Piteå vidare efter straffrysare

Piteå slog ut Eskilstuna United efter straffar.

Kvarnsveden och Piteå blev klara för kvartsfinal i Svenska Cupen på söndagen. Kvarnsveden vann enkelt borta mot Östersund med 5-0. Piteå vann en dramatisk åttondelsfinal mot Eskilstuna som avgjordes efter straffar, 4-3.


Kvarnsveden kom till spel med två intressanta nyförvärv: yttermittfältaren Armisa Kuc och mittbacken Melisa Hasanbegovic. Hasanbegovic hade inte mycket att göra i försvaret eftersom Östersund knappt hade några anfall.
Däremot var Kuc högst delaktig i spelet på sin vänsterkant och svarade för två av målen. Hon nickade snyggt in 1-0 i första halvlek. I andra halvlek frispelades hon av Tabitha Chawinga och rullade säkert in bollen bakom målvakten Nora Abolins.

Julia Roddar gjorde ett av Kvarnsvedens fem mål mot Östersund.Övriga målskyttar: Elizabeth Addo (straff), Denise Sundberg (nick) och Julia Roddar (vänsterskott).
Anfallsstjärnan Tabitha Chawinga hade några bra målmöjligheter men lyckades inte överlista nya kanadensiskan Abolins.

– Jag är klart nöjd med matchen och resultatet. Det var första gången vi spelade på en stor plan i år. Vi höll i bollen bra, visade tålamod och hade ett rätt så varierat anfallsspel. Kuc svarade för två fina mål och dom nya har kommit fint in i laget, sade tränaren Jonas Björkgren.

Östersund har åter bytt ut större delen av laget till den här säsongen. Inlånade Emma Ljungdahl (IFK Östersund) tillsammans med amerikanska nyförvärvet Taylor Leach var ett bra mittbackspar.

Eskilstuna hade inte besegrat Piteå i fem tävlingsmatcher i rad. I åttondelsfinalen såg första vinsten ut att komma då man hade ledningen med 1-0 i 92:a minuten. Men traditionens makt är stor, för i den tredje tilläggsminuten kvitterade Piteå till 1-1. Nyförvärvet Julia Karlenäs fick på ett kanonskott och bollen gick in i krysset bakom Emilia Lundberg i Eskilstuna mål.

I förlängningen hade lagen varsin het målchans. Bortalagets sena inhoppare Elin Rombing var nära att bli matchhjälte men skottet träffade ribban.
Olivia Schough gav Eskilstuna ledningen i slutet av första halvlek. Hennes frispark gick igenom hela straffområdet och in i mål bakom landslagsmålvakten Hilda Carlén.

En jämn match i Arcushallen i Luleå där Piteå hade de bästa nerverna i straffläggningen. Carlén räddade hela tre av Eskilstunas straffar. Piteå slog även ut Eskilstuna efter straffar 2015.

Vidare till kvartsfinal (spelas 18-19 mars):
Djurgården, Kristianstad, Kvarnsveden, Linköping, Mallbacken, Piteå, Rosengård och Örebro.

Upplagt av: Stig Lindmark