Tung förlust för Rosengård

Martas Rosengård förlorade med 0-1 på Malmö IP efter ett straffmål av Frankfurt.

Rosengård åkte på en tung förlust med 0-1 i den första kvartsfinalen mot Frankfurt i Champions League. Det tyska segermålet kom på straff i 71:a minuten sedan högerbacken Lina Nilsson fått bollen på armen. Dzsenifer Marozsan var hur säker som helt från straffpunkten och gav Frankfurt ett fint läge inför returen om en vecka.

2012, 2013 och 2015 har Rosengård (tidigare Ldb Malmö) åkt ur Champions League mot tyska lag. Nu har man en tung uppförsbacke inför den andra matchen nästa onsdag.
Rosengård har varit skadedrabbat i uppladdningen inför CL-spelet. Kanadensiska landslagsmålvakten Erin McLeod har bland haft problem med ett knä och redan efter 10 minuter ramlade hon ihop på planen. Hon hade svåra smärtor och signalerade direkt för byte. In kom Sofia Lundgren som bara tränat med laget ett par veckor och endast spelat en match sedan i fjol höst.

Lundgren kunde inte göra något åt straffen som satt nere vid högra stolpen. Efter en timmes spel räddades Lundgren av stolpen efter ett fint skott från Jackie Groenen. I övrigt var hon hur säker som helst. Och med tanke på McLoeds skadebekymmer lär Lundgren spela i returen och hon bör även få ett längre kontraktsförslag från Rosengård.

Hela 2 447 åskådare fick se en jämna match på Malmö IP. Frankfurt pressade högt, framför allt i första halvlek, vilket störde hemmalaget en aning. Marta var i det närmaste osynlig i första halvlek men i den andra kom brasilianskan igång och ledde laget i offensiven.

Den bästa möjligheten kom i slutminuten när Gaëll Enganamouit nickade en hörna mot öppet mål. Men på mållinjen lyckades Kathrin Hendrich nicka undan bollen. 1-1 hade varit välförtjänt och ett bättre utgångsläge inför returen.

Det märks att Rosengård inte är riktigt samspelt ännu. Innermittfältet med Katrin Schmidt och Sara Björn Gunnarsdottir synkade inte som önskat. Framåt slet Andonova och Enaganamouit i 90 minuter men hade svårt att komma loss mot ett starkt Frankfurt-försvar.
Rosengårds mittförsvar, Anita Asante och Emma Berglund, gjorde en stark insats. Samarbetet med Lundgren funkade fint. Nu har Rosengård en vecka att träna sig samman ännu lite bättre. Läget är svårt men det går att vända.

Paris SG, med Caroline Seger och Lisa Dahlkvist, har ett bra läge för avancemang efter 0-0 borta mot Barcelona. Hemma i Paris bör Seger & co fixa segern och semifinal mot Lyon.
Lyon vann nämligen med hela 9-1 hemma mot Slavia Prag. Lotta Schelin vilade på grund av ljumskproblem. Landslagsanfallaren lär dock vara tillbaka i blågult i EM-kvalet mot Slovakien den 8 april.

Även Nilla Fischer vilade när hennes Wolfsburg kopplade ett rejält grepp på Brescia. 3-0 kunde dock ha varit betydligt mer om inte 18-åriga rumänskan målvakten Camelia Ceasar storspelat i italienska mästarlaget.

Upplagt av: Stig Lindmark