Segrar för båda svenska lagen

Katrin Schmidt, segerskytt för Rosengård

Linköping är på god väg mot kvartsfinal i Champions League efter 5-0 hemma mot ryska Zvezda.
Rosengård får en lite tuffare resa mot nästa omgång sedan man besegrat danska Fortuna Hjørring med 2-1 på Malmö IP.

Det var en bra lördag för de två svenska topplagen. Bäst var Linköpings första halvlek mot ryska mästarlaget Zvezda från Perm. Efter en något försiktig inledning fick hemmalaget igång spelet och då gick det undan.

Offensiva trion Pernille Harder, Fridolina Rolfö och Kristine Minde vann i stort varje löpduell. Bakom styrde innermittfältarna Mariann Gajhede och Claudia Neto spelet.

- När vi spelar så här tillhör vi de bästa lagen i Europa. Vi gjorde några liknande matcher i serien, bland annat mot Rosengård som vi slog två gånger. Jag tror att både vi och Rosengård kan gå till Champions League-final, sade tränaren Martin Sjögren.

5-0 och fem olika målskyttar tyder också på Linköpings styrka.

- Vi jobbade som ett lag, hela matchen, och då är vi bra. Jag tyckte vi hade bra koll på ryskorna, de blev väldigt griniga i andra halvlek och kapade flera av våra spelare. Fult, sade lagkaptenen Charlotte Rohlin.

Rohlin nickade in ledningsmålet i elfte minuten efter en fin hörna från portugisiskan Neto. 2-0 rullade Harder in med vänsterfoten i 26.e minuten. Och elva minuter senare nickade Rolfö in trean.

Magdalena Ericsson sköt det hårdaste målet i 39:e minuten då hon dunkade in en rullande retur efter hörna via ribban.

I halvlekens sista minut kom det enda dramatiska i matchen. Linköpings målvakt Kathlynn Fraine rusade ut på en långboll, tvekade något och José Nahi i Zvezda hann emellan. I situationen var även Maja Krantz. Nahi lyckades peta bollen förbi hemmamålvakten som fällde henne. I kollisionen fick Fraine ett knä eller en fot i pannan och låg blödande kvar.

Tjeckiska domaren Olga Zadinova valde att blåsa straff för Zvezda samt visa ut Fraine. In kom reservmålvakten Gunn Hilde Olsen som räddade straffen.

- Det var otroligt skönt. Jag hann inte bli nervös för det gick så snabbt allting. Men jag hade en god känsla för att jag skulle ta straffen. Då var det adrenalin kan jag säga. I halvlek var det bara att lugna ner sig och hålla sig cool. Härligt också att få hålla nollan, sade Olsen.

Olsen får inte nytt kontrakt med Linköping kommande säsong. Men hon lär vara med att föra laget till kvartsfinal eftersom hon står i mål i returen i Perm på torsdag.

I andra halvlek bevakade Linköping den stora ledningen. I 75:e minuten nickade Mariann Gajhede Knudsen in 5-0.

FC Rosengård har 2-1 att gå på efter den första matchen mot danska mästarlaget Fortuna Hjörring. Ett något skört resultat inför en bortamatch men svenska mästarlaget bör klara av det utan problem.

Laget dominerade rätt så kraftigt mot Hjörring och hade 10-3 i skott på mål. Men laget hade svårt med målskyttet och borde ha vunnit med större siffror.

Marta hade ett bra läge i första halvlek. I den andra missade hon öppet mål.

- Jag är inte helt nöjd med att vi släppte in ett mål och att vi inte gjorde något till. Men vi åker till Danmark på torsdag med gott självförtroende. Hjörring är bra med vassa omställningar men det här ska vi bara fixa, sade tränaren Marcus Tilly.

Segerskytt blev Katrin Schmidt som lämnade klubben efter returen på torsdag. Ny adress blir Hammarby.

Upplagt av: Stig Lindmark