Kryss för tre allsvenska klubbar

Delad poäng när Värnamo gästade Elfsborg i Svenska Cupen. Här Freddy Winst och Jesper Manns.

I fyra av Cupens sex söndagsmatcher ställdes lag från Allsvenskan mot lag från Superettan. I bara ett fall blev det seger, AIK mot GAIS 1-0. Elfsborg, Norrköping och Kalmar FF fick nöja sig med oavgjort.

Allsvenska nykomlingen Sirius släppte loss och vann med 5-0 mot div 1-laget Arameisk-Syrianska medan Landskrona BoIS något överraskande besegrade Gefle med 2-1.
Måndagens Djurgården-Degerfors (grupp 6) avslutar första gruppomgången.

Grupp 1

AIK-GAIS 1-0

Amin Affane passade till AIK:s 1-0.AIK fick en smakstart på tävlingsåret. Redan i fjärde minuten nickade Denni Avdic in Amin Affanes frispark. Bollen gick stolpe in till hemmafansens glädje på ett välfyllt Skytteholms IP, 3 495 åskådare.
- Alltid skönt att göra mål. GAIS är ett svårt motstånd, sa målskytten i halvtid till CMore.
Det var mest AIK under de första 45 minuterna, vilket nye GAIS-aren Dusan Djuric medgav:
- Det är tufft där ute. Vi möter många skickliga spelare. Jag hoppas ändå vi kan vända på matchen.

Det kunde inte GAIS. Avdics tidiga mål räckte för att AIK skulle hålla undan och vinna. AIK hade ytterligare en boll i mål, men Nils-Eric Johanssons 2-0 dömdes bort efter domarkonsultation. GAIS målvakt Damir Mehic, som var sekunderna för sent ute vid målet, revanscherade sig med flera fina ingripanden samtidigt som AIK:s unge lovande målvakt Oscar Linnér inledde sin tävlingssäsong med att hålla nollan.
- Vi borde ha gjort fler mål. Bara att träna vidare, summerade AIK:s tränare Rikard Norling.

Grupp 2

IFK Norrköping-Örgryte 1-1

2 155 åskådare fick se en mållös första halvlek och två mål efter paus. Det var den notoriske målskytten Kalle Holmberg som gav IFK ledningen i den 73:e minuten då han nickade in Niclas Eliassons passning. Målet var Holmbergs fjärde i år.
- Målet var helt okey, men vi borde ha vunnit, sa Holmberg efter det oavgjorda resultatet.

Johan Elmander är tillbaka i tävlingsspel på svensk mark.I Örgryte gjorde Johan Elmander en intressant comeback efter 15 proffsår i Europa. Senast han spelade i Örgryte var 2000.
- Jag har varit lite febrig de senaste dagarna och vet inte om jag orkar 90 minuter, sa han före matchen.
Det gjorde han. Johan, 85 landskamper och 20 mål, spelade fram David Johansson till Örgrytes kvittering i den 86:e minuten och såg riktigt pigg och spelsugen ut.
- Johan kommer att betyda mycket för oss i Superettan, sa David Johansson efter nickmålet som betydde en något överraskande poäng i denna tajta grupp.

Grupp 3

Arameisk-Syrianska IF-Sirius 0-5

Division 1-laget Arameisk-Syrianska mot nya allsvenska Sirius kunde väl bara sluta på ett sätt? Med bortaseger. Ja, det gjorde det också. Sirius vann med övertygande 5-0 och fick därmed en drömstart i årets första tävlingsmatch.

Matchen spelades på Södertälje Fotbollsarena där Alexander Nilsson och Kingsley Sarfo gjorde var sitt mål före paus. I andra halvlek hette målskyttarna Stefano Vecchia, Dragan Kapcevic och Diego Montiel

Botkyrkalaget Arameisk-Syrianska hade några möjligheter göra mål där Kristijan Cosic var närmast med en kvittering, men då skador gjorde att man fick avsluta med tio spelare var man tidigt ett slaget lag.

Grupp 4

Elfsborg-Värnamo 2-2

Det skapades chanser från båda håll och det blev målrikt och oavgjort efter en intensiv andra halvlek där Värnamo gjorde sina mål inom loppet av två minuter.

Elfsborg gick till pausledning tack vare Daniel Gustavssons fullträff efter 25 minuter, en ledning som var mer än rättvis. Sen vände Värnamo på kuttingen på två minuter när Fredrik Lundgren nickade in Peter Petrovics hörna och när Pär Cederquist nickade in ett inlägg från Petrovic. 1-0 hade blivit 1-2. Vilken kalldusch för Elfsborg.

Nu klarade ändå Elfsborg 2-2 tack vare Simon Lundevall i den 67:e minuten. För Elfsborgs försvarare Jon Jönsson slutade matchen några sekunder för tidigt då han fick sin andra varning på tilläggstid.

Grupp 5

Kalmar FF-Trelleborgs FF 1-1

Trelleborg var nära en riktig cupknall mot allsvenska Kalmar FF, men David Elm kvitterade Mattias Håkanssons ledningsmål i den 86:e minuten.
Den första halvleken gick i Kalmars tecken och tack vare flera räddningar av Fredrik Persson stod det 0-0 i paus. Kalmar fortsatte att dominera även efter paus, men hemmalaget skapade några tillfällen och i den 78:e minuten blev det 1-0 då Håkansson förvaltade Zoran Jovanovics passning.
Efter David Elms kvittering hade Ismael chans att avgöra, men Trelleborg avvärjde och tog en överraskande poäng.

Landskrona BoIS-Gefle 2-1

Ny cupskalp för Landskrona BoIS.I höstas slog Landskrona ut Malmö FF med 3-1 i andra cupomgången och när det var dags för årets första match i gruppspelet slog BoIS till igen. Nu mot exallsvenska Gefle där segern skrevs till 2-1 efter en imponerade första halvlek.

Thierry Zahui dundrade in 1-0 på en frispark från långt håll i den 40:e minuten. Inhopparen Ali Nalic i gjorde 2-0 i den 84:e minuten på en målvaktsretur. Johan Oremo, som tidigare haft chans att kvittera, reducerade i den andra tilläggsminuten, men närmare än så kom aldrig nya Superettanlaget Gefle mot div 1-klubben Landskrona BoIS.

Upplagt av: Larne Wallisson