Vänersborg fortsätter skrälla

Två mål av Andelo Vekic gav ny poäng till Vänersborg.

Vänersborgs FK fortsätter skrälla och resultatet som gäller för division 2-klubben är 2-2. Förra helgens 2-2 mot allsvenska nykomlingen Halmstads BK följdes upp med samma resultat mot självaste IFK Norrköping.
- Jag är så stolt över mina spelare, sa Vänersborgs tränare Henrik Fridolvsson med ett leende på läpparna.
Halmstad vann med klara 4-0 över Örgryte och därmed har faktiskt Vänersborg fortfarande chans att vinna gruppen!

Allsvenska Östersund och Örebro svarade för lördagens största segrar med 5-1 och 5-0 mot Norrtälje respektive Nyköping. Totalt gjordes det 37 mål på lördagens nio cuparenor. På söndagen spelas sex nya cupmatcher.

Grupp 1

Kristianstad FC-AIK 0-3

När lagen möttes i cupen för två år sedan vann AIK med 3-0. Lördagens resultat blev det samma vilket innebär att AIK:s nye målvakt Oscar Linnér höll nollan för andra gången i rad (1-0 mot GAIS förra helgen).

Efter 16 minuter nickade Johan Blomberg in AIK:s ledningsmål och bara några minuter senare rakade Eero Markanen in en stolpretur efter en hörna. Nu var div 1-laget Kristianstad FC i brygga och man reste sig aldrig då AIK fick sista ordet med ett nytt mål efter en hörna. Den här gången var det Pär Karlsson som gjorde det inför 1.879 åskådare.

Dalkurd-GAIS 2-2

Dalkurd var på väg mot seger och mot en häftig gruppfinal mot AIK när GAIS kvitterade på tilläggstid. Det var Alexander Leksell som nickade in matchens sista hörna.

Dalkurd fick en smakstart med mål redan efter fem minuter. Ricky Yarsuvat lyfte in bollen i straffområdet och Ammar Ahmed placerade den i nät och precis innan halvtid kom välförtjänt 2-0 genom Rawez Lawan efter en snabb kontring.

Efter paus tog GAIS över och när James Sinclair reducerade efter knappa kvarten gav det ytterligare bränsle för gästernas offensiv, men kvitteringen på tilläggstid kom ändå som en kalldusch för Dalkurd, som nu måste besegra AIK i sista matchen för att vinna gruppen.

Grupp 2

Vänersborgs FK-IFK Norrköping 2-2

Det var blåsigt på Vänersvallen och det var gästerna som hade vinden i ryggen och de skapade tidigt tre hörnor och målchanser utan att hitta rätt. IFK mönstrade ett starkt lag vilket innebar fem spelare som medverkade på landslagets januariturné – Linus Wahlqvist, Filip Dagerstål, David Moberg Karlsson, Nicklas Bärkroth och Sebastian Andersson. Vänersborg saknade avstängde Mikael Danielsson jämfört med 2-2-skrällen mot Halmstad. Vedat Mehmeti ersatte.

Motvinden och det högklassiga motståndet till trots var det Vänersborg som gjorde halvlekens mål då Andelo Vekic nickade in Andrew Palumbos vänsterinlägg i den 24:e minuten.

Om Norrköping inte fick utdelning på sina tidiga chanser i första halvlek rasslade det till redan efter 16 sekunder i andra halvlek. Efter ett vänsteranfall hamnade inlägget hos en omarkerad Nicklas Bärkroth som inte gjorde något misstag med vänsterfoten och tio minuter senare var det Bärkroth som spelade in bollen centralt och från nära håll gjorde Kalle Holmberg 2-1 för IFK.

Vänersborg gav sig inte. I den 62:a minuten fick Valon Gashi en jättechans att kvittera, men Michael Langer räddade och slog bort bollen ytterligare en gång och där dök Andelo Vekic upp och gjorde sitt andra mål i matchen. Målet blev det sista och åter en gång spelade alltså Vänersborgs FK 2-2 mot allsvenskt motstånd. För en vecka sedan var det mot Halmstads BK. Nu mot IFK Norrköping. Starka papper av div 2-klubben.

Halmstad-Örgryte 4-0

Halmstad gjorde vad som krävdes för att hålla hoppet om gruppsegern vid liv. 4-0 mot Örgryte bekräftar en utskåpning av modell större och för tidigare HBK-målvakten Stojan Lukic var det ingen rolig eftermiddag med fyra insläppta mål med sin nya klubb.

Marcus Mathisen, som kvitterade Vänersborgs ledning på straff förra helgen, bredsidade in 1-0 efter 26 minuter, ett resultat som stod sig halvleken ut.

Efter danskens ledningsmål gjorde norrmannen Alexander Ruud Tveter 2-0 efter en retur från Stojan Lukic (Sead Haksabanovic sköt). Tveter gjorde även 2-0 innan Fredrik Olsson, målskytt också mot Vänersborg, fastställde slutresultatet.

Grupp 3

Sirius-Ljungskile 2-0

Nya allsvenska Sirius gör det bra i cupen. Efter förra helgens 5-0 borta mot Arameisk-Syrianska väntade ett nytt div 1-lag, nu hemma på Lötens IP, och det gick vägen den här gången också.

Spelövertag och ett mål i varje halvlek var dagens segerrecept. Stefano Vecchia gjorde första målet efter en dryg halvtimma och tio minuter in på andra halvlek gjorde Kingsley Sarfo 2-0 och efter det målet hade Ljungskile inget vapen för att ändra på resultatet. För fullpoängaren Sirius väntar IFK Göteborg borta om en vecka.

Ljungskile, som åkte ur Superettan i höstas och som ersatt Ängelholm sent i gruppen, avslutar mot Arameisk-Syrianska.

Grupp 4

Falkenberg-Värnamo 1-1

Falkenberg är obesegrat efter inledande 3-0 mot Ytterhogdal och 1-1 mot Värnamo på Kristineslätts IP, men poäng mot rivalen i Superettan satt hårt inne.

Det var nämligen Värnamo som gick till pausledning tack vare alltid lika målfarlige Pär Cederquist, som den här gången slog till i den 42:a minuten och det var spelmässigt fördel gästerna.

En knapp kvart in på andra halvlek kom kvitteringen på straff sedan bollen träffat Tyler Iisette på handen. Erik Pärsson gjorde inget misstag från 11-meterspunkten.

Falkenberg avslutar mot Elfsborg borta med chans att vinna gruppen.

Grupp 7

Nyköping-Östersund 1-5

Östersund har full pott inför nästa helgs hemmamatch mot Hammarby, en trolig gruppfinal. Inledande 2-1 mot Varberg följdes upp med rena målkalaset i Nyköping där segersiffrorna skrevs till 5-1.

Ken Sema angav tonen med mål redan i fjärde minuten. Innan halvleken var slut ledde Östersund med 2-0 tack vare lagkaptenen Johan Bertilssons första tävlingsmål för sin nya klubb.

Efter paus gjorde Bertilsson ytterligare ett mål (1-4). Hosam Aiesh blev också tvåmålsskytt, 0-3 och 1-5. Däremellan tilläts ett decimerat Nyköping (Andrew Jean-Baptiste fick rött kort i slutet på första halvlek) göra 1-3 genom Carl Björk.

Grupp 8

Häcken-Åtvidaberg 3-1

Häcken inledde piggast och efter ett snabbt anfall kom ledningsmålet redan i den femte minuten genom Alhassan Kamara, som därmed gjorde sitt femte mål på i år. Minuterna före pausvilan fick Åtvidabeg en frispark och på den hoppade Emil Bellander högst och nickade in kvitteringen. Inte helt välförtjänt med tanke på Häckens spelövertag under de första 45 minuterna.

Tio minuter in i anda halvlek kom 2-1, trots att en åtvidabergare var sist på bollen. 25 minuter kvar blev Häckens Jasmin Sudic utvisad efter en sen tackling mot Linus Törnblad och nu fick Åtvidaberg chansen att kvittera med en man mer, men i stället gjorde Häcken 3-1 på en kontring och punkterade matchen. Nassiru Mohammed klippte till på en retur från ett av flera Kamara-avslut.

Därmed väntar en ren gruppfinal hemma mot Örebro. Häcken vinner gruppen vid oagjort.

BKV Norrtälje-Örebro 0-5

Målfest när Örebro gästade Norrtälje. För en vecka sedan vann Häcken med 3-0 i Norrtälje. Nu blev det ytterligare fem baklängesmål för div 2-klubben som helt logiskt inte kunde hänga med i tempot mot det allsvenska motståndet.

Martin Lorentzson inledde målfesten när han nickade in sitt första mål i ÖSK-tröjan efter en hörna.

- Jag har gjort mål förr på hörna. Inget konstigt med det. Men visst var det skönt, medgav han i CMore.

Norrtälje stod väl upp och höll tätt under resten av halvleken, men efter paus gjorde Örebro fyra mål på en kvart. Inhopparen Victor Sköld gjorde 2-1 i 59:e minuten, Ferhard Ayaz gjorde 3-0, Johan Mårtensson stötte in 4-0 innan Ferhad Ayaz gjorde sitt andra mål och fastställde slutresultatet till 5-0. För Johan Mårtensson var det första målet i ÖSK-tröjan.

Upplagt av: Larne Wallisson