Färdigspelat i gruppspelet - nu är slutspelet lottat i Svenska Cupen

Östersund besegrade Hammarby och ska nu möta Trelleborg i en av kvartsfinalerna i Svenska Cupen.

Östersund tog tredje raka segern hemma mot Hammarby tack vare Hosam Aiesh som gjorde matchens enda mål. Efter söndagens åtta gruppmatcher blev också AIK, Häcken och Elfsborg klara för kvartsfinal.
- Vi vill ut i Europa igen. Därför satsar vi på cupen, sa Jon Jönsson, en av Elfsborg målskyttar i 6-1-mötet med Falkenberg.

Grupp 1

AIK-Dalkurd 0-0
Mycket folk på Skytteholms IP, men publiken fick inte se några mål. AIK behövde inte göra några för att vinna gruppen. Dalkurd var däremot piskat att vinna. AIK dominerade första halvlek, men inga mål. Dalkurd bjöd på bättre motstånd efter paus, men inga mål
- Vi är besvikna. Jag hade hoppats på mål på slutet när vi tryckte på, menade Dalkurds tränare Andreas Brännström.

Men AIK, som inte släppte in ett enda mål på de tre gruppmatcherna, höll undan.
- Jag är glad att vi vinner gruppen, men jag hade gärna sett att vi också vunnit matchen, bekände AIK:s mittfältare Stefan Ishizaki.

Om AIK vunnit hade man fått hemmamatch i kvartsfinalen. Nu blir det bortaspel i stället.

För AIK väntar nu Häcken i kvarten.

GAIS-Kristianstad 1-2
Fördel GAIS redan efter sex minuter sedan Oliver Ekroth gjort självmål. I andra halvlek var det division 1-laget Kristianstad som stod för målen. André Kamp reducerade i 54:e minuten och en knapp kvart senare gjorde inhopparen Elias Åberg 2-1 för skåningarna som därmed förpassade GAIS till jumboplatsen.

Grupp 4

Elfsborg-Falkenberg 6-1
Elfsborg tog tidigt tag i taktpinnen mot ett skadedrabbat Falkenberg och vann till sist med tennissiffrorna 6-1. Första halvlekens två mål kom efter nickar. Per Frick nickade in 1-0 efter sju minuter på Adam Lundqvists inlägg, Jon Jönsson nickade in Simon Lundevalls hörna efter 35 minuter. Jönsson var tillbaka i Elfsborgs startelva efter avstängning.

- Vi går för seger. Cupen är viktig för oss. Vi blev ju bara femma i serien och måste vinna cupen för att komma ut i Europa, sa Elfsborgs mittback före avspark.

Elfsborgs ledning kunde ha varit större i paus och 3-0 hängde hela tiden i luften, när Falkenberg fick en straff som Erik Persson reducerade på. Då stod klockan på 57 minuter. Skulle Falkenberg kunna vända?

Svaret kom ganska omgående då Simon Lundevall tryckte in 3-1 och av bara farten sköt Anders Randrup in 4-1 efter en hörna. Daniel Gustavsson gjorde 5-1 på egen hand och hemmadebutanten Arian Kabashi fastställde slutresultatet.

- Vi gör sex mål och har ytterligare chanser. Offensivt är jag mycket nöjd. Vi hade en tiominutersperiod i andra halvlek som inte var bra, men när vi fick upp energin såg det bra ut, sa Elfsborgs tränare Magnus Haglund till C More.

IFK Värnamo-Ytterhogdals IK 1-0
Värnamos chans att vinna gruppen försvann då Elfsborg tidigt visade segertakter mot Falkenberg och målkalaset mot Ytterhogdal, som många hoppades på, uteblev. Matchens enda mål kom i den 70:e minuten då Ellis Culum tog sig i den högre delen av Ytterhogdals straffområde och gjorde 1-0. Division 3-klubben pressade på slutet, men Värnamo höll undan och blev tvåa i gruppen.

Grupp 7

Östersund-Hammarby 1-0
Östersund behövde inte vinna för att vinna gruppen, oavgjort hade räckt, men cupens nordligaste klubb visade vinnarmentalitet och redan efter sex minuter stod det 1-0. Fouad Bachirou kom loss på högerkanten, spelade in bollen i straffområdet och från nära håll stötte Hosam Aiesh in ledningsmålet. Ett mål, skulle det visa sig, som blev matchens enda.

- Vi går för seger. Vinner vi vinner vi inte bara gruppen utan våra nio poäng innebär att vi blir en av de fyra bästa gruppettorna som får fördel av hemmaplan i kvartsfinalen, sa formstarke Saman Ghoddos i paus till C More.

Och så blev det. Östersund kontrollerade de sista 45 minuterna och tillät aldrig Hammarby skapa några riktigt heta chanser.
- Vi var inte tillräckligt aggressiva, konstaterade lagkaptenen Kennedy Bakircioglu.

Varbergs BoIS-Nyköpings BIS 1-1
Division I-laget Nyköping gick till en välförtjänt pausledning tack vare ett sent mål av Christian Kouakou. Varberg kom ut starkare i andra halvlek och kvitterade nästan omgående genom Karl Söderström.
- Jag är totalt sett nöjd med cupen, där 3-3 mot Hammarby sticker ut, summerade Varbergs tränare Jörgen Wålemark på klubbens hemsida.

Grupp 8

Örebro-Häcken 1-1
Häckens sista gruppmatch blev också den tuffaste och oavgjort räckte för att regerande cupmästarna skulle ta sig till kvartsfinal.
- En bra fight där vi försvarade oss stabilt, summerade Häckens målvakt Peter Abrahamsson

Båda målen kom före paus och både målen kom på fasta situationer. Peter Abrahamsson var chanslös på Nordin Gerzics frispark stolpe in efter åtta minuter och lika var chanslös var Örebros målvakt Oscar Jansson när Emil Wahlström kastade sig fram och nickade in Alexander Farneruds hörna efter halvtimma.
- Vi spelade upp oss och bjöd på kamp, men vi förlorade gruppen mot ett bra lag, fastslog Örebros tränare Alexander Axén.

Åtvidaberg-BKV Norrtälje 6-0
Tre mål i varje halvlek var Åtvidabergs segermelodi mot division 2-laget Norrtälje, som efter 0-6 på Kopparvallen fick tacka för sig i cupens gruppspel utan att gjort ett enda mål och släppt in 15.
Åtvidaberg ledde med 3-0 redan efter en knapp halvtimma efter mål av Jon Birkfeldt (8), Marijan Cosic (18) och Pekka Lagerblom (26). I andra halvlek gjorde Helg 4-0 (72), Birkfeldt 5-0 (84) och Cosic 6-0 (90). Målen efter paus underlättades av att Norrtälje spelade med en man mindre sedan målvakten Pontus Johanson fått rött kort efter 53 minuter.

Kvartsfinalerna spelas kommande lördag och söndag, 11-12 mars. Semifinalerna spelas 18-19 mars. Finalen spelas 13 april.

Samtliga matcher visas av C More.

Slutspelet lottat i Svenska Cupen

Kvartsfinalerna kommer att spelas 11-12 mars och semifinalerna 18-19 mars. Information om vilka datum som gäller för respektive match kommer senare.

Kvartsfinaler
Lör 11 mars kl 16.00: Östersund - Trelleborg
Sön 12 mars kl 16.00: Elfsborg - Brommapojkarna
Lör 11 mars kl 18.30: IFK Göteborg - IFK Norrköping
Sön 12 mars kl 18.30: Häcken - AIK

Semifinaler
IFK Göteborg/IFK Norrköping - Elfsborg/Brommapojkarna
Häcken/AIK-Östersund/Trelleborg

Upplagt av: Larne Wallisson