Cupmästarna IFK Göteborg missar kvartsfinalen

Sören Rieks deppar på Skytteholm.

I fjol vann IFK Göteborg Svenska Cupen. Efter 1-1 mot Frej och samma resultat mot Degerfors kan IFK inte försvara sin titel. IFK kommer att missa kvartsfinalen. Halmstads BK kommer att vinna gruppen.

Då gick det bättre för Malmö FF som vände underläge till seger mot Ängelholm, för AIK som utklassade Tenhult och för Helsingborg som tog andra fullpoängaren borta mot Forward.

Efter Syrianskas 1-0 mot Djurgården och inför måndagens möte mellan Hammarby och Ljungskile är grupp 6 helt öppen.

På lördag och söndag spelas de sista gruppmatcherna och då ska ytterligare sju kvartsfinalister koras.

Grupp 2

Frej-IFK Göteborg 1-1

Här är resultatet som ger cupeko i hela Sverige. 1-1 på Skytteholms IP innebär nämligen att regerande cupmästarna IFK Göteborg inte kan hota fullpoängaren Halmstads BK om gruppsegern och därmed är årets största cupskräll är ett faktum.

IFK Göteborg är utslaget ur Svenska Cupen!

Det började annars bra för IFK som tog ledningen i den tolfte minuten då Victor Sköld nickade in Mads Albaeks inlägg och några minuter senare hade Victor Sköld ett skott i ribban. Men i stället för nya IFK-mål kvitterade Frej i den 31:a minuten på en omställning. Joakim Runnemo sköt och via John Alvbåges högra hand gick bollen i mål.

Efter paus gick IFK på verklig offensiv och om inte stolpar och ribba funnits vid sidan om och ovanför Frejs målvakt Marko Atanackovic hade IFK vunnit med flera måls marginal. Otur? Javisst, men också alltför många missade frilägen mot både Frej och Degerfors ligger till grund för IFK Göteborgs sensationella cupsorti redan efter två omgångar.

Nu blir sista matchen mot Halmstads BK betydelselös. HBK har redan vunnit gruppen och har som första lag därmed kvalificerat sig till kvartsfinal.

- Vi gick in i tävlingen med ett fokus på att prestationen var det viktiga, men vi är nöjda med att det gått så bra, säger HBK-tränaren Jan Jönsson till hallandsposten.se

Grupp 3

Tenhult-AIK 0-6

Div 2-laget Tenhult stod upp i en halvlek mot ett ungdomligt AIK, men orkade som väntat inte hålla emot i 90 minuter utan förlorade med klara 6-0. Fyra av målen kom efter hörnor och duktige mittfältaren Niclas Eliasson var inblandad i tre av målen.

Första halvlekens två mål var de snyggaste. Eero Markkanens nick på Eliassons inlägg efter en hörnvariant var rejält och kraftfullt. Amin Affanes soloprestation till 2-0 var läckert och klassigt då han först dribblade sig förbi två spelare för att avsluta med en vänsterkanon från 20 meter i hemmamålvaktens högra kryss.

- Tufft tempo och riktigt jobbigt de första 20 minuterna. Det blir nog en tuff andra halvlek också, sa Tenhults lagkapten Oskar Rosenkvist i paus till SVT.

Han visste inte hur rätt han skulle få.

I den 67:e minuten trixade Haukur Heidar Hauksson in 3-0, i den 82:a minuten nickade Marko Nikolic in Eliassons hörna till 4-0, i den 82:a minuten nickade Sauli Väisänen in 5-0 på Eliassons hörna och i den 86:e minuten fastställde Alexander Isak slutresultatet från nära håll. AIK var närmare 7-0 än Tenhult 6-1.

Hemmalagets Bbakka David drog på sig sin andra varning i den 88:e minuten och för AIK:s lagkapten Nils-Eric Johansson tog matchen slut redan i första halvlekens slutminut då hans bars ut på bår med en ögonskada.

- Två jack ovanför ena ögonbrynet. Vi får avvakta och se om de måste sys. Oavsett hoppas jag kunna vara med i vår avgörande match mot Falkenberg på lördag, sa AIK-kaptenen efter lagets storseger inför 1.859 åskådare – nytt publikrekord för Tenhults IF.

Grupp 5

Ängelholm-Malmö FF 1-4

Malmö FF levde upp till favoritskapet mot Ängelholm i en match som spelades hemma, på Malmö IP, men det blev onödigt spännande eftersom Ängelholm gick till pausledning med 1-0. Johan Eiswohld nickade in målet i halvlekens sista minut sedan MFF-målvakten Johan Wiland tappat bollen till Eiswohld efter en hörna. Med tanke på chanser kunde MFF gått till pausledning med 3-1, men två stolpträffar och ineffektivitet framför ÄFF-målet bidrog till det överraskande resultatet och framkallade spridda burop från MFF-klacken.

Efter paus rivstartade MFF. 1-1 kom redan efter fem minuter då Jo Inge Berget behärskat placerade in kvitteringen från nära håll på Markus Rosenbergs klackspark och när Jo Inge Berget fälldes i straffområdet tre minuter senare fick Vidar Örn Kjartansson chans att göra sitt första mål för sin nya klubb. Och islänningen tog den från elvameterspunkten.

Malmö FF fortsatte att imponera med snabbt passningsspel och Oscar Berglund i Ängelholms mål sattes på prov flera gånger. Han var dock chanslös när innerbacken Rasmus Bengtsson nicktouchade in 3-1 på Vladimir Rodicks inlägg efter en kort MFF-hörna och det hjälpte inte att han räddade Jo Inge Bergets försök från nära håll då norrmannen satte returen i mål och därmed fastställde slutresultatet inför 3.417 åskådare.

Malmös seger innebär att drömmen i Europa lever. MFF avslutar hemma mot GIF Sundsvall på lördag och med sex poäng står de med ena benet i en av de fyra kvartsfinalerna.

Så här sa tränaren Allan Kuhn efter segern på Malmös hemsida:

- Lagen vi möter nu kommer att vara bättre organiserade i första halvlek. Det kräver mycket krafter att försvara sig så bra. Givetvis är jag dock inte nöjd med att vi kommer i underläge. Men vi visste att vi skulle komma till målchanser. Vi visade varför vi är Malmö FF och jag är jättenöjd med prestationen generellt. I andra såg vi totalfotbollen jag vill att vi ska spela.

Grupp 6

Syrianska-Djurgården 1-0

Syrianska visade klass redan i första gruppmötet med Hammarby (0-0) och gick för seger mot Djurgården, som fick Kevin Walker utvisad (två varningar) i den 55:e minuten.

Två minuter senare gjorde Bachir Katourgi segermålet. Richard Yarsuvat slog ett inlägg, Kenneth Höie räddade, men Katourgi petade in målvaktsreturen.

- Vi rullade på och försökte stressa Djurgården så gott det gick, sa en leende Louay Chanko i hemmalaget efter segern.

Djurgårdens tränare Per Ohlsson var inte lika nöjd:
- Alldeles för tafatt anfallsspel och när vi hamnar i underläge krävs det högre kvalitet för att vända och den hade vi inte i dag, sa han till C More.

På måndagen, 19.00, möts Hammarby-Ljungskile på Tele2 Arena.

Grupp 8

Forward-Helsingborg 0-1

Det blir som väntat gruppfinal på lördag mellan Helsingborg och Örebro sedan HIF besegrat Forward med matchens enda mål. Nyförvärvet Linus Hallenius sprang sig fri och förvaltade Anton Wedes passning på bästa tänkbara sätt.

Forward gjorde det riktigt bra redan förra helgen mot allsvenskt motstånd i derbyt mot Örebro (2-2) och stod upp rejält även mot HIF. I andra halvlek hade Forward en hel del av spelet och skapade chanser för en kvittering, men 26 årige Linus Hallenius första tävlingsmål för sin nya klubb räckte för HIF:s andra cupseger.