Linköping och Rosengård mot ny cupfinal

De två senaste årens cupmästarinnor Linköping och Rosengård är favoriter att nå även årets final.

Linköping och Rosengård har spelat sig fram till två raka finaler i Svenska Cupen. 2015 vann Linköping cupfinalen med 2-0. Året efter fick Rosengård revansch efter vinst, 3-1.

På söndag spelar båda lagen semifinal och det lutar åt en ny final för landets två bästa damlag. Linköping åker till Stockholm för bortamatch mot Djurgården. Rosengård tar emot Kvarnsveden hemma på Malmö IP.

Linköping har spelat hela fem cupfinaler sedan 2008 och vunnit fyra.
– Vi siktar på en ny final och vill förstås gärna vinna den också, säger nye tränaren Kim Björkegren.

Björkegren har tvingats till flera förändringar i de senaste matcherna på grund av skador. Men det har funkat bra – utom mot Rosengård (0-3) för två veckor sedan.

– Vi hade några skador innan, sedan tvingades Emma Lennartsson ge upp under uppvärmningen och Jessica Samuelsson efter bara en dryg kvart. Dessutom fick Rosengård snabba mål i början och det mesta gick fel för oss. Vi har glömt den matchen och vi vann ju med 5-1 i matchen efter mot Göteborg. Spelarna har tagit sig an förändringarna och utmaningarna på ett väldigt bra sätt, det har varit utvecklande, säger LFC-tränaren.

Samuelsson flyttades upp i anfallet och gjorde det väldigt bra i några matcher med både mål och målpass. Högerbacken Maja Kildemoes fick ta över Samuelssons plats mot Göteborg i onsdags och gjorde hela fyra mål. Danskans första mål i damallsvenskan.

– Vi får väl se vem vi plockar upp i anfallet den här gången, säger Björkegren och skrattar.
– Lennartsson och Minde är tillbaka i truppen, medan vi väntar ytterligare en vecka med Samuelsson. Hur vi ställer upp laget är inte riktigt klart ännu.

Kan Tabotha Chawingas Kvarnsveden skrälla mot Rosengård?Djurgården förlorade senast mot Vittsjö på bortaplan med hela 1-4. Möjligen hade man redan cupsemifinalen i tankarna. Laget har varit en aning ojämnt i år men har goda kvaliteter när det stämmer.
Rutinerade målvakten Gudbjörg Gunnarsdottir har vilat ett tag på grund av ljumskproblem men kan vara tillbaka i Dif.

I damallsvenskans premiär vann Rosengård med hela 7-2 hemma mot Kvarnsveden. Även om cupmästaren har sviktat en del i seriespelet i år är laget skyhög favorit mot fjolårets nykomling.
Rosengård bjuder på fri entré och siktet är förstås inställt på ny final.

Borlängelaget Kvarnsveden spelar sin största match någonsin. Det gäller att man får till ett starkt och ett kompakt försvarsspel. Samt att skyttedrottningen Tabitha Chawinga levererar.

Finalen spelas den 27 augusti.

Upplagt av: Stig Lindmark