Avgörande helg i Svenska Cupen

Avgörande derby på Tele2 Arena på söndag.

Nu ska det avgöras. Vilka sju klubbar följer Halmstads BK till Svenska Cupens kvartsfinaler? På lördag och söndag får vi svaren på arenor från Malmö i söder till Uppsala i norr.

Under de två senaste helgerna har Svenska Cupen satt spår i fotbolls-Sverige då 32 klubbar varit i fokus i åtta grupper med olika möjligheter och målsättningar att avancera till kvartsfinal.

Tenhults IF fick inledningsvis stora rubriker då de som enda div 2-förening tagit sig in bland de 32 grupplagen, men som väntat stannade drömmen om en kvartsfinal vid just en dröm.

- Men vi ska försöka avsluta så bra som möjligt och vi har fortfarande 90 minuter på oss att göra ett cupmål, säger Tenhults sportchef Johan Göthberg inför lördagens bortamöte med Varbergs BoIS.

För regerande cupmästarna IFK Göteborg blev årets upplaga ingen dröm. Utan en mardröm. Efter 1-1 mot Degerfors och Frej var IFK:s cupsaga över. Sensationen var ett faktum. Skammens rodnad intogs på de blåvita spelarna samtidigt som ett annat blått och vitt gäng i Halmstad tackade för gruppsegern.

- Vi är extremt ödmjuka och har inget att skylla på. Vi är oerhört besvikna över att vi inte kunde försvara cuptiteln. Nu får vi jaga bra motstånd i två helger där jag hade hoppats vi skulle spela kvarts- och semifinal, sa Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson i GT efter cupsortin.

Hammarby leder sin grupp efter måndagens 4-2 mot Ljungskile och nu skulle söndagens derby mot Djurgården bli avgörande – om det inte varit för Södertäljes Syrianska FC, som kan lura de allsvenska klubbarna på cupkonfekten.

Hur är då läget i de åtta grupperna inför de sista matcherna? Jo, så här…

Grupp 1

Svenska mästarna IFK Norrköping sitter i guldsits inför hemmamötet med allsvenska nykomlingen Jönköpings Södra. IFK har full pott utan något insläppt mål. Östersund, den andra allsvenska nykomlingen, har varken gjort mål eller tagit poäng inför sin match mot trepoängaren Athletic FC United.

Kan IFK Norrköping missa gruppsegern? Nej!
I Allsvenskan möts Jönköping-IFK Norrköping i åttonde omgången, den 8 maj.

Grupp 2

Räkna med ett taggat IFK Göteborg. Enligt Jörgen Lennartson har IFK skapat 30 chanser på två matcher, men bara gjort två mål. För gruppens utgång betyder hemmamötet med Halmstads BK ingenting - HBK har redan vunnit gruppen - men det handlar desto mera om prestige och revansch.

För Degerfors och Frej, som båda kryssat mot just IFK, är det ett bra test inför det kommande mötet i Superettan då lagen möts redan i tredje omgången på Stora Valla, den 16 april.

- Att vi vinner gruppen är också ett bevis på att Superettan håller hög klass, säger Halmstads klubbchef Fredrik Andersson till superettan.se

Grupp 3

Klar fördel AIK inför finalen mot Falkenberg. AIK har full pott och båda lagen har besegrat Tenhult, men då Falkenberg tappat poäng mot Varberg har AIK råd att kryssa på Skytteholms IP och ändå vinna gruppen.

- Vi har roligt just nu och vi går alltid för seger, sa AIK:s duktige mittfältaren Niclas Eliasson i samband med 6-0-segern mot Tenhult i söndags.

I Allsvenskan möts Falkenberg-AIK inte förrän den 20 maj, i den tionde omgången. I fjol vann AIK hemma med 4-3.

Grupp 4

Blir det Elfsborg som får jubla i helgen?Kalmar FF är obesegrat och reser till Borås där Elfsborg väntar i en ren final. Elfsborg står på fyra poäng efter 3-3 senast mot Värnamo. Kalmar vinner alltså gruppen vid kryss eller seger. Elfsborg vid seger.

Den 29 april i fjol vann Elfsborg med 2-1 i Allsvenskan på Borås Arena. Ger det någon indikation om lördagens match?
Nej, knappast. Nu är det nytt år, nya trupper och andra förutsättningar.

Klubbarna möts redan i den tredje allsvenska omgången, i Kalmar den 10 april medan Värnamo-Assyriska möts på Finnvedsvallen den 5 maj, i Superettans sjätte omgång.

Grupp 5

Malmö FF vet förutsättningarna. Ingen gruppseger. Ingen chans till spel i Europa 2016. De två första matcherna har gått bra, seger mot Sirius och senast stundtals imponerande 4-1 mot Ängelholm. Det räcker med kryss mot GIF Sundsvall för att säkra gruppsegern. I Allsvenskan i fjol blev det 3-0.

- Vi vet vad som gäller. Vi vill ut i Europa igen, hörs det från oavsett vilken MFF-are man pratar med.

MFF-Sundsvall möts snart igen, redan i Allsvenskans tredje omgång, den 11 april. Sirius och Ängelholm möts dubbelt i Superettan i juni och juli.

Grupp 6

Räkna med storpublik på Tele2 Arena på söndag då Djurgården och Hammarby möts och efter 90 minuter kan ett av lagen hyllas som gruppvinnare, men gruppvinnaren kan också finnas i Lilla Edet på Strömvallens konstgräs där Ljungskile och Syrianska möts.

Med Hammarby och Syrianska på fyra poäng och Djurgården på tre poäng blir de sista matcherna direkt avgörande och att spekulera i utgången känns väl magstarkt. Sådana experter finns inte…

Om fjolårets resultat i Allsvenskan respektive Superettan kan vara till någon hjälp kommer de här:
Hammarby-Djurgården 2-1, Djurgården-Hammarby 2-2.
Ljungskile-Syrianska 0-0, Syrianska-Ljungskile 2-0.

Klart är att nästa gång de här klubbarna stöter på varandra i just seriespel blir Djurgården-Hammarby den 19 april (fjärde omgången) och Syrianska-Ljungskile den 8 maj (sjätte omgången).

Grupp 7

"Dödens grupp" lever även om FC Trollhättans chanser att vinna den minskade betydligt efter 2-6 mot Häcken

- Vi avslutar mot Brommapojkarna borta och vi ska göra vad vi kan för att ta en andra seger, som ju kan räcka till gruppseger, fastslår Trollhättans tränare Jörgen Ericsson, och tillägger:

- Oavsett resultatet vill jag ge Svenska Fotbollförbundet en eloge för att de hittat rätt modell och utseende för Svenska Cupen som blivit och är en succè!

Inför de sista matcherna är det fördel Häcken, som tar emot Gefle på Bravida Arena. Seger och saken är klar. Troligen samma sak om Gefle vinner. Men om det blir oavgjort, samtidigt som Jörgen Ericssons FC Trollhättan vinner "div 1-mötet" i Stockholm - ja, då heter gruppsegraren FC Trollhättan.

Så visst lever "dödens grupp".

I fjol slutade Häcken-Gefle 1-1 i Allsvenskan och i år möts de i den sjätte omgången i Göteborg, den 28 april.

Grupp 8

Helsingborg och Örebro möts i en ren final. ÖSK måste besegra Helsingborg för att vinna gruppen. För HIF räcker det med oavgjort. Skulle HIF vinna gruppen efter ett just oavgjort resultat lär storebror ÖSK gräma sig över 2-2 mot lillebror Forward i gruppens inledande match.

I fjolårets allsvenska vann ÖSK med 2-0 på Olympia. I år möts de redan i den andra omgången, den 7 april.

Lottning på måndag

Kvartsfinalerna i cupen lottas direkt i Gomorron Sverige i SVT måndag kl 06.50 morgon. De fyra "bästa" gruppettorna ska ha hemmamatch och de lottas fritt mot resterande fyra gruppettor. Det kommer även att lottas vilka kvartsfinalvinnare som får hemmaplan i semifinal. Kvartsfinalerna spelas 12-13 mars och semifinalerna helgen därpå.

Upplagt av: Larne Wallisson