19 klubbar drömmer om Europa

Olof Mellberg återvänder till Degerfors där han ska försöka föra sitt BP vidare till kvartsfinal i cupen.

När gruppspelet i Svenska Cupen inleddes hade 32 klubbar chansen att gå till kvartsfinal. Inför tredje och sista omgången lever drömmen om Europa för 19 av dem.
Samtliga åtta grupper avgörs på lördag och söndag.

Aldrig har väl en cup i serieformat varit så oviss och spännande, där det mest sensationella är att en div 2-klubb kan vinna sin grupp i konkurrens med två allsvenska klubbar och en från Superettan.
Vänersborgs FK spelar i grupp 2 och efter 2-2 mot både Halmstads BK (1 cupguld) och IFK Norrköping (6 cupguld) krävs det seger borta mot Örgryte (1 cupguld) på lördag för att hålla drömmen om Europa vid liv.

– Oavsett upplösningen på lördag har vi satt Vänersborgs FK på den svenska cupkartan i vår, menar klubbens tvåmålsskyttar Valon Gashi (Halmstad) och Andelo Vekic (Norrköping)

För att Vänersborg ska kunna gå hela vägen krävs det förutom seger mot Örgryte att Norrköping och Halmstad spelar oavgjort.

– Vi ska göra vårt och som jag sagt tidigare: det finns en jättemoral i det här laget, påminner tränaren Henrik Fridolvsson.

Inför helgens avgörande "lever" samtliga åtta grupper och tar man en titt på de 19 klubbar som har chans att bli gruppvinnare är det elva klubbar från Allsvenskan, sex från Superettan, en från div 1 och en från div 2.

Här följer förutsättningarna, grupp för grupp och med tider för matchstart.

Grupp 1, söndag 16.00

AIK mot Dalkurd på Skytteholms IP är en direkt avgörande match. AIK, full pott och utan insläppt mål, går vidare vid kryss. Dalkurd (4 poäng) måste vinna.

Grupp 2, lördag 14.00

Ska Vänersborg kunna skrälla igen?En grupp för räknenissarna. Vänersborgs FK (2 poäng) har chans att skriva cuphistoria. Div 2-klubben kan vinna gruppen, men då krävs det seger borta mot Örgryte. Plus att resultatet på Östgötaporten mellan IFK Norrköping (2 poäng) och Halmstad (4 poäng) går deras väg. Dramatik på hög nivå.

Grupp 3, lördag 16.00

IFK Göteborg och nya allsvenska Sirius har vunnit sina matcher mot Ljungskile respektive Arameisk-Syrianska. IFK:s målskillnad 9-2 mot Sirius 7-0 gör att IFK håller undan vid oavgjort på Bravida Arena.

Grupp 4, söndag 14.00

På Borås Arena möts Elfsborg och Falkenberg. Båda klubbarna har 4 poäng. Segraren vinner gruppen. Blir det oavgjort bjuds IFK Värnamo in, som då måste besegra div 3-klubben Ytterhogdals IK med stora siffror

Grupp 5, lördag 16.00

Skånsk final på Vångavallens D-plan där Trelleborg tar emot Landskrona BoIS. Båda lagen har 4 poäng. Segraren vinner gruppen. Blir det oavgjort öppnar det upp för Kalmar (2 poäng), som då måste vinna med minst två mål hemma mot Gefle.

Grupp 6, lördag 14.00

Djurgården var favorit mot tre klubbar från Superettan. Men det blir favoritfall då Djurgården möter Helsingborg i en jumbofinal. Gruppens riktiga final spelas på Stora Vallas B-plan där fullpoängaren Degerfors kan kryssa hem gruppen mot Brommapojkarna (4 poäng).

Grupp 7, söndag 14.00

Saman Ghoddos och hans Östersund ligger bäst till i grupp 7.Fullpoängaren Östersund eller Hammarby (4 poäng). Det kan visa sig att Saman Ghoddos sena segermål (90+4) mot Varberg blir avgörande. Hammarby fick nöja sig med 3-3 mot västkustlaget. Båda klubbarna har besegrat div I-klubben Nyköpings BIS.

Grupp 8, söndag 16.00

Regerande mästarna Häcken har full pott efter segrar mot Åtvidaberg och Norrtälje. Oavgjort på Behrn Arena räcker. Örebro (4 poäng) måste vinna. Div 2-klubben BKV Norrtälje hoppas på sitt första mål, första poäng och första seger mot Åtvidaberg.

Kvartsfinalerna spelas nästkommande lördag och söndag, 11-12 mars. Kvartsfinalerna lottas efter avslutatde matcher söndag 5 mars klockan 18.30 och kan följas på fotbollskanalen.se.
Semifinalerna spelas 18-19 mars, final 13 april.
Samtliga matcher visas av C More.

Upplagt av: Larne Wallisson