Trelleborg och BP utmanare i cupen

Trelleborg möter Östersund på bortaplan i den första av helgens fyra kvartsfinaler i Svenska Cupen.

I helgen spelas Svenska cupens kvartsfinaler. Första paret ut på lördag är Östersund-Trelleborg, som följs av Göteborg-Norrköping och på söndag Elfsborg-Brommapojkarna samt Häcken-AIK.

För vinnarna i cupen ligger en plats i kvalet till Europa League i potten, något som AIK och Norrköping redan säkrat i kraft av placeringarna i Allsvenskan 2016. Skulle någon av dessa två vinna cupen går EL-platsen till fyran i Allsvenskan, Göteborg.

När gruppspelet i Svenska cupen inleddes i februari hade 32 klubbar chansen att skriva cuphistoria. Nu återstår endast åtta. Sex klubbar från Allsvenskan, två från Superettan.
Trelleborgs FF vann något överraskande sin grupp före allsvenska Kalmar FF och ställs nu mot ett annat allsvenskt lag i kvartsfinalen, gruppspelets enda fullpoängare Östersunds FK.

Patrik Winqvist, tränare i TFF.Sydliga Trelleborg mot nordliga Östersunds FK. Det skiljer inte bara en division mellan lagen, det skiljer cirka 120 mil mellan städerna. Om Trelleborg vänt blickarna söder ut mot Europa – målet för cupens åtta lag – hade de kommit till Paris.

– Men nu blir det fredagståg till Östersund och nattåg efter matchen hem till Trelleborg. Vi får se om Europa finns kvar i vår cupvärld efter lördagsmatchen, säger Trelleborgs sportchef Mattias Kronvall.

Östersund och Trelleborg har aldrig mötts. De har spelat i olika divisioner de senaste åren, från division 1 till Allsvenskan, men aldrig i samma serie samtidigt. Mera gemensamt är att de aldrig nått några framgångar i Svenska Cupen.

För Östersund är det första gången i en kvartsfinal. För Trelleborg är det andra.
Mattias minns:
- Jag tror vi nådde kvartsfinal 2003, när jag själv var aktiv. Men jag kommer inte ihåg vilka vi mötte.

2003 slog Trelleborg ut Kalmar FF i åttondelsfinalen, men fick stryk av Halmstads BK med 2-1 i kvartsfinalen. Mattias Kronvall missade matchen på grund av skada (Mats Wejsfelt ersatte), men 14 år senare finns faktiskt två spelare fortfarande i Trelleborgs FF, nämligen målvakten Fredrik Persson och lagkaptenen Kristian Haynes.

De får alltså ytterligare en chans att skriva cuphistoria, vilket sker om Trelleborg vinner bortamötet med Östersund och når semifinal.

2003 spelade Trelleborg, precis som i år, i Superettan. Då vann de serien och tog steget upp i Allsvenskan.

Kan den historien upprepas i år?
– Nu gör vi andra året i Superettan och det är tredje året med vår tränare Patrick Winqvist. Vi bygger långsiktigt och har cupframgångarna till trots inte som målsättning att vinna serien. Cup och serie är två skilda saker.

Men ni har inget emot att gå vidare i cupen och närma er Europa?
– Absolut inte. Vi skräller mer än gärna i Östersund, avslutar Mattias Kronvall som själv inte följer med norr ut utan följer sitt Trelleborg på TV.

Här är helgens cupmatcher:

Östersunds FK-Trelleborgs FF, lördag 16.00

Östersund vann sin grupp före Hammarby, Varberg och Nyköping. Östersund har aldrig vunnit cupen.
– Vi har gjort det bra och inte förlorat någon match. Första halvlek mot Hammarby var riktigt bra, sa segerskytten (1-0) Hosam Aiesh.

Trelleborg vann sin grupp före Kalmar, Landskrona och Gefle. Trelleborg har aldrig vunnit cupen.
– Alla trodde nog att Kalmar skulle vinna vår grupp, men så blev det inte och i Östersund får vi slå ur underläge igen, säger sportchefen Mattias Kronvall.

IFK Göteborg-IFK Norrköping, lördag 18.30

IFK Göteborg vann sin grupp före Sirius, Ljungskile och Arameisk-Syrianska. Göteborg har sju cupguld, senast 2015.
– Det viktigaste är att vi är vidare. Sedan var det en blandad insats i dag, sa tränaren Jörgen Lennartsson efter 2-2 hemma mot Sirius i sista gruppspelsmatchen.

IFK Norrköping vann sin grupp före Vänersborg, Halmstad och Örgryte. Norrköping har sex cupguld, senast 1994.
– I den här matchen fanns mycket som var bra, men det finns också saker som vi ska göra bättre. Vi kan inte alltid ha samma flyt och få samma utdelning, sa tränaren Jens Gustafsson efter förkrossande 7-0 mot Halmstad i sista gruppspelsmatchen.

Elfsborg-Brommapojkarna, söndag 16.00

Felix Beijmos BP utmanar Elfsborg om en plats i semifinal.Elfsborg vann sin grupp före Värnamo, Falkenberg och Ytterhogdal. Elfsborg har tre cupguld, senast 2014.
– Offensivt är jag mycket nöjd, men i vissa delar och perioder kan vi bättre, menade tränaren Magnus Haglund efter 6-1 mot Falkenberg i sista gruppspelsmatchen.

Brommapojkarna vann sin grupp före Degerfors, Djurgården och Helsingborg. BP har aldrig vunnit cupen.
– Det har sett väldigt bra ut, framför allt anfallsmässigt. Vi rider vidare på gruppsegern, så får vi vad som händer, summerade Olof Mellberg sansat efter 4-1 mot Degerfors i sista gruppspelsmatchen.

Häcken-AIK, söndag 18.30

Häcken vann sin grupp före Örebro, Åtvidaberg och Norrtälje. Häcken har ett cupguld, senast 2016.
– Genom hela gruppspelet har vår offensiva skicklighet varit väldigt bra, men vi har även bara balans, säger tränaren Mikael Stahre.

AIK vann sin grupp före Dalkurd, Kristianstad och GAIS. AIK har åtta cupguld, senast 2009.
– Vi borde ha gjort fler mål (fyra). Å andra sidan släppte vi inte in något. Häcken har imponerat, kan vi ha tålamod tror jag vi har en god chans att vinna, sa mittfältaren Stefan Ishizaki efter 0-0 mot Dalkurd i sista gruppspelsmatchen.

Semifinalerna spelas 18-19 mars, finalen 13 april. Samtliga matcher visas i C More.

Upplagt av: Larne Wallisson