Första cupknallen kom i Vänersborg

Vänersborg firar Valon Gashis 2-1-mål mot HBK

Första cupmålet gjordes i Kristianstad av Robin Clason, men det räckte inte för att slå Dalkurd. Regerande cupmästarna Häcken inledde på bästa sätt då div 2-klubben Norrtälje besegrades med 4-0 efter två mål av hete Alhassan Kamara.
Cupknallen stod en annan div 2-klubb för då Vänersborgs FK spelade 2-2 mot nyallsvenska Halmstads BK. Här ledde VFK både med 1-0 och 2-1. Totalt gjordes 33 mål på lördagens nio cuparenor. På söndagen spelas sex nya cupmatcher.

Grupp 1

Kristianstad FC-Dalkurd 1-3

Robin Clason blev årets första målskytt i Cupen. Han blev det tack vare sitt 1-0 i den trettonde minuten då han tog till vara på en målvaktsretur sedan Emil Åberg skjutit. Hemmaledningen stod sig halvleken ut.

Efter paus tog Dalkurd över. Inte bara spelmässigt utan framför allt målmässigt. I den 54:e minuten fick Heradi Rashidi på ett otagbart skott efter en lång press från Dalkurd. Sedan följde några olyckliga minuter för Kristianstad. Först brände Albert Ejupi en straff (Frank Pettersson räddade) och sedan gjorde Oliver Ekroth självmål i den 72:a minuten.

Avslutningen gick helt i Dalkurds tecken och inhopparen Mohamed Benguras 1-3 på Richard Yarsuvats passning i den 89:e minuten kom helt logiskt.

Dalkurds seger var hur välförtjänt som helst och kunde ha blivit större om inte Sixten Mohlin i hemmamålet svarat för några fina räddningar. 609 åskådare tittade på.

Grupp 2

Vänersborgs FK-Halmstad 2-2

Två gånger ledde Vänersborg mot Halmstad och två gånger var den stora cupskrällen nära. Tänk, ett div 2-lag mot ett allsvenskt lag, en sådan match kan väl bara sluta på ett sätt? Med klar HBK-seger.

Men så blev inte fallet på Vänervallens konstgräs. Nu blev det en mindre cupknall då matchen slutade 2-2, ett resultat som faktiskt Halmstads BK ska vara mest nöjt med. Det kändes som om Halmstad underskattade Vänersborg, något som är det farligaste som finns i just cupsammanhang.

812 åskådare såg Valon Gashi göra både 1-0 och 2-1. Det första kom före paus, det andra tryckte han in i den 72:a minuten efter en trippelhörna. Då var Vänersborg bara tio man sedan Mikael Danielsson fått rött kort efter att dragit ner Sead Haksabanovic.

Fredrik Olsson gjorde 1-1 i den 70:e minuten och Marcus Mathisen gjorde 2-2 på straff i den 86:e minuten sedan inhopparen Niklai Alho fällts.

Grupp 3

IFK Göteborg-Ljungskile 3-2

Ljungskile, som åkte ur Superettan i höstas och som ersatte Ängelholm sent i gruppen, vann den andra halvleken med 2-0, men till ingen nytta då IFK ledde med 3-0 i paus.

- Vi tar ändå med oss just den andra halvleken. Grabbarna är värda en eloge, sa Ljungskiles tränare Glenn Ståhl.

IFK-tränaren Jörgen Lennartsson sa precis tvärtom.

- I första halvlek fanns det delar av spelet som jag gillade skarpt. Andra halvlek glömmer vi.

IFK:s mål gjordes av Sören Rieks, Elias Omarsson och Thomas Rogne. Robin Strömberg och Jonathan Gustafsson reducerade efter paus. Robin Söderberg var nära att kvittera på tilläggstid, men då svarade Pontus Dahlberg för en grym räddning inför 2 221 åskådare.

Grupp 4

Ytterhogdals IK-Falkenberg 0-3

Cupens enda div 3-klubb hade 0-0 i paus mot fjolårets allsvenska Falkenberg, men ett mål redan i andra halvlekens första minut innebar 0-1 och sedan orkade inte Ytterhogdal resa sig.

Det var lagkaptenen Stefan Rodevåg som nickade in Tobias Englunds frispark. Nu skapade Falkenberg nya chanser och 2-0 genom Erik Pärsson på Tibor Jozos passning kom inte oväntat. 217 åskådare fick se ytterligare ett mål och det var åter Falkenberg som gjorde det och nu var Johan Lassgård sist på bollen.

Grupp 6

Brommapojkarna-Helsingborg 3-0

Den 12 juni ska de mötas i Superettan, Brommapojkarna från div 1 och Helsingborg från Allsvenskan. I cupen var det inget snack om vilket lag som var bäst. BP vann med 3-0 efter 1-0 paus. Christopher Brandeborn gjorde målet redan efter åtta minuter. BP kunde ha gjort flera mål före paus, så överlägset var de.

2-0 kom tidigt i andra halvlek. Kevin Kabran rann igenom redan i den 49:e minuten och sex minuter senare punkterade Gustav Sandberg Magnusson matchen efter en hörna. BP visade stabilitet. HIF verkade ungt och lite vilset.

Grupp 7

Östersund-Varberg 2-1

Ett drömmål signerat Saman Ghoddos i matchens sista sekund blev den stora behållningen när Östersund besegrade Varberg hemma på Jämtkraft Arena. Ghoddos hade redan i första halvlek gett Östersund ledningen. Inhopparen Joel Palmqvists 1-1 i den 69:e minuten såg ut att bli slutresultatet när Ghoddos frälste hemmapubliken.

Östersund dominerade första halvlek och Brwa Nouri kunde ha gjort 2-0 på straff, men Joakim Wulff i Varbergs mål ville annat. Efter paus var Varberg piggast och kvitteringen kom inte som någon överraskning, därför kändes Ghoddos fullträff i den 94:e minuten givetvis extra bittert för hallänningarna.

Nyköping BIS-Hammarby 2-3

Hammarby ledde med 3-1 i paus efter mål av Pa Dibba, Kennedy Bakircioglu (straff) och nyförvärvet Jilian Hamad och den sistnämnde sa:

- Skönt att få göra mål i första tävlingsmatchen. Vi är spelsugna och jag tror vår energi kommer att trötta ut Nyköping.

Nu blev det inte riktigt som Hamad tänkt sig. Nyköping hade redan på tilläggstid i första halvlek gjort 1-3 på en läcker frispark signerad Dagoberto Funes och när gästernas Mats Goberg Solheim blev utvisad efter 67 var det div 1-klubben som fick den extra energin.

En energi som gjorde att Emis Ahmetovic kunde reducera fyra minuter senare och som gjorde att Nyköping spelmässigt låg på för en kvittering, men Hammarby släppte inte in fler mål och vann.

- Det känns som en liten nystart, med ny tränare och nya spelare. Det gäller att ha tålamod. Jag tror på en spännande säsong, sa Hammarbys lagkapten Kennedy Bakircioglu.

Grupp 8

Örebro-Åtvidaberg 1-1

Att en match varar i 90 minuter fick Örebro bittert erfara då Åtvidaberg kvitterade i just den 90:e minuten genom inhopparen Samuel Holm, som nickade in Linus Tornblads inlägg.

Örebros ledningsmål kom också sent i första halvlek då Nahir Besara gjorde 1-0 på straff i halvlekens tredje tilläggsminut. Det var Ferhad Ayaz som föll på straffområdeslinjen efter en duell med Åtvidförsvararen Alberto Catenacci.

BKV Norrtälje-Häcken 0-4

606 åskådare såg regerande cupmästarna Häcken vinna komfortabelt mot div 2-klubben Norrtälje efter två mål av hete Alhassan Kamara. När Häcken var på träningsläger i Dubai gjorde Kamara tre av Häckens fyra mål. Mot Norrtälje glänste han med en nick till 2-0 tidigt i andra halvlek och 3-0 knappt tio minuter senare kom efter ett väl genomtänkt passningsspel från gästernas sida.

Jasmin Sudic noterades först för Häckens ledningsmål efter 19 minuter, men i den tilltrasslade situationen nära mål, då Pontus Johansson inte kunde hålla Alexander Farneruds frispark, var hemmaspelaren Oskar Kiianlinna sist på bollen.

Matchens siste målskytt blev Joel Andersson i den 63:e minuten. Häcken såg stabilt ut och nye tränaren Mikael Stahre kan se ljust på framtiden.

Upplagt av: Larne Wallisson