Åttondelsfinaler i Svenska Cupen

Mallbacken laddar om efter degraderingen till Elitettan med åttondelsfinal mot Vittsjö.

I helgen drar säsongen igång på allvar för damfotbollen med åttondelsfinaler i Svenska Cupen. Växjö-Linköping (0-4) spelades i torsdags medan övriga sju matcher avgörs lördag och söndag. Tre av matcherna spelas inomhus.

Mallbacken åkte ur högsta serien i fjol. Till inomhusmatchen mot Vittsjö på lördag kommer Mallbacken med i stort sett nytt lag. Det återstår endast fem spelare från förra året, en av dom är Frida Broström, 34, som gör 15:e säsongen i Sunne-klubben.

- Det är alldeles för roligt för att sluta med fotboll. Jag känner mig hyfsat fräsch i kroppen och kommer nog att hålla på så länge jag kan. Vi har i princip ett nytt lag i år med många unga och duktiga spelare. Det kommer att ta lite tid att spela ihop sig men det kommer att bli bra. Jag får väl stå där bak som mittback och ge goda råd, säger Frida Broström.

Ett skadedrabbat Vittsjö kommer på besök till inomhusarenan Karlstad Airdome. Vittsjö har haft skador på bland andra Emmi Alanen, Clara Markstedt, Emma Lundh och Sandra Adolfsson. Dessutom är inte uppehållstillståndet ännu klart för Sonia Okobi som fortfarande är kvar i Nigeria.

- Det skiljer ju en division och Vittsjö är stor favorit, men vi ska gå ut och ha kul och jag tror vi kan överraska, säger Broström.

Mallbacken satsar på en TV-produktion från cupmatchen på lördag. Man hoppas även kunna sända hemmamatcherna under säsongen.

På söndag åker Kvarnsveden till Jämtland och match mot elitettanlaget Östersund. Borlängelaget kom på niondeplats i den allsvenskan debutsäsongen vilket var ett klart godkänt resultat. Till i år har man tappat viktiga spelarna Michaela Hermansson och Meghan Tooey. Man har ersatt med en trio från öst: Lara Ivanusa (Olimpija) från Slovenien samt Armisa Kuc (Sarajevo) och Melisa Hasanbegovic (Sarajevo) från Bosnien Hercegovina.

- Det ska bli spännande med en tävlingsmatch så här tidigt på året. Vi har en del nya men de är alla skickliga spelare och har kommit bra in i laget. Vi har tränat på bra i en dryg månad och jag hoppas att vi tar oss vidare till kvartsfinal, säger tränaren Jonas Björkegren.

Afrikanska toppduon Elisabeth Addo (Ghana) och Tabitha Chawinga (Malawi) kommer nog att ge motståndarförsvaren en hel del problem även i år. Skyttedrottningen Chawinga bodde under sitt första halvår i Sverige i Östersund där hon öste in 39 mål i Krokom.
De bästa spelarna har lämnat Östersund efter en strulig fjolårssäsong. Sju spelare i årets trupp kommer från div 1-laget Ope.

Lördag

Bollstanäs–Djurgården

Kommentar: Djurgården ska förstås inte ha några som helst problem med div 1-laget. Dif:s landslagsmittfältare Emilia Appelqvist blir borta hela säsongen på grund av korsbandsskada. Spännande att se nyförvärvet Tempest-Marie Norlin på topp.

Gamla Upsala–Örebro

Kommentar: Örebro bygger nytt lag och har gjort sig av med samtliga utländska spelare. Fem av dessa var landslagsspelare. Div 1-laget från Uppsala blir inget problem.

Kungsbacka–Kristianstad

Kommentar: Kungsbacka avslutade förra säsongen starkt. Laget har värvat bra och fortsätter marschen mot damallsvenskan. Kristianstad har ungefär likvärdig spelartrupp jämfört med i fjol och är knapp favorit.

Mallbackens Sunne–Vittsjö

Matchen sänds på Facebook, YouTube & Glimt TV.

Söndag

Östersund–Kvarnsveden

Rosengård–Kopparbergs/Göteborg

Kommentar: Åttondelsfinalens toppmatch. Rosengård ligger långt fram i förberedelserna med tanke på Champions League-spel redan om en månad. Göteborg har dragits med en del skador på bland andra mittbackarna Beata Kollmats och Catrine Johansson. Rosengård klar favorit.

Piteå–Eskilstuna

Kommentar: Piteå har inte förlorat på fem matcher mot Eskilstuna. Matchens spelas inomhus i Arcushallen i Luleå. Piteå har laddat upp med träningsmatcher mot pojklag och har i stort sett skadefri trupp. Trion Nathalie Björn, Ingrid Schjelderup och Elin Wahlström har haft problem med skador i Eskilstuna. Jämn match.

Upplagt av: Stig Lindmark