Fyra lag klara för cupens kvartsfinaler

Göteborg tappade 2-0 till 2-2 mot Sirius, men säkrade ändå kvartsfinal på bättre målskillnad än Uppsalalaget.

IFK Norrköping, IFK Göteborg, Trelleborgs FF och Brommapojkarna är klara för kvartsfinal i Svenska Cupen. Alltså två lag från Allsvenskan och två lag från Superettan.

Norrköping utklassade Halmstad och passerade div 2-klubben och obesegrade Vänersborgs FK. Göteborg gick vidare tack vare fler gjorda mål än Sirius. Trelleborg fick sista ordet efter en thriller där Landskrona och Kalmar FF också var nära. Brommapojkarna avgjorde i en direkt gruppfinal mot Degerfors.

På söndag spelas åtta nya gruppmatcher.

Grupp 2

IFK Norrköping-Halmstads BK 7-0

Hattrick för Kalle Holmberg redan i första halvlek mot HBK.Det säjs att tiden läker alla sår. I så fall har tränaren Janne Jönsson och spelarna i Halmstads BK till den 27 maj på sig att fundera över vad som egentligen hände på Östgötaporten. Den 27 maj möts lagen igen, då i Allsvenskans elfte omgång.

Normalt hör ordet förnedring inte hemma i idrottens vokabulär, men den här gången hittar jag inget bättre ord. Eller kan någon sätta en annan rubrik på resultatet 7-0? Urladdning, kanske?

– Håller jag med om. Vi spelade riktigt bra och jag tycker faktiskt 7-0 var rättvist. Det fanns en glädje i laget som vi inte haft tidigare i vårens cupmatcher, sa tvåmålsskytten Sebastian Andersson.

Det stod 3-0 efter en kvart och det stod 5-0 i paus efter mål av Kalle Holmberg 1-0 (6), 3-0 (13) 5-0 (28), Sebastian Andersson 2-0 (11) och David Moberg Karlsson 4-0 (22).

– Allt som vi gjort i första halvlek går att göra bättre och det måste vi göra, sa Halmstads mittfältare Ivo Pekalski till C More i paus

Och målmässigt blev det bättre för HBK i andra halvlek då den allsvenska nykomlingen bara släppte in två mål, 6-0 (67) Sebastian Andersson och 7-0 (75) Nicklas Bärkroth.

– Nu njuter vi ett dygn och väntar in söndagens kvartsfinalslottning, summerade Sebastian Andersson.

Örgryte-Vänersborgs FK 1-3

Inför matchen i Göteborg tippade Vänersborgs målvakt Nino Sahinovic seger med 2-0. Det var nära att han fick rätt. Efter 2-2 både mot Halmstads BK och IFK Norrköping vann div 2-klubben med 3-1 mot Superettanlaget Örgryte.

– Det går bra med 3-1 också. Det viktigaste var att vi vann, sa den 22-årige målvakten efter segern.

Nu räckte inte fem poäng för att vinna gruppen då IFK Norrköping utklassade Halmstad och vann gruppen på bättre målskillnad.

I Göteborg nickade Valon Gashi in 1-0 för Vänersborg efter tio minuter. Efter en knapp kvart stod det 0-2 tack vare Ismael Fonjah. Örgryte reducerade i den 71:a minuten genom Emil Skogh och på tilläggstid fastställde Andrew Palumbo slutresultatet.

Därmed blev div 2-klubben Vänersborgs FK tvåa i gruppen utan en enda förlust. Starka papper!

Grupp 3

IFK Göteborg-Sirius 2-2

Drömstart för IFK Göteborg med mål av Mikael Boman redan i andra minuten och när Thomas Rogne ökade på till 2-0 en kvart in på andra halvlek var gruppsegern mer eller mindre hemma för Blåvitt. Det räckte ju med kryss mot allsvenskan nykomlingen Sirius.

Och kryss blev det. Inhopparen Jakob Bergman reducerade i den 73:e minuten och kvitterade med fem minuter kvar av ordinarie tid. Efter tre tilläggsminuter hade IFK Göteborg rett ut situationen och 2-2 räckte för gruppseger tack vare fler gjorde mål än Sirius. IFK:s målskillnad blev 11-4. Sirius stannade på 9-2.

– Blandad kompott. Periodvis okey. Periodvis mindre bra. Skickligt av Sirius att komma tillbaka. Mindre skickligt av oss att bjuda in dem. Nu vann vi gruppen och det är jag nöjd med, men vi är i en fas där vi fortfarande letar efter stabiliteten, summerade IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson.

Ljungskile-Arameisk-Syrianska 2-0

Två sena mål signerade Patrik Wallin (75) och Tommy Filipovic (89) betydde Ljungskiles första seger i gruppen och Arameisk-Syrianskas tredje förlust.

Grupp 5

Trelleborgs FF-Landskrona BoIS 2-1

TFF till kvarten efter sent avgörande mot Landskrona.Förutsättningarna var klara. Laget som vann skulle också vinna gruppen. Oavgjort kunde innebära att Kalmar vann gruppen.

Landskrona fick en drömstart med ett drömmål redan i den tredje minuten då Thierry Zahui pricksköt en frispark i mål. Han lyfte i bollen med sin högerfot utan chans för hemmamålvakten Marko Johansson. Nu var div 1-klubben i Svenska Cupens kvartsfinal.

Men Trelleborgs FF skulle vända på resultatet och knipa gruppsegern tack vare tvåmålsskytten Salif Camara Jönsson. Han gjorde båda målen sent i matchen. Med kvarten kvar hade han öppet mål på Mattias Håkanssons inspel från höger och segermålet i den 86:e minuten var nästan en repris då han med en lätt touch överlistade Ivo Vazgec i BoIS-målet.

Vild skånsk - Trelleborgs-glädje.

Kalmar FF-Gefle 3-0

Kalmar FF visste vad som gällde. För att kunna vinna gruppen krävdes det seger med minst två mål samtidigt som det blev oavgjort i Skånederbyt.

Kalmar gjorde vad som krävdes och redan efter fyra minuter stod det 1-0 tack Viktor Elm. Marcus Thorbjörnsson nickade in 2-0 med kvarten kvar och Papa Diouf satte 3-0 från nära håll i den 88:e minuten.

Men segern räckte inte då Trelleborg besegrade Landskrona.

Grupp 6

Degerfors-Brommapojkarna 1-4

Ett av lagen skulle vinna gruppen. För Degerfors räckte det med oavgjort. Och i paus stod det 0-0, trots att Sebastian Ohlsson fått rött kort i den 39:e minuten och när Govand Haidar gjorde 1-0 i den 69:e minuten var det fördel för värmlänningarna.

Men Brommapojkarna ville annat. Ledda av f d Degerforsspelaren Olof Mellberg kvitterade Luca Gerbino Polo omgående och under de sista tio minuterna gav Brommapojkarnas numerära överläge utdelning. Christopher Brandeborn gjorde 2-1 (85), Viktor Gyökeres gjorde 3-1 (89) och Polo gjorde sitt andra mål och 4-1 i den fjärde tilläggsminuten.

Därmed spelar Brommapojkarna kvartsfinal i Svenska Cupen.

Djurgården-Helsingborg 1-0

Djurgården radade upp chans på chans utan att lyckas överlista Matt Pyzdrowski och för varje minut som gick lutade det åt 0-0. Då fick Djurgården en straff. I den 75:e minuten stod två före detta Ängelholms-spelare elva meter från varandra. Othman El Kabir mot Matt Pyzdrowski. El Kabir satte straffen och Djurgården tog gruppens första seger.

Helsingborg skapade kvitteringschanser, men Andreas Isaksson höll tätt i hemmamålet. För gästernas Casper Seger slutade matchen några minuter för tidigt efter två gula kort.

Kvartsfinalerna lottas efter söndagens matcher klockan 18.30 och kan följas på fotbollskanalen.se. Kvartsfinalerna spelas sedan kommande lördag och söndag, 11-12 mars.
Semifinalerna spelas 18-19 mars. Finalen spelas 13 april.
Samtliga matcher visas av C More.

Förutsättningar inför lottning av kvartsfinalerna

  • De fyra "bästa" gruppsegrarna ska ha hemmamatch och lottas med fri lottning mot övriga fyra gruppsegrare.
  • För att utse de fyra "bästa" gruppsegrarna görs en jämförelse av matcherna i gruppspelet enligt följande förutsättningar; i första hand flest poäng, i andra hand målskillnad och därefter flest gjorda mål.
  • I det fallet att det inte går att skilja mellan fjärde och femte "bästa" gruppsegrare, erhåller det högst rankade laget hemmamatch.

Semifinallottning

  • Fri lottning. Det först dragna laget i respektive semifinal ska ha hemmamatch.

Upplagt av: Larne Wallisson