Tenhult – underdogs i cupen

Tenhults IF, här Arber Hasani med bollen, är det enda division 2-laget bland de 32 lagen i Svenska cupens gruppspel.

32 klubbar drömmer om att vinna Svenska cupen 2016.
Tenhults IF är en.
– Men för oss lär det nog stanna vid just en dröm, säger klubbens oavlönade sportchef Johan Göthberg.

Tenhults IFPå lördag och söndag spelas de första matcherna i Svenska cupens tre gruppomgångar. Gruppsegrarna går vidare till kvartsfinal. IFK Göteborg är regerande cupmästare och vinner gärna en åttonde gång.
– Vi tar seriöst på cupen och ställer upp för att vinna, fastslår tränaren Jörgen Lennartsson utan krusiduller.

Den som vinner cupen får representera Sverige i kvalet till Europa League. Där finns redan IFK Göteborg och AIK tack vare andra- respektive tredjeplatsen i fjolårets Allsvenskan.
Elfsborg tar, tack vare sin allsvenska fjärdeplats, den sista kvalplatsen till Europa League om de själva vinner cupen, eller om svenska mästarna IFK Norrköping, tvåan IFK Göteborg eller trean AIK vinner cupen.

För mesta cupmästarna Malmö FF finns inga genvägar. De två senaste årens framgångar i Champions League till trots är seger i cupen ett måste för att få spela i Europa 2016.
Senast Malmö FF vann Svenska Cupen var 1989 då Djurgården besegrades med 3-0 på Råsunda inför 7 526 åskådare. Alltså för 27 år sedan...

- Vi vet förutsättningarna, men kan inte göra mycket åt historiken. Att vinna cupen är en av årets prioriteringar, klargör sportchefen Daniel Andersson.

Hans Malmö FF har varit på träningsläger i Dubai, liksom IFK Göteborg och Djurgården. Andra allsvenska klubbar är nyligen hemkomna från träningsläger i Spanien och Portugal där man spelat mot toppklubbar från andra ligor i Norden och Europa.

För division 2-klubben Tenhults IF gäller andra förutsättningar. Här handlar det om träningar tre kvällar i veckan i Tipshallen Elmia i Jönköping och träningsmatcher mot div 4-motståndarna Hovslätt (8-0) och Visingsö (6-1). I fredags genrepade man mot division 1-laget Husqvarna och förlorade med 2-0.

Johan Göthberg har tillhört Tenhults IF i 35 år. FOTO: jnytt.se.Nu väntar tre cupmatcher mot allsvenska Falkenbergs FF och AIK samt Superettanklubben Varbergs BoIS.
Hur stort är det här för Tenhults IF, klubben som i vår ska påbörja sin tolfte säsong i division 2?

– Jag har tillhört Tenhults IF i 35 år och brinner för klubben. Den senaste 15 åren har jag varit något av sportchef och sponsringsansvarig. Rent sportsligt håller jag vårt cupavancemang som en av klubbens fyra största framgångar. Vi har vunnit Smålandscupen två gånger och det var stort när vi för tolv år sedan för första gången tog steget upp i division 2, konstaterar Johan Göthberg.

I höstas slog Tenhult först ut Skövde AIK med 4-1 för att i andra omgången besegra Mjällby med 2-0, båda matcherna hemma på Kabevallen.
– Innan matchen mot Mjällby sa jag till spelarna att gör vi allt rätt, och då menar jag att allt måste stämma från fötter och skor till vattenflaska - då kan vi skrälla. Och vi gjorde allt rätt, menar Johan.

Därmed var Tenhults IF, som enda division 2-klubb, kvar bland de 32 främsta i Svenska cupen och nu skulle det bli lottning i TV och i den lilla småländska orten satt "alla" och undrade i vilken grupp Tenhult skulle hamna i. Det blev i grupp 3 tillsammans med AIK, Falkenberg och Varberg.

Bingo! Eller som en AIK-supporter uttryckte det i sociala medier: "Va f-n ska AIK göra i Tenhult? Där finns Konsum, två pizzerior och en blomsteraffär...".
Och så division 2-klubben Tenhults IF, vars hemmaplan bär ortens största företagsnamn, börsnoterade Kabe, som nu satt orten också på den svenska cupkartan.

Drömmer ni om cupskrällar och avancemang till kvartsfinal?
– Drömmar kostar inget och så länge matcherna inte är spelade lever hoppet. Om vi gör vårt allra bästa tre gånger till och motståndarna underskattar oss och hamnar de i underläge är det inte bara att trycka på knappen och ställa om – så visst hoppas vi, menar Johan, som realistiskt inser att cupavancemang nog ändå får stanna vid en dröm.

Klart är att Tenhults två inledande hemmamatcher mot Falkenberg och AIK - som kommer att spelas i Tipshallen Elmia, Jönköping - är heta och det lär bli lapp på luckan vilket innebär cirka 2 300 åskådare.
– Definitivt mot AIK, som får en egen del av Tipshallen med separat ingång och de kan komma med 1 000 fans, förtydligar Johan vars "verk" Kabevallen inte är spelklar så här tidigt på säsongen.

Det var nämligen Johan Göthberg som knöt upp Kabe som sponsor och lät dem ta över namnet på klubbens hemmaarena, ett kontrakt Tenhult nu förlängt till 2025.
– Efter Behrn Arena i Örebro var Kabevallen den andra fotbollsplanen i Sverige som fick ett företagsnamn. Vi är stolta över samarbetet med Kabe.

Några pengar vill Johan givetvis inte tala om. Han berättar däremot att klubbens enda fast anställde är Kabevallens vaktmästare. Klubben betalar 50 procent av hans lön. Resten är stöd från kommunen.

– Hos oss jobbar alla ideellt. Vår spelartrupp kostar cirka 250 000 kronor om året vilket understryker vad som väntar oss i cupen: David mot Goliat, avslutar Johan Göthberg inför lilla Tenhults IF:s mest spännande vår.

Apropå Tenhult, som division 2-klubb, ska också FC Trollhättan framhållas. De kvalificerade sig till cupens gruppspel som division 2-klubb, vann sedan serien och återfinns nu i division 1 Södra.

Tenhult tippar

Hur är då Tenhults Johan Göthberg på att tippa? När vi bad honom tippa de åtta gruppvinnarna blev svaren:

Grupp 1: IFK Norrköping.
Grupp 2: IFK Göteborg.
Grupp 3: AIK.
Grupp 4: Elfsborg.
Grupp 5: Malmö FF.
Grupp 6: Djurgården.
Grupp 7: Gefle.
Grupp 8: Örebro.

Några tvivel/garderingar?
– I grupp 1 säger hjärtat Jönköping, men förnuftet säger regerande svenska mästarna IFK Norrköping.
– I den tredje gruppen tänker vi bjuda på årets fotbollsskräll, nej, det är väl inte möjligt. Men tänk om... Logisk vinnare är AIK, med Varberg som luring.
– I grupp 4 valde jag mellan Elfsborg och Kalmar där fördel av hemmaplan i sista omgången troligen blir avgörande.
– I grupperna 7 och 8 sticker jag ut hakan och tror att Gefle vinner borta mot Häcken i sista matchen och att Örebro gör samma sak i Helsingborg och därmed går Gefle och Örebro vidare.

Den sjätte mars vet vi hur många rätt Johan Göthberg fick.

Cupmästare genom tiderna

Femton klubbar har vunnit Svenska Cupen. Helsingborg var först, 3-1 mot Sleipner 1941. Malmö FF har flest titlar, 14. IFK Göteborg är regerande mästare.

14, Malmö FF.
8, AIK.
7, IFK Göteborg.
6, IFK Norrköping.
5, Helsingborgs IF.
4, Djurgården.
3, Elfsborg, Kalmar FF.
1, Degerfors, GAIS, Halmstads BK, Landskrona BoIS, Råå, Örgryte, Öster.

32 klubbar kvar i cupen

Allsvenskan: 16. IFK Norrköping, Östersunds FK, Jönköpings Södra IF, IFK Göteborg, AIK, Falkenbergs FF, Kalmar FF, IF Elfsborg, GIF Sundsvall, Malmö FF, Hammarby, Djurgården, BK Häcken, Gefle IF, Helsingborgs IF, Örebro.
Superettan: 12. Athletic FC United, Halmstads BK, IK Frej, Degerfors IF, Varbergs BoIS, IFK Värnamo, Assyriska FF, Ängelholms FF, IK Sirius, Syrianska FC, Ljungskile SK, GAIS.
Division 1: 3. IF Brommapojkarna, FC Trollhättan, BK Forward.
Division 2: 1. Tenhults IF.

Upplagt av: Larne Wallisson