17-åring nickade Kalmar FF till kvartsfinal

Calle Johanssons segermål för Kalmar.

Allt ljus på Kalmar FF då de vann borta mot Elfsborg med matchens enda mål och därmed knep en av de åtta kvartsfinalplatserna. Blott 17-årige Calle Johansson blev stor cuphjälte. AIK, Malmö FF och Häcken blev också klara för kvartsfinal efter övertygande segrar. Sedan tidigare var Halmstads BK redan klara.

På söndagen spelas resterande sex cupmatcher med fokus på gruppen där det står mellan Syrianska FC, Djurgården och Hammarby.

Grupp 3

AIK-Falkenberg 2-1

Tre raka segrar blev AIK:s recept för att nå kvartsfinalen. 2-1 mot Varberg och 6-0 mot Tenhult följdes upp med 2-1 mot allsvenska kollegan Falkenberg.

- Jag tycker vi spelade kontrollerat i andra halvlek när vi hade 2-1 att gå på från paus. Flera spelare visar stigande form och jag tycker vi gör det bra, summerade AIK:s tränare Andreas Alm i SVT.

Ahmed Yasin gjorde 1-0 från nära håll på ett distinkt vänsterskott redan i sjätte minuten där Falkenbergs försvar tappade markeringen på målskytten. Sju minuter senare kvitterade Zlatan Krizanovic på en nicktouch. En mera rejäl nick innebar 2-1 då Haukur Hauksson nickade in Niclas Eliassons hörna i den 36:e minuten.

Och fler mål blev det inte. Fast det saknades inte chanser. Falkenberg duktige målvakt Otto Martler fick fingerspetsarna på Fredrik Brustads avslut och med hjälp av ribban räddade AIK:s Patrik Carlgren när Jesper Karlsson rann igenom. Där var det nära 2-2, vilket också hade räckt för att AIK skulle avancera.

- Nu får vi se vad gruppsegern betyder. Åker vi ut i kvarten var den inte värt någonting. Ställer man upp i Cupen är det endast slutseger som räknas, menade Andreas Alm.

Varberg-Tenhult 1-0

Det saknades inte chanser när Varberg vann med matchens enda mål och det såg in i det sista ut som om div 2-laget Tenhult skulle ta en poäng i den här gruppen. Men när klockan stod på tre tilläggsminuter slog Thomas Boakye in segermålet efter en frispark från Elias Andersson.

Grupp 4

Elfsborg- Kalmar FF 0-1

Unge mittfältaren Calle Johansson nickade Kalmar FF vidare till kvartsfinal med sitt mål i den 83:e minuten på Borås Arena. Hans unga, endast 17 år, livs viktigaste mål – hittills. Calle Johansson byttes in i andra halvlek då han ersatte Romario.

För Kalmar räckte det med oavgjort för att gå vinna gruppen, men smålänningarna kontrollerade matchen, skapade flesta chanser och spelade absolut inte på resultatet.

För Elfsborg står nu hoppet om att få spela i Europa till IFK Norrköping och AIK. Vinner någon av dessa klubbar Svenska Cupen tar Elfsborg, tack vare den allsvenska fjärdeplatsen, sista kvalplatsen till Europa League.

Assyriska-IFK Värnamo 1-0

Matchens enda mål kom i den 38:e minuten och det var hemmalagets Mattias Genc som straffade smålänningarna.

.

Grupp 5

Malmö FF-GIF Sundsvall 4-0

Malmö FF är klart för kvartsfinal efter övertygande 4-0 mot allsvenska kollegan GIF Sundsvall. Inhopparen Guillermo Molins blev tvåmålsskytt då han ersatte Markus Rosenberg. 3-0 gjorde han i den 76:e minuten och slutresultatet kom fem minuter senare då han iskallt förvaltade Anders Christiansens förarbete.

Dansken Christiansen var inte bara Malmös bäste spelare, han gjorde också det förlösande 2-0-målet i den 69:e minuten när matchen stod lite och vägde. MFF tog ledningen redan i den femte minuten genom islänningen Vidar Örn Kjartansson.

- Det hade varit häftigt att göra ett hattric, men tyvärr var ribban i vägen, sa en leende Molins efter MFF-segern och snudd på ett tredje mål.

Sirius -Ängelholms FF 1-1

Sirius gjorde cuplördagens första mål då Kim Skoglund slog till redan efter 48 sekunder i Diöshallen. Just då var Sirius chans att vinna gruppen teoretiskt sett större än någonsin, men när MFF började göra mål mot Giffarna försvann den helt och när Christian Ljungberg sköt in kvitteringen i den 72:a minuten var cupsagan all – för båda klubbarna.

Grupp 7

Häcken-Gefle 4-0

Paulinho var på bästa tänkbar humör och svarade för ett hattrick när Häcken aldrig gav Gefle en chans i denna gruppfinal. Första målet dröjde dock till 43:e minuten då brassen stötte in Alexander Jeremejeffs passning i öppen bur.

2-0 kom efter ett snyggt hemmaanfall där Jeremejeff åter igen stod för den sista passningen till Paulinho och bara tre minuter senare (56) visade Jeremejeff själv att även han kan göra mål. Ett distinkt skott betydde 3-0. När Joel Andersson hittade Paulinho med en perfekt djupledspassning var Gefle försvar och målvakt Emil Hedvall chanslös. 4-0 var ett faktum och Häcken klart för kvartsfinal.

Brommapojkarna-FC Trollhättan 1-1

FC Trollhättan hade en minimal chans att vinna gruppen, men när Viktor Gyökeres gjorde 1-0 efter en kvart i samband med en hörna reducerades möjligheterna betänkligt och i takt med att Häcken öste in mål på Gefle försvann de helt.

Heders ändå åt FCT som kvitterade genom Gabriel Bilan i den 87:e minuten, i en match där rutinerade nyförvärvet Richard Ekunde debuterade.

Grupp 8

Helsingborg-Örebro 1-1

För Helsingborg räckte det med oavgjort för att vinna gruppen och det blev just oavgjort mellan de här två allsvenska lagen efter var sitt mål i första halvlek.

Örebro gjorde det första. En hörna i elfte minuten resulterade i 0-1 då Alhassan Kamara nickade in ledningen. Fem minuter senare stod det 1-1 och det var nyförvärvet Linus Hallenius som placerade in kvitteringen efter ett snyggt genombrott. Hallenius andra cupmål i vår.

Efter paus blev det mera avvaktande spel från båda sidor och resultatet stod sig tiden ut och Örebro SK, har fjolårets finallag mot IFK Göteborg, har därmed gjort sitt i årets turnering. Precis som IFK…

GAIS-Forward 1-5

Div 1-laget Forward behöver inte be om ursäkt för årets cupspel. Först poäng mot storebror Örebro (2-2), sedan hedersamma 0-1 mot gruppvinnaren Helsingborg och avslutningsvis 5-1 borta mot superettanlaget GAIS.

Linus Lamu och Erik Björndahl gjorde två mål var. Stellan Carlsson gjorde ett. GAIS mål betydde 1-3 och kom i den 68:e minuten.

Upplagt av: Larne Wallisson