Åter dags för spel i Ettorna

Landskrona BoIS jublar.
Landskrona BoIS jublar efter mål tidigare i år.

I helgen är det omstart i Ettorna. 14 omgångar är spelade. I Norr toppar Brage, åtta poäng före Umeå FC. I Söder toppar Landskrona BoIS, tre poäng före Mjällby. Seriesegrarna går direkt upp i Superettan. Tvåorna får kvala. Om tolv omgångar vet vi hur serierna slutade.

Gemensamt för IK Brage, Umeå FC, Landskrona BoIS och Mjällby AIF är att kvartetten återfanns i den allra första Superettan 2000. Djurgården och Malmö FF gick upp i Allsvenskan. Mjällby blev trea, men förlorade i kvalet mot Häcken efter straffar. Landskrona blev fyra, Brage blev åtta medan Umeå hängde kvar med en poängs marginal till Åtvidaberg.

Tittar man historiskt på klubbarna i Norrettan finns här totalt 45 allsvenska säsonger. Klubbarna som spelat i Allsvenskan är Sandvikens IF (21), Brage (18), Västerås SK (4), Umeå FC (1) och IFK Luleå (1).

I Söderettan finns det också 45 allsvenska säsonger fördelade på Landskrona (34), Mjällby (8), Ljungskile (2) och Oddevold (1).

Men för dessa historiskt framgångsrika klubbar, som numera spelar i landets tredje högsta serie, ger det inget mervärde. Tvärtom kan det ibland vara en belastning att leva med det som en gång har varit.

Idrott och fotboll är färskvara och att ligga för länge i Division 1, där det inte finns några TV-pengar och där sponsorerna är svårflirtade, är kostsamt på sikt.

- Vi har nästan en halv miljon kronor i resebudget. Pengar som andra klubbar kan köpa spelare för, berättar Umeås Markus Wikström, klubbens "allt-i-allo" och kansliets ende heltidsanställde.

Umeå inleder höstsäsongen med ett bortaderby mot IFK Luleå. Om man nu kan kalla matchen för ett derby med tanke på att den spelas 27 mil från Umeå…

- Norrlandsderby låter kanske bättre, skrattar Markus.

Klart är att Umeå kommer snabbare fram till lagens bortamatcher runt Stockholm (en timmas flyg) än till Luleå (drygt tre timmars buss).

Hur är stämningen i Umeå FC inför omstarten?

- Positiv. Det snackas fotboll i Umeå. Temperaturen är hög. Inför säsongen var målsättningen att bli bättre än i fjol då vi blev åtta. Nu tar vi en match i taget och ser vart det leder.

Just nu ligger Umeå FC, allsvenskt 1996, åtta poäng bakom Brage, men fem poäng före Akropolis. Ska laget som spelat i Ettan sedan 2013 gå i fatt eller hålla undan?

Svaret kanske finns i Borlänge, hos suveräna serieledande Brage, tillika trea i maratontabellen för näst högsta serien.

- Nja, vi tittar inte speciellt mycket på tabellen. Vi vet vår position och ska givetvis försöka försvara den. Tyvärr låter det lite klyschigt; men vi tar en match i taget, menar klubbchefen Magnus Olsson.

Som ändå nämner klubbens tre kommande matcher i en och samma mening.

- Vi ser fram emot omstarten och med tre matcher på nio dagar gäller det att vi är fokuserade. På söndag möter vi Sollentuna borta i serien, på onsdag väntar Åtvidaberg hemma i cupen och på måndag gästar Västerås i serien. En rejäl test på var vi står.

Hur är fotbollsstämningen i Borlänge och hur känns det att vara tvåa i stan efter Dalkurd?

- Det bubblar i stan igen. Fotbollsbubbel och det är väldigt många som pratar Brage. Då det gäller Dalkurd sköter dom sitt och vi vårt. Dalkurd är på väg att göra sin resa. Vi är på väg att göra vår.

Var årets målsättning att vinna serien?

- Vi har legat i Ettan sedan 2014 och målet har hela tiden varit att nå Superettan igen. 2015 lade vi en treårsplan att målet skulle nås 2018 och med vårsäsongen bakom oss har vi skaffat ett gynnsamt läge för att klara det.

I den södra Ettan återfinns två smått klassiska klubbar på de översta platserna. Landskrona BoIS toppar med 33 poäng. Mjällby skuggar med 30 poäng.

- Många menar att det står mellan BoIS och oss. Där håller jag inte med. Vi har full respekt också för trean Utsikten som har 28 poäng, säger Mjällbys sportchef Hans Larsson.

Något som Landskronas klubbchef Max Lundmark håller med om.

- Vi har levt med favoritrollen sedan i våras och gjort det bra. Inför serien nämndes Utsikten som värst emot och de kan fortfarande sätta käppar i hjulet för oss och Mjällby. Så skriv att det är ett trelagsrace – som vi givetvis vill vinna.

Landskrona, som toppar maratontabellen för den näst högsta serien, har inte spelat i Superettan sedan 2014. Mjällby och Utsikten spelade där 2015.

- 2015 ville vi upp direkt, utan att lyckas. 2016, när Agim Sopi kom som tränare, valde vi en försiktigare målsättning, ändå var vi nära i fjol. I år har vi höjt ribban både sportsligt och ekonomiskt, berättar Max Lundmark.

Och om ni inte går upp…?

- Styrelsen och kansliet jobbar med två olika scenarier. Det är en dyr balansgång och vi måste ha olika planer för spel i Ettan eller spel i Superettan. Killarna i laget har däremot bara ett scenario – att vinna serien, förtydligar Max Lundmark.

Går snacket likadant på Listerlandet i Mjällby?

- Vi ser positivt på framtiden. Vi har en ung trupp där vi vågar släppa fram de yngre spelarna i hetluften. Vi inleder med två tuffa bortamatcher, Qviding och Skövde. Efter det väntar Karlskrona hemma inför förhoppnings storpublik. Efter dessa tre matcher vet vi mer var vi står, säger Hans Larsson.

- Vi som varit med ett tag och upplevt den allsvenska atmosfären har givetvis våra drömmar, men vi vet också hur svårt det är att nå ända dit. Just nu är vi taggade för omstarten och ser med mod och spänning fram emot höstsäsongen.

Därmed kan Sveriges två Ettor sparka igång och om serierna fortfarande toppas av IK Brage respektive Landskrona BoIS vet vi den fjärde november.

I så fall möts de i Superettan 2018…

Senaste nytt: Cuper & Serier

Upplagt av: Larne Wallisson