Evighetsmaskinen Jonna Andersson i ännu en cupfinal

Jonna Andersson.

Upp och ner. Ner och på upp. Match efter match. Oförtrutet sprintar Jonna Andersson på sin vänsterkant. Linköpings försvarare har redan 3230 matchminuter i benen i år. Det vill säga 36 tuffa fajter i A-landslaget och i klubblaget.
På söndag blir det minst 90 minuter till för Andersson i finalen i Svenska Cupen hemma mot Rosengård.

– Oj, det blir rätt många matcher om man räknar ihop allt. Men jag känner mig fräsch inför cupfinalen, det ska bli väldigt spännande, säger Andersson.

Dags för ny cupfinal mellan Linköping och Rosengård. Lagen har vunnit varsin de två senaste åren. Jonna Andersson var med i truppen redan 2009 när Linköping besegrade Umeå IK i en tuff final. Därefter har det blivit finalsegrar 2014 (Kristianstad) och 2015 (Rosengård).

– 2009 var jag knappt med, gjorde ett par inhopp i serien under säsongen, men jag syns i alla fall på segerbilden med laget (skratt). Men i de övriga cupsegrarna har jag varit delaktig och hoppas förstås på en ny cupseger. Cupen är viktig, särskilt i en final mot Rosengård. Det är mycket nytt i båda lagen, konstaterar Jonna.

Förra toppspelaren Charlotte Rohlin, med fem cupsegrar i LFC, minns Jonna Andersson när hon kom till klubben för åtta år sedan.

– Jag kommer väl ihåg henne, en snabb vänsterfotad spelare, hon hade talang, var väldigt träningsvillig men väldigt blyg. Jonna har utvecklats för varje år, särskilt de två senaste. Man måste komma ihåg att hon bara spelat ytterback i två år och har mycket kvar att utveckla. Men hon har tagit ett allt större ansvar i laget, både på och utanför planen och det har förstås med mognad att göra. En underbar spelare att ha i sitt lag, säger Charlotte Rohlin.

Jonna Andersson i aktion i matchen mot USA i juni.Inför säsongen tappade Linköping offensiva trion Stina Blackstenius (Montpellier), Pernille Harder (Wolfsburg) och Fridolina Rolfö (Bayern München).
Under säsongen har landslagsbackarna Magdalena Eriksson (Chelsea) och Jessica Samuelsson (Arsenal) lämnat klubben.

– Först drog "Magda" och det var tungt. Sedan Jessica vilket var ännu tuffare, vi har känt varann och spelat i samma lag så länge. Vi har alla tre pratat mycket och försökt hjälpa varandra, säger Jonna.

Jonna är bara 24 år men ändå klart "äldst" i klubben på sin nionde säsong. Evighetsmaskinen har redan hunnit med 149 allsvenska matcher samt 85 landskamper i A-, U23-, F19- och F17-landslaget. Och aldrig varit skadad.

– Jag stukade foten för två år sedan och det är väl det enda. Vilade kanske några dagar. I övrigt har jag inte stått över många träningar, dom kan man räkna på ena handens fingrar.

Bara i har du förutom matcher tränat drygt 14 000 minuter, motsvarande cirka 235 timmar. Blir du aldrig trött och sliten?

– Nej, faktiskt inte. Det är min vardag och jag trivs med den. Det jobbigaste var nog att komma igång igen efter EM, då hade jag vilat fyra dagar och det kändes jobbigt i låren och i ljumskarna. Men efter några pass kändes allt normalt igen.

Om man lägger ihop alla spelade minuter blir det alltså 36 matcher - hittills. Det bör bli ytterligare nio seriematcher, tre VM-kvalmatcher, två i Svenska Cupen samt fyra i Champions League. Det innebär smått otroliga 54 (tuffa) matcher på en och samma säsong. Bör vara svenskt rekord på den höga nivån?

Till sist, hur ska ni besegra Rosengård?

– Piteåmatchen (förlust 2-3) lärdes vi oss en hel del av, vi kanske inte får vara så naiva och försöka spela oss ur varje situation. En lång boll på forwards är nog så bra ibland. Samtidigt har vi flera nya i laget och vi känner inte varandra riktigt ännu. Dessutom hade vi tre nya i backlinjen.

– Rosengård har flera nya, men det gäller som vanligt att hålla ihop laget, inte bli långa mellan lagdelarna. Då ska det nog gå bra, vi är väldigt revanschsugna. Och om det krävs får jag väl ta mitt första gula kort någonsin i LFC, allt för laget (skratt).

Cupfinalen Linköping-Rosengård sänds i TV12 och på cmore.se.

Upplagt av: Stig Lindmark