Svensklag igång i Europa

IFK Norrköping vann med 5-0 i första kvalomgången av Europa League. AIK fick bara 0-0 på bortaplan mot KÍ Klaksvík.

Storseger för IFK Norrköping - mållöst men oavgjort för AIK. Resultaten för fjolårets trea och två i Allsvenskan - som inledde Europa League-kvalet under torsdagen - var varierade. IFK Norrköping vann enkelt med 5-0 mot Prishtina från Kosovo på hemmaplan. AIK lyckades å andra sidan inte få hål på KÍ Klaksvík från Färöarna och spelade 0-0 på atlantön.

Vilken rasande start det blev för IFK Norrköping mot Prishtina. Redan i den 10:e minuten gjorde David Moberg Karlsson 1-0 för östgötarna och innan halvleken var slut stod resultattavlan på 5-0 till hemmalaget. Ett resultat som också stod sig till matchens slut och det ser onekligen bra ut för Jens Gustavssons lag inför returmötet i Kosovos huvudstad nästa torsdag. Målen gjordes av nämnda Moberg Karlsson, Sebastian Andersson, Niclas Eliasson och Karl Holmberg gånger två.

För AIK blev det tuffare. AIK hade oerhört svårt att få igång något väletablerat anfallsspel och kunde aldrig ta sig igenom den färiska serietvåans defensiv. För att försöka hitta en ändring bytte tränaren Rikard Norling in både Henok Goitom och Kristoffer Olsson under den andra halvleken men matchen slutade 0-0. Även AIK:s retur spelas på torsdag nästa vecka.