Skrälläge i Svenska Cupen

Division 1-laget FC Trollhättan ursäktar sig inte i Svenska Cupen. Efter segern mot Gefle väntar nu nästa Allsvenska lag Häcken.

Den finns i alla turneringar - "dödens grupp". Även i Svenska Cupen där grupp 7 kittlar lite extra efter de två första matcherna.
Allsvenska Gefle och Häcken var förhandsfavoriter, men nu finns modet och hoppet hos division 1-klubbarna FC Trollhättan och Brommapojkarna.
- Vi har skaffat oss ett fint läge, säger FC Trollhättans tränare Jörgen Ericsson ödmjukt.

På lördag, söndag och måndag spelas den andra omgången i Svenska Cupens gruppspel där förutsättningarna är klara - endast gruppvinnarna går vidare till kvartsfinal.

Och efter första rundan leder FC Trollhättan, eller FCT som de kallas i folkmun, grupp 7 efter överraskande 2-1 mot Gefle. Brommapojkarna och Häcken har varsin poäng efter inledande 1-1.

På lördag klockan 14.00 är det avspark mellan FCT-Häcken och Gefle-BP.

- Första matchen är oerhört viktig i en sådan här kort serie och när vi nu vann var det en fantastiskt happening både för vår lilla förening och givetvis för spelarna, fastslår Jörgen Ericsson.

Och tillägger:

- Om jag tyckte det var 50-50 mot Gefle känns det som 40-60 mot Häcken eftersom jag tycker det är ett oerhört bra lag med många bra spelare, men vi ska slita och göra vårt bästa och sälja oss dyrt. Plus att all press ligger på Häcken, som ju måste gå för seger.

- Det bästa med första omgångens överraskande resultat, där jag är full av beundran för BP, är att gruppen fortfarande lever oavsett lördagens resultat. Så "dödens grupp" känns ganska passande.

FC Trollhättans tränare Jörgen Ericsson har stora förhoppningar inför cupmatchen mot Häcken.

När FCT slog Gefle låg man under i paus och när Gefle gick för 2-0 på Edsborgs IP kvitterade Fredrik Sundström och på tilläggstid gjorde Agon Beqiri segermålet på straff sedan Josef Daoud fällts.

Neutrala röster och medier betraktade segern som rättvis.

- Ja, vi behöver inte be om ursäkt för att vi vann och på lördag räknar jag med samma unga, hungriga lag och trupp.

Innebär det att nya rutinerade Richard Ekunde från GAIS får vänta med sin debut?

- Det heter ju att man inte ska ändra på ett vinnande lag och ärligt talat är Richard rent träningsmässigt inte i matchform ännu. Hans rutin och erfarenhet hoppas jag vi kan få nytta av längre fram under säsongen.

När ni gått vidare till kvartsfinal?

- Jag säger inte nej till din framtidsfråga, men låt oss först koncentrera oss på lördagsmatchen. Man kan hårddra allting och se det lite så här: nu är vi bara fem matcher från Europa eller så sitter vi där på lördag kväll med en blykasse efter 0-7, spekulerar Jörgen Ericsson med allsvenskt förflutet i IFK Göteborg och Oddevold.

Två klubbar som för övrigt kan förknippas med FCT.

Även i fjol kvalificerade sig FCT till cupens gruppspel och i den sista matchen spelade man 2-2 vilket räckte för att IFK Göteborg skulle vinna gruppen och så småningom hela cupen. FCT blev grupptvåa efter seger mot Myresjö/Vetlanda och oavgjort mot Ljungskile.

Oddevold spelar i år i samma serie som FCT där det kommer att bli två heta derbyn i division I Södra. FCT är nykomling i Sveriges tredje högsta division och Jörgen väljer att inte ha någon direkt uttalad målsättning om seriespelet.

- Det ska bli jättespännande och jag ser en öppen och svängig serie framför mig där dagsform och kanske storleken på trupper kommer att betyda en hel del. I nuläget har jag Öster som favorit, men att bära ett favoritskap är inte alltid det lättaste.

Jörgen vet. När han och Stefan Vennberg tog över som tränare i FCT i fjol vintras visste de kravet från ledning och styrelse: "vinner vi inte serien gå vi i konkurs".

FCT inledde med tio raka segrar, blev mer normala ju längre serien led och vann till sist med fyra poäng före Karlstad BK.

- Alla ville slå oss samtidigt som det blev lite för mycket självförtroende på vissa håll, något jag inte alls upplever efter lördagens seger mot Gefle. Vi vet var vi står och vad vi kan och veckans träningar har bara varit positiva och på lördag ska vi springa ut på Edsborg och ha roligt igen – så får vi se hur långt det räcker.

Och en helg senare vet alla vilken klubb som vann grupp 7 - "dödens grupp". Kanske FC Trollhättan...

Upplagt av: Larne Wallisson