Semifinaldags i cupen

På lördag och söndag avgörs Svenska Cupens semifinaler. Första paret ut är Kalmar FF-Malmö FF. Andra paret ut är Hammarby-Häcken. På söndag kväll vet vi vilka två klubbar som kommer att mötas i Svenska Cupens final söndagen den 5 maj.

Svenska Cupen har varit ett stort samtalsämne i vår. De flesta klubbar har öst beröm över upplägget och möjligheten att få spela tävlingsmatcher så här tidigt på säsongen. En del ledare har ifrågasatt cupens planering med datum och spelplatser.

En sak har dessa ledare, spelare och klubbens supportrar gemensamt – alla vill vinna cupen.

- För oss är det enda sättet att nå spel i Europa, så visst vill vi vinna cupen och visst tycker vi upplägget i grunden är bra, men det finns detaljer att slipa på, menar Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson.

Just Malmö FF är den högst rankade klubben bland semifinalisterna då fjolårets allsvenska etta IFK Norrköping, tvåa IFK Göteborg och trea AIK blivit utslagna.

MFF kom femma i Allsvenskan, Häcken sjua, Helsingborg åtta och Kalmar FF på trettonde plats.

Här är läget, lite historik, TV-tider och aktuella odds från Svenska Spel inför kvartsfinalerna.

Kalmar-Malmö

Kalmar FF-Malmö FF lördag 19 mars, 13.30

Guldfågeln Arena, sänds i SVT1

Klubbarna har mötts en gång i en cupfinal, 1978. Det var Malmös tolfte final och det skulle visa sig mynna ut i skåningarnas tionde cupculd. För Kalmar var det klubbens första final.

Malmö vann med 2-0 efter förlängning. 4.813 åskådare såg finalen som spelades på Strandängens IP i Bromölla den 4 november. Målen gjordes av Ingemar Erlandsson och Tommy Hansson.

Kalmar FF har i veckan tränat på Fredriksskans B-plan inför mötet med Malmö FF på Guldfågeln Arena.

- Skönt att vara tillbaka på riktigt gräs. Mötet med Malmö blir en bra utmaning för oss och det ska bli kul att spela på vår riktiga arena. Det är vårt hem och där ska vi vara starkast, säger Kalmars chilenske försvarare Marko Biskupovic.

Mycket talar för att Kalmar kommer med samma lag som senast mot Helsingborg medan Malmö troligen åter har tillgång till försvararen Rasmus Bengtsson efter skada.

Malmö FF kommer för första gången att spela i årets nya matchtröja, som presenterades i veckan. Förutom ny design finns i år endast en stjärna ovanför MFF-emblemet i stället för fjolårets två. Fjolårets två stjärnor stod för att föreningen vunnit Allsvenskan 21 gånger. Årets stjärna står för att föreningen har 18 SM-guld (en stjärna för vart tionde SM-guld).

Stjärna nummer två finns numera på insidan av klubbens matchtröja, i väntan på att få träda fram i rampljuset…

Cupguld ger ingen stjärna, däremot spel i Europa och lagkaptenen Markus Rosenberg längtar både efter Europa att få spela på riktigt gräs.

- Det är skönt att bara lukta på gräset, det är fotboll för mig, sa han till Sydsvenskan efter ett av veckans träningspass på naturgräs inför matchen mot Kalmar.

Malmö FF reser redan på fredagen och klubben räknar med flera busslaster supportrar till Guldfågeln Arena.

- De är välkomna och jag hoppas även våra fans visar upp sig när vi nu har chans att ta oss till cupfinal, menar Kalmars marknadschef Per Rosenqvist.

När klubbarna möttes i fjolårets seriespel blev resultateten: KFF-MFF 2-1, MFF-KFF 3-0.

Så här har klubbarna tagit sig till semifinal:

Kalmar FF: Halmia 5-3 borta efter straffar i andra omgången. Gruppsegrare efter 2-1 hemma mot IFK Värnamo, 3-1 hemma mot Assyriska FF, 1-0 borta mot Elfsborg. Besegrade Helsingborg hemma med 5-4 efter straffar i kvartsfinalen.

Malmö FF: Götene IF 5-0 borta i andra omgången. Gruppsegrare efter 2-1 hemma mot Sirius, 4-1 borta mot Ängelholm, 4-0 hemma mot GIF Sundsvall. Besegrade Norrköping hemma med 1-0 i kvartsfinalen.

Svenska Spels odds: 3,80-3,55-1,85.

Hammarby-Häcken

Hammarby-Häcken söndag 20 mars, 19.00

Tele2 Arena, sänds i Kunskapskanalen

Två klubbar som aldrig vunnit cupen. Hammarby har varit i tre finaler och förlorat mot Öster 0-1 (1977), IFK Göteborg 0-1 efter förlängning (1983) och Helsingborg 0-1 (2010). Häcken spelar sin andra semifinal. Den första nådde man 1990 och då blev det förlust mot Djurgården, 0-3.

Det var länge ovisst var denna cupsemifinal skulle spelas, men nu har Hammarby fått bekräftat att isen från lördagens SM-final i bandy på Tele2 Arena kommer att smälta undan i tid och göra gräsmattan spelbar.

Hammarby har förstärkt med ytterligare en brasiliansk spelare. Sedan tidigare finns Alex i truppen. Nu har också den 24-årige anfallaren Romulo Cabral Pereira Pinto skrivit på ett tvåårskontrakt. Romulo kommer från Rio de Janeiro-klubben Nova Friburgo och ansluter till truppen i slutet av nästa vecka vilket innebär att han är spelklar till en eventuell cupfinal.

Häckens tränare Peter Gerhardsson har haft åsikter om det sena beskedet när och var semifinalen skulle spelas. Nu när det blivit klart säger han till gp.se:

- Jag har varit där förut och det är konstgräs som vi har tränat på. Det är ett snabbt och bra underlag som vi gillar.

Häcken får dock klara sig utan sina supportar, som ställt in bussresan till Stockholm med anledning av söndagens sena avspark.

På klubbens hemsida står det att läsa om klubbarnas allsvenska möten, som i dagsläget är 16 med en relativt jämn fördelning av poäng – Häcken har tre segrar, Hammarby har fyra och nio gånger har klubbarna spelat oavgjort. I fjol blev det 2-0 på Tele2 Arena och 3-3 i Göteborg.

Så här har klubbarna tagit sig till semifinal:

Hammarby: Carlstad United 3-2 borta i andra omgången. Gruppsegrare efter 0-0 hemma mot Syrianska FC, 4-2 hemma mot Ljungskile, 3-1 borta mot Djurgården. Besegrade AIK borta med 5-3 efter straffar i kvartsfinalen.

Häcken: Husqvarna FF 3-2 borta i andra omgången. Gruppsegrare efter 0-0 hemma mot Brommapojkarna, 6-2 borta mot FC Trollhättan, 4-0 hemma mot Gefle. Besegrade Halmstad hemma med 1-0 i kvartsfinalen.

Svenska Spels odds: 2,15-3,45-3,00.

Finalen spelas den 5 maj. Vilket lag som blir hemmalag lottas vid den allsvenska upptaktsträffen 21 mars.

Upplagt av: Larne Wallisson