFK Göteborg fick två gyllene lägen att avgöra matchen i slutet av förlängningen.
Philip Haglund nådde högre än Yussif Chibsah och nickade bollen förbi Kenneth Høie, men i ribban och ut.
Efter ett slarvigt DIF-uppspel sköt David Moberg Karlsson ett skott som via en försvarare touchade utsidan av stolpen.
– Dom har bästa chansen i förlängningen fram till våra två ramträffar så det kunde ha gått hur som helst, menade Tobias Hysén efter matchen.

John Alvbåge jublar efter att ha sett Peter Nymanns straff gå i ribban.Det hela fick till slut avgöras på straffar där lottningen avgjorde att de skulle skjutas mot målet framför Göteborgsklacken och att Djurgården skulle skjuta först.
Trots att Mattias Bjärsmyr missade Göteborgs andra straff kunde Pontus Farnerud avgöra för Blåvitt redan efter den fjärde ordinarie straffen då DIF bränt tre av fyra. Bara Andreas Johansson lyckades sätta sin.
– Man tänkte lite på dom mästerskapen när det blivit nertrampat och alla till slut har skjutit över. Jag tror att jag ändrade mig tre eller fyra gånger på vägen fram, erkände Farnerud efteråt.

– Det är alltid bittert att förlora en straffsparksläggning. Det är ett lotteri. Vi var nere i Norrköping i kvartsfinalen och vann på straffar och nu fick vi känna på hur det är att förlora. Det är bara bittert och tomt just nu, summerade Djurgårdens lagkapten Andreas Johansson.

Oroligheter utbröt efter avgörandet då supportrar invaderade planen, men efter en stund lugnade det hela ner sig och pokalen kunde delas ut till segrande Göteborg,
I egenskap av cupmästare får Blåvitt en plats i Europa League-kvalet redan nu i sommar..

Svenska Cupen, Slutspel
Arena: Nationalarenan, Friends Arena
Publik: 21 819
2 - 4
Avslutad
Starttid: 2013-05-26 17:00
1 - 1 e.f., Resultat efter full tid: 1 - 1, Halvtidsresultat: 0 - 1
Biljetter: svenskfotboll.se
Sändes på SVT

Händelser

Matchinformation

Nationalarenan, Friends Arena

Hitta hit

Domare: Stefan Johannesson

Ass. domare 1: Henrik Andrén

Ass. domare 2: Fredrik Nilsson

Fjärdedomare: Daniel Wärnmark

Matchnummer: 000360007