Oavgjort och seger i UEL-kvalet

AIK:s Stefan Ishizaki

Det blev blandade resultat i kvällens första matcher i kvalrunda tre till UEFA Europa League. AIK, som lottats mot Braga från Portugal, kom tillbaka från underläge 0-1 och spelade 1-1 hemma på Friends Arena. Solnalaget ytterst nära segern i slutminuterna.

För Östersunds del, som avancerat efter att besegrat Galatasaray i runda två, blev det seger igen. Men slutresultatet skrevs enbart till 1-0 hemma mot Fola Esch från Luxemburg.

AIK-Braga

AIK inledde kvalrunda tre till UEFA Europa League med att spela oavgjort, 1-1, mot portugisiska Braga. AIK fick en mardrömsstart på matchen där portugiserna, som spelade UEL-final 2011, redan i den tionde minuten hittade nätet. Det ack så viktiga bortamålet för portugiserna.

AIK skulle dock komma tillbaka bara några minuter senare. Stefan Ishizaki fixade straffen som Daniel Sundgren förvaltade på bästa sätt. 1-1 och gott om tid för AIK att fixa en seger inför bortamötet nästa vecka.

Efter paus hade även AIK flera chanser att ta ledningen. Marginalerna var dock inte helt på solnaklubbens sida där Rasmus Lindkvist stolpskott var närmast.

-Vi har ju jättechanser i andra halvlek. Men som helhet är det en klart godkänd insats, säger Rikard Norling till Viasat.

-Vi möter ett spelskickligt lag, men vi spelar bra och känns kompakta. Vi skapar tillräckligt för att vinna, säger straffmålgöraren Daniel Sundgren till Viasat.

Östersund-Fola Esch

Östersund skickade ut Galatasaray ur kvalet och fick sedan den goda lotten att möta det klart mindre välkända Fola Esch från Luxemburg. Under torsdagskvällen var det dags för möte ett av två och Östersund fortsätter vinna på hemmaplan i Europa League-kvalet. ÖFK besegrade Fola Esch med 1-0.

Men det dröjde till den andra halvleken innan Östersund klarade av spräcka nollan. Fem minuter in placerade Fouad Bachirou in matchavgörande bollen. Efter målet försökte Östersund göra fler mål för att utöka ledningen till bortareturen, men Fola Esch fredade sitt mål.

Returerna för AIK och Östersund spelas den 3 augusti.

Nu är klubben ett steg närmare playoff efter 1-0 hemma mot Fola Esch.

Samtidigt fick AIK 1-1 hemma mot Braga.

Överraskande skickade Östersund ut Galatasaray ur kvalet till Europa League. Då väntade inte lika namnkunniga Fola Esch från pyttelandet Luxemburg i tredje kvalomgången. En match som Östersund, till skillnad mot den turkiska storklubben, på pappret skulle ha en god chans att ta sig förbi.

De fick också med sig en seger från första matchen av två hemma på Jämtkraft Arena, 1-0.

Efter en förhållandevis händelsefattig första halvlek så skulle Östersund spräcka nollan fem minuter in i andra halvlek. Då snappade Fouad Bachirou upp en boll strax utanför straffområdet och kunde sedan placera in matchens enda mål. Östersund hustade och frustade för ytterligare ett mål men gick bet, samtidigt som man höll tätt bakåt mot ett offensivt slätstruket Fola Esch.