Målfester i Svenska cupen

Häcken gjorde sex mål mot Trollhättan. Här har René Makondele satt femman.

Vill du se mål? Du ska du gå på cupfotboll. Lördagens tio matcher bjöd på inte mindre än 36 mål. I "dödens grupp" bjöds det på två målfester. Gefle slog BP med 4-1 och FC Trollhättan var inte mäktiga nog att ge Häcken en chans, göteborgarna vann 6-2.

På söndagen spelas fem nya cupmatcher. Sista matchen i andra omgången spelas på måndag.

Grupp 1

AFC United-IFK Norrköping 0-1

Emir Kujovic firar sitt 1-0-mål tillsammans med Totte Nyman.Svenska mästarna IFK Norrköping tog ett stort steg mot gruppsegern då Emir Kujovics mål i den 53:e minuten betydde seger mot ett tappert kämpande AFC United, som hade bud på kvittering, men då visade IFK-målvakten Andreas Vaikla klass.

Inför matchen sa tränaren Janne Andersson till klubbens hemsida att "vi kan göra mål på många olika sätt". Mot AFC United nickade Kujovic in segermålet och fjolårets allsvenska skyttekung hade bollar både i ribba och i stolpe.

Jönköpings Södra-Östersund 1-0

Ett självmål, där Hosam Aiesh styrde bollen i eget mål, var det enda målet som producerades mellan de två allsvenska nykomlingarna. Det kunde och borde ha blivit minst ett till då Tommy Thelin brände en straff i andra halvlek.
– En usel straff, sa J-Södras kapten sedan ha skjutit bollen högt över målställningen.

Det var stundtals lågt tempo i det här cupmötet där Östersund inte hade förlorat någon träningsmatch före cupförlusterna mot Norrköping (0-4) och Jönköping (0-1) och där Jönköping inte hade vunnit någon träningsmatch inför cupmatcherna mot AFC United (0-1) och Östersund (1-0).
Jönköping avslutar på söndag på Nya Parken mot obesegrade IFK Norrköping, som står med tre ben i Cupens kvartsfinal.

Grupp 2

Halmstads BK-Degerfors 3-0

Alexander Ruud Tveter - tvåmålsskytt för HBK.529 åskådare på Skedalaheds IP fick se ett piggt och målhungrigt hemmalag som ledde med 3-0 efter en knapp kvart, vilket också blev slutresultatet.
Norrmannen Alexander Ruud Tveter nickade in 1-0 i den tionde minuten. Två minuter senare vände Ruud Tveter in från vänster och sköt in 2-0 och ytterligare två minuter senare gjorde Fredrik Olsson 3-0 på sin egen målvaktsretur.
På söndag möter HBK IFK Göteborg i en förväntad gruppfinal.

Grupp 3

Falkenberg-Varberg 1-1

Ett frisparksmål – vilket skott! – signerat Hakeem Araba innebar 1-1 på Kristineslätts IP i detta halländska derby. Engelsmannen fick på en drömträff i den tredje tilläggsminuten utan chans för Alexander Lundin. Då hade Riki Alba gjort 0-1 i den 36:e minuten. Också det ett kanonskott i krysset.

För hemmalagets Tobias Carlsson tog matchen slut i den 83:e minuten då hans andra gula kort innebar rött kort och utvisning. Gästernas Nsima Peter fick lämna arenan redan i den tionde minuten, knäskadad, med ambulansfärd till Falkenbergs sjukhus.

Grupp 4

Värnamo-Elfsborg 3-3

Målrikt värre på Finnvedsvallens konstgräs där Värnamo och Elfsborg spelade 3-3 sedan Värnamo haft ledningen med 2-0 i paus, där Elfsborg sedan vände till 3-2 på 20 minuter i andra halvlek och där rutinerade Pär Cederqvist fick sista ordet med sitt 3-3-mål i den 79:e minuten.

Värnamos mål före paus gjordes av Johan Svahn på en frispark redan efter fem minuter och av Oscar Johansson. Elfsborgs mål efter paus gjordes av Jörgen Horn, förre Värnamospelaren Viktor Claesson och Simon Hedlund.
Nu måste Elfsborg vinna gruppfinalen hemma mot Kalmar FF för att gå till kvartsfinal.

Kalmar FF-Assyriska 3-1

Det var aldrig något snack om saken på Gasten IP när Kalmar FF besegrade Assyriska med 3-1. Tobias Eriksson inledde målskyttet då han vräkte in både bollen och sig själv efter en dryg kvart.
– De känns som om vi har ett bra go i hela laget. Många som har bra fart i benen och tryck i steget, sa målskytten till barometern.se.

Ytterbacken Viktor Agardius knorrade in sitt första mål i KFF-tröjan, vilket betydde 2-0 precis före pausvilan. Marcus Antonsson gjorde 3-0 i den 81:a minuten och till hemmalagets förtret kunde Tim Söderström göra 3-1 i slutminuten.
På lördag tar fyrapoängaren Elfsborg emot sexpoängaren Kalmar FF.

Grupp 5

GIF Sundsvall-Sirius 0-1

I fjol fick gjorde Patrick Hopkins inte ett enda mål för sitt Sirius. I cupmötet borta med GIF Sundsvall nickade han in segermålet på en hörna bakom Tommy Naurin i den 26:e minuten.
Sirius ledde välförtjänt i paus, men i andra halvlek osade det hett flera gånger framför Lukas Jonsson i gästernas mål. Bästa chansen hade Marcus Danielson i slutminuten, men då dök en utspelare upp som en räddande ängel på mållinjen.
Båda lagen står på tre poäng inför slutomgången.

Grupp 7

FC Trollhättan-Häcken 2-6

När division 1-klubben FC Trollhättan gjorde två mål förra helgen mot Gefle räckte det till seger. När Häcken gästade räckte två mål till en hedersam förlust. Häcken vann med 6-2 tack vare tre 2-målsskyttar.
Alexander Jeremejeff gjorde 0-1 (8) och 0-2 (3-0). Paulinho gjorde 1-3 (51) och 1-4 (65). Rene Makondele gjorde 2-5 (88) och 2-6 (90).
Hemmalagets mål på Edsborgs IP inför 724 åskådare gjordes av Robert Bagger och Fredrik Sundström.

– Som jag misstänkte, Häcken var för bra. Resultatet går alltid att diskutera, men vi har fortfarande mycket att spela för i sista matchen borta mot BP. "Dödens grupp" är inte helt avgjord, säger FCT-tränaren Jörgen Ericsson hoppfullt.

Gefle-Brommapojkarna 4-2

Endast 274 åskådare hade sökt sig till Gävlevallen där hemmalaget tog sin första cupseger efter inledande förlusten i Trollhättan. Då blev ett straffmål på övertid deras öde. Nu säkrade Johan Bertilsson Gefles seger med ett mål i den tredje tilläggsminuten.

Innan dess hade Brommapojkarna inlett starkast med mål av Serge-Junior Ngouali redan i den åttonde minuten. Glädjen blev inte långvarig. I stället vände Gefle på kuttingen genom tre mål inom loppet av 27 minuter.
Först Robin Nilssons 1-1 (12), sedan Johan Oremos 2-1 (20) och slutligen Simon Skrabbs 3-1 (39).
Lovande 18-åringen Felix Beijmo gav BP hopp med en reducering två minuter före ordinarie tid, men som sagt, sista ordet till Bertilsson och Gefle, som nu möter Häcken borta i sista matchen.

Grupp 8

Örebro-GAIS 3-1

Om Örebro hade bekymmer mot division 1-klubben Forward i lokalderbyt (2-2) visade ÖSK moral och spelglädje mot GAIS som besegrades med 3-0 efter 1-0 i paus. Målen var delikatesser.
Nordin Gerzic gjorde 1-0 på en frispark redan efter åtta minuter. Bollen gick retfullt över Tommi Vaiho i GAIS-målet och frågan är om frisparken var menad som ett inlägg?

Efter paus tryckte Daniel Nordmark till för kung och fosterland några meter utan straffområdet och 2-0 var ett faktum. 3-0 gjorde amerikanen Brendan Hines-Ike i den 79:e minuten. Ett välriktat vänsterskott ledde till hans första mål i ÖSK-tröjan. Daniel Johannesson fastställde slutresultatet.
ÖSK avslutar borta mot Helsingborg, som möter Forward på söndagen.

Upplagt av: Larne Wallisson