Forward ingen lillebror i Örebro

Publiken gillar Svenska Cupen. Nästan 16.000 åskådare fanns på söndagens fyra cuparenor där det bjöds på tre skrällar.
Regerande mästarna IFK Göteborg fick nöja sig med 1-1 mot Degerfors inför 3.607 åskådare. Derbyt i Örebro slutade 2-2 inför knappt 2.700 åskådare. Hammarby och Syrianska spelade 0-0 inför 9.166 och i Elmiahallen förlorade div 2-laget Tenhult med hedersamma 0-2 mot allsvenska Falkenberg inför 350 åskådare.
Måndagens Djurgården-Ljungskile avslutar första omgången.

Grupp 2

IFK Göteborg-Degerfors 1-1

I lördags klarade Brommapojkarna 0-0 mot Häcken på Bravida Arena. En cupknall! På söndagen klarade Degerfors 1-1 mot IFK Göteborg på samma arena. En cupknall! Göteborgs två cuplag har därmed överraskande tappat poäng i första omgången.

IFK gick till pausledning tack vare Hjortur Hermanssons mål efter en halvtimma och ledningen kunde ha varit större och det osade 2-0 även i andra halvlek – när Peter Samuelsson nickade in 1-1.

Därefter radade IFK upp chanser. Det handlade om öppet mål (Victor Sköld och Tobias Hysén) och stolpträff (Tobias Hysén), men 1-1 stod sig tiden ut och regerande cupmästarna (2-1 i finalen mot Örebro) är nu i samma läge som för ett år sedan då det blev 2-2 mot FC Trollhättan i den första gruppmatchen.

Grupp 3

Tenhult-Falkenberg 0-2

Div 2-laget Tenhult kunde som väntat inte stå emot allsvenska Falkenberg i 90 minuter. Ett mål i varje halvlek av Amin Nazari (31) och Gustaf Nilsson (65) räckte för att Falkenberg skulle vinna. Kamal Mustafa låg bakom båda målen. Vid 0-1 slog han frisparken som Nazari nickade i mål, vid 0-2 sköt han skottet som hemmamålvakten lämnade retur på och som Nilsson stötte in.

Men det var Tenhult som inledde piggast och det kunde ha blivit 1-0 redan i den första minuten efter en hörna. Tenhult fortsatte att trycka på utan resultat och när Falkenberg fått sitt första mål låg segervägen öppen för de allsvenska gästerna.

Om en vecka tar Tenhult emot AIK i Elmiahallen. Falkenbergs nästa match är hemma mot Varberg.

Grupp 6

Hammarby-Syrianska 0-0

Det skapades chanser från båda håll på Tele2 Arena inför 9.166 åskådare, men när slutsignalen ljöd stod det 0-0 på resultattavlan och delar av hemmapubliken buade missnöjt.

En förlust för allsvenska Hammarby eller en seger för Superettan-klubben Syrianska?

- Jag hade gärna sett oss som vinnare och är inte hundra procent nöjd med resultatet. Jag tycker vi är det spelförande laget och jag tycker vi skapade fler chanser än Hammarby, menade Syrianskas tränare Bosko Orovic.

På slutet tryckte dock Hammarby på för ett segermål, men lyckades inte få hål på Syrianskas försvar och målvakten Dejan Garaca.

- Ingen bra prestation. Jag har mycket att jobba med, fastslog hemmatränaren Nanne Bergstrand självkritiskt.

Måndag, 19.00, Djurgården-Ljungskile, Tele2 Arena.

Grupp 8

BK Forward-Örebro 2-2

I ett händelserikt derby fick lillebror Forward sista ordet då Emil Berger skruvade in en frispark i krysset från drygt 20 meter, otagbart för ÖSK-målvakten Oscar Jansson.

- Jag blev sugen direkt när vi fick frisparken. Perfekt läge. Bara att klippa till, sa Berger efter skrällpoängen.

Och om inte Oscar Jansson rusat ut och täckt Erik Björndahls friläge på tilläggstid kunde Forward faktiskt ha vunnit.

Annars var det just Jansson som orsakade Forwards första mål då han sköt bollen rakt på Erik Björndahl och fick se bollen gå i eget mål redan i den åttonde minuten. ÖSK ville ha målet underkänt då bollen såg ut att ha träffat armen.

- Vi kan väl säga att bollen träffade övre delen av överarmen, åt axeln till, sa Björndahl ärligt till SVT.

Forward ledde alltså i paus, trots att ÖSK ökat tempot och bollinnehavet ju längre den första halvleken led. 20 minuter in i andra halvlek kom kvitteringen genom inbytte Nordin Gerzic och när Kalle Holmberg distinkt gjorde 2-1 tre minuter senare låg vägen öppen för ÖSK…

…men då såg Kalle Holmberg rött i en närkamp och fick lämna Behrn Arena med 20 minuter kvar att spela. Med en endast nio utespelare bjöds Forward in i matchen och de tackade för inviten genom att göra 2-2 inför nästan 2.700 åskådare.

- Utan att ta något från Forward var det här bara för dåligt av oss, summerade ÖSK:s målskytt Nordin Gerzic.

Upplagt av: Larne Wallisson