Vänersborg har nya cupskrällar i sikte

Valon Gashi, två mål senast mot HBK, och hans Vänersborg tar sig an Norrköping i Svenska Cupen.

Det gjordes 53 mål i cupens 16 första gruppspelsmatcher. Två av dem gjorde Vänersborgs Valon Gashi i 2-2-matchen mot Halmstads BK.
På lördag tar div 2-klubben emot IFK Norrköping på Vänersvallen. Och Valon har nya cupmål i tankarna.
– Jag både hoppas och tror att cupsagan fortsätter. Gärna för mig, men framför allt för klubben, säger han ödmjukt.

På lördag, söndag och måndag fortsätter gruppspelet i Svenska Cupen där de åtta gruppsegrarna går vidare till kvartsfinal.
I första gruppomgången vann sex av Cupens tolv allsvenska lag - AIK, IFK Göteborg, Sirius, Östersund, Hammarby och Häcken. Halmstad, Norrköping, Elfsborg, Kalmar och Örebro kryssade. Djurgården förlorade (mot Degerfors).

IFK Norrköping och Halmstad spelar i grupp 2. Där återfinns också Örgryte från Superettan samt Vänersborgs FK från div 2 Norra Götaland. Örgryte spelade 1-1 borta mot Norrköping. Vänersborg spelade 2-2 hemma mot Halmstads BK.

– Med mersmak, vilket ju tyvärr inte gav fler poäng. Sett till spelet, att vi ledde två gånger, att vi fick en hård utvisning mot oss och att de fick en billig straff borde vi ha vunnit, fastslår 2-målsskytten Valon Gashi med några dagars distans till matchen.

En match och ett resultat som ändå får betecknas som en mindre cupknall för det är inte ju inte varje dag en div 2-klubb kryssar mot ett allsvenskt lag.

– Så kan man förstås se det. Men man kan också se det som att vi i höstas slog ut Jönköping med 2-0 och att vi i genrepet inför matchen mot Halmstad tvålade dit div 1-klubben Skövde AIK med 4-1 och då är jag inte helt förvånad över att vi spelade 2-2 mot Halmstad, säger Vänersborgs nye tränare Henrik Fridolvsson.

Henrik Fridolvsson.29-åringen (han blir 30 i april) är ny i klubben. Han efterträdde Raimo Käkelä, som på sex säsonger tog Vänersborg från div 5 till div 2, och i somras ledde Vänersborg serien.

– Men hösten blev inte lika framgångsrik. Vi förlorade flera onödiga matcher och slutade till sist tia. I år siktar vi på att bli bland de tre främsta, berättar kanslisten Joakim Sunnerdahl som spelade div 6-fotboll med Vänersborg redan 1985.

Men slutet gott, allting gott, då Vänersborg skrällvann i Cupens andra omgång genom att besegra allsvenska Jönköpings Södra med 2-0. Målskyttar: Valon Gashi och Andelo Vekic.

– Mötet med Jönköping var det största som hänt i klubbens historia. Nu är det matchen mot Halmstad. Snart är det mötet med IFK Norrköping. Den matchen känns som top of the top, fortsätter Joakim Sunnerdahl, som berättar att intresset är dubbelt så stort som inför matchen mot Halmstad.

– Mot Halmstad hade vi 812 åskådare med inbjudna prominenta gäster som Karl-Erik Nilsson (ordförande Svenska FF), Gerhard Sager (ordförande Västergötlands FF) och Stig Bertilsson (ordförande Svenska Bandyförbundet). Nu hoppas vi på 1 200-1 500 åskådare trots att matchen spelas redan klockan 13.00 för att inte kollidera med bandyns kvartsfinal mellan IFK Vänersborg och Villa Lidköping som spelas klockan 17.00.

– Publikmässigt sett lär vi nog förlora den matchen då bandyderbyt säkert lockar 5 000 åskådare. Men varför inte först gå på fotboll och sedan på bandy, tipsar Joakim som informerar om att biljettpriset är höjt med blygsamma 20 kronor – från 80 till 100.

Hur gör Valon Gashi, till vardags elevassistent för tredjeklassare, på lördag. Först fotboll och sedan bandy?
– Nej, det blir nog fotboll och fotboll. Först vår egen match sedan Halmstad-Örgryte på CMore. Det gäller att hänga med och se hur det går i vår andra gruppmatch.

Hur ser du på mötet med IFK Norrköping?
– Det är den typen av matcher man vill spela vecka ut och vecka in och med rätt inställning och lite tur kan vårt cupspel faktiskt fortsätta några veckor till, svarar Valon Gashi.

Tränaren Henrik Fridolvsson, till vardags fotbollstränare på grundskolenivå, är också inne på Gashis linje och att krysset mot Halmstad inte var någon engångsföreteelse.

– IFK Norrköping är så klart en dimension större, men kan vi prestera 90 minuters gediget och disciplinerat försvarsspel har vi spetskompetens för att vaska fram en och annan målchans som i bästa fall ger mål och kanske poäng/seger, säger han både förhoppningsfullt och ödmjukt.

För alla i Vänersborgs FK väntar historiens största match, så även för tränaren Henrik Fridolvsson som gör sin första säsong som tränare på seniornivå. Henrik började karriären som tipselittränare i Häcken tillsammans med Bosko Orovic och Jesper Ljung. Sedan var han U21- och U19-tränare i FC Trollhättan i fem säsonger och efter ett år som akademichef och assisterande A-lagstänare i Ljungskile blev han och Vänersborg överens redan i oktober i fjol.

– Jag tror på den här klubben och jag har fått igenom mina träningsidéer där grunden ligger i att spelarna ska vara väl fysiskt förberedda när serien drar igång. Att vi fått inleda säsongen tidigare med minst tre tävlingsmatcher är enbart positivt.

I veckan har Henrik Fridolvsson och spelarna dels gått igenom matchen mot Halmstad och dels videostuderat Norrköpings 1-1 mot Örgryte. Inget lämnas åt slumpen. Klart är att Henrik Fridolvsson dock måste göra en ändring då försvararen Mikael Danielsson är avstängd.

– Det blir ett rakt byte. En försvarare mot en annan. Veckans sista träningar avgör vem som får chansen, fastslår Henrik Fridolvsson.

Hur laddar då IFK Norrköping inför denna David-mot-Goliat-match?
– Vi lämnar heller inget åt slumpen. Vi har tränat som vanligt i veckan och vi har inga nya skador eller avstängningar. Truppen reser på fredagen med övernattning och även Peking Fanz är beredda att stötta sitt lag då man för 300 kronor får följa med i bussen till Vänersborg på lördag. Avresa 08.00, informerar IFK Norrköpings medieansvarige Jack Nordholm.

På lördag klockan 15.00 vet vi om Vänersborgs FK skrällde igen…

De 32 lagen i Svenska Cupens gruppspel:

Allsvenskan (12): AIK, Halmstads BK, IFK Norrköping, IFK Göteborg, Sirius, Elfsborg, Kalmar FF, Djurgården, Hammarby, Östersund, Häcken, Örebro.

Superettan (13): Dalkurd, GAIS, Örgryte, Falkenberg, Värnamo, Trelleborg, Degerfors, Brommapojkarna, Helsingborg, Varberg, Åtvidaberg, Gefle.

Division 1 (4): Kristianstad FC, Arameisk-Syrianska IF, Landskrona BoIS, Nyköpings BIS, Ljungskile.

Division 2 (2): Vänersborgs FK, BKV Norrtälje.

Division 3 (1): Ytterhogdals IK.

Upplagt av: Larne Wallisson