Få skrällar i onsdagsmatcherna

Filip Pivkovskis Landskrona pressade Elfsborg till en avgörande förlängning.

Onsdagskvällen bjöd på 24 matcher i Svenska Cupens andra omgång där de flesta favoriterna från Allsvenskan och Superettan gick vidare. Visst var Elfsborg och Jönköping illa ute, men de gick vidare efter förlängning. Slutspelat däremot för Athletic Eskilstuna och Örgryte. I morgon torsdag spelas det sex nya cupmatcher.

Kristianstad FC- Halmstads BK 1-3

Halmstad kom med en ganska A-lagsbetonad uppställning och efter 20 minuter kom första målet på Kristianstads IP genom Höskuldur Gunnlaugsson. HBK:s isländske forward nickade också in 0-2 efter 36 minuter vilket blev halvtidsresultatet.

Kristianstads Saikou Jawney reducerade tidigt i andra halvlek på en läcker cykelspark och nu var det match igen. Då, i den 65:e minuten, lobbade finländaren Nicolai Alho iskallt in 1-3 och nu var det ny uppförsbacke för hemmalaget, som aldrig kunde vända utan seger för allsvenska HBK.

Värmbols FC-AIK 0-1

När Värmbol avancerat till mötet med AIK var det på bekostnad av Sleipner, klubben som förlorat den allra första cupfinalen mot Hälsingborg med 3-1 (1941). När matchen på Värmbols IP var slut hade AIK vunnit med matchens enda mål inför rekordpubliken 3 123 åskådare. Målet kom på straff i början av andra halvlek genom argentinaren Nicolas Stefanelli.

- Ingen match som går till AIK-historien. Vi växlade upp i början av andra halvlek och det räckte. Vi kom för att vinna och vi vann. I övrigt inte mycket mer att säja om vår insats, sa AIK:s tränare Rikard Norling efter den knappa segern i C More.

Torstorps IF-GIF Sundsvall 0-3

Efter en mållös första halvlek gjorde allsvenska GIF Sundsvall sin plikt mot div 3-laget Torstorp från Finspång och vann med 3-0 efter mål av Amaro Bahtijar (47), Carlos Moros Gracia (51) och Kristinn Freyr Sigurdsson (78). 932 åskådare tittade på.

Kvibille BK-BK Häcken 1-9

Sämsta tänkbara start för Kvibille då Häcken tilldömdes en straff redan i första minuten efter en tilltrasslad situation. Mathias Ranegie satte bollen säkert i mål. Två minuter senare stod det 0-2 efter mål av Adam Andersson och när Chisom Egbuchulam gjorde Häckens tredje mål efter en dryg kvart insåg rekordpubliken på Björkevi, drygt 700 åskådare, att Häcken var för bra. Kvibille skulle dock få göra ett mål före pausvilan då Daniel Gunnarsson gjorde 1-3 på straff.

Andra halvlek var fem minuter gammal när Chisom Egbuchulam gjorde sitt andra och Häckens fjärde mål och det skulle komma mera för Häcken. Först Mathias Ranegies 1-5 på nick, sedan 1-6 genom Chisom Egbuchulam med ett distinkt vänsterskott, sedan 1-7 genom Rasmus Lindgren på en läcker lobb, sedan 1-8 genom inhopparen Lucas Hedlund och till sist 1-9 på en frispark genom Adam Andersson. Detta trots att Häcken varit en man mindre den sista halvtimman då Jakob Lindström fått rött kort.

Tvååkers IF-Örgryte 2-1

Div 2-laget Tvååker stod för en skräll då man slog ut Örgryte ur cupen. Johan Elmander gav Örgryte ledningen efter 27 minuter. I halvlekens sista minut kvitterade Labinot Syla på straff. Om ÖIS dominerat i första halvlek blev det Tvååker som gjorde det mesta rätt efter paus och i 55:e minuten kom 2-1 genom Preparim Beqaj sedan Örgryes målvakt Kristoffer Björk missbedömt en boll från halva plan. 750 åskådare upplevde cupskrällen på Övrevi.

Torns IF-IFK Värnamo 1-3 efter förlängning

Det stod 0-0 i paus och 1-1 vid full tid. Värnamo tog ledningen i den 80:e minuten genom Paulo Marcelo och det mesta talade för att Superettanlaget skulle vinna, men i den fjärde tilläggsminuten kvitterade Torn på straff. I förlängningen visade sig Värnamo vara det starkaste laget och med mål i den 109:e och 120 minuten genom Marcelo respektive Gentrit Citaku blev det avancemang till vårens gruppspel för smålänningarna.

- Som förväntat då vi visste att det var ett bra lag vi mötte. Vi fick verkligen fajtas, sa Värnamos tränare Christian Järdler till värnamo.nu efter segern, tillika årets första förlust för Torn på Tornvallen.

IK Brage-Åtvidabergs FF 1-4

Åtvidabergs Simon Marklund gjorde första halvlekens enda mål i en match där topplaget från div I hoppades kunna besegra ett formsvagt lag från Superettan. Men så blev det inte. Emil Bellander nickade in 0-2 redan i den 49:e minuten och när Simon Helg gjorde 0-3 på straff var Brage ett slaget lag. Isac Lidberg gjorde 0-4 innan Benjamin Hjertstrand fastställde slutresultatet 1-4 på stopptid.

Tullinge TP FK-IK Frej 2-5

Målrikt när Frej gick vidare efter sju mål på Brantbrinks IP mot div 4-laget Tullinge och för första gången är Frej klart för Svenska Cupens gruppspel.

Frederik Varga gav hemmalaget ledningen efter en kvart. Lukas Sunesson kvitterade fyra minuter senare och gav sitt Frej ledningen ytterligare tre minuter senare. Admir Catovic gjorde 1-3 före paus och 1-4 efter paus. Oskar Idh Talonen reducerade, men sista ordet till Frej och Danilo Kuzmanovic inför 1 306 åskådare.

Vasalund IF-Athletic Eskilstuna 3-1 efter förlängning

Om det går tungt för Athletic Eskilstuna i Allsvenskan står det redan nu klart att man spelat färdigt i Svenska Cupen, detta efter 1-3 mot div I-laget Vasalund. Mohamed Buya Turay gav gästerna ledningen i första halvlek, Carl Björk kvitterade och nu gick matchen till förlängning. Där visade det sig att Vasalund var det effektivaste laget. Axel Björnström gjorde 2-1 och Carl Björk 3-1.

IFK Aspudden-Tellus - Dalkurd 1-3

Dalkurd tog ledningen efter 20 minuter genom Ahmed Awad och elva minuter senare gjorde Andrew Stadler 0-2. I den 42:a minuten gjorde Ahmed Awad sitt andra mål och på tilläggstid före paus reducerade Pashang Abdulla till 1-3. Fler mål blev det inte inför 1 157 åskådare.

Arameisk-Syrianska IF-IF Brommapojkarna 0-2

Brommapojkarna fortsätter på den inslagna vinnarvägen i Superettan och är nu klart för vårens gruppspel i Svenska Cupen tack vare mål av Imad Khalili i första halvlek och Luca Gerbino Polo efter paus.

Sollentuna FF-Syrianska FC 1-2

Tidigt mål av Sollentuna redan i den fjärde minuten genom Kalle Forsell på straff, men två mål i andra halvlek gjorde att Syrianska vann och gick vidare till vårens gruppspel. Kamal Mustdafa kvitterade i den 54:e minuten och i fjärde tilläggsminuten stötte Seth Hellberg in segermålet för Syrianska. Innan dess hade Charbel Georges missat en straff.

- Moralstärkande. Jättekul. Jag sade det efter matchen mot Öster, vi vänder och vinner med 2-1. Samma sak i dag, sa Syrianskas tränare Lars Axelsson till lt.se.

Bollnäs GIF FF-IFK Norrköping 0-5

Allsvenska femman mot div 2-laget Bollnäs slutade som de flesta trott, med seger för IFK Norrköping. Alexander Jakobsen, Filip dagerstål och Simon Skrabb gjorde målen i första halvlek. David Moberg Karlsson och nyförvärvet Johannes Vall gjorde målen efter paus. Bollnäs chanser var lätt räknade inför drygt 1 600 åskådare.

Piteå IF FF-Degerfors IF 2-4 efter straffar

Efter 120 mållösa minuter vann Degerfors straffsparksläggningen i Piteå med 4-2.

Gamla Uppsala SK-Djurgården 1-4

Det tog tid och det behövdes ett självmål för Djurgården till sist skulle vinna mot div 2-laget Gamla Uppsala. Självmålet betydde 0-1. Henrik Englunds mål betydde 1-1 och pausvila. Under den sista kvarten lade Djugården i en högre växel och efter mål av Aliou Badji, Julian Kristoffersen och Aliou Badji igen var segern och gruppspelet klart.

Carlstad United BK-IK Sirius 1-2

Sirius fick kämpa för att vinna i Karlstad och vann med uddamålet mot div 1-laget. Zackarias Faour gav Sirius ledningen i den 19:e minuten. Albin Lekiqi kvitterade sex minuter senare. I andra halvlek gjorde Christer Gustafsson Sirius segermål i den 55:e minuten.

Landvetter IS-IFK Göteborg 0-5

Nya publikrekordet på Landvetters IP lyder på 4 220 åskådare när IFK Göteborg gjorde sin plikt mot div 3-laget, som höll emot bra i första halvlek. IFK:s ledningsmål kom först i den 27:e minuten genom Sebastian Ohlsson. Efter paus gick det lättare för IFK och då gjorde Elias Omarsson tre mål (0-2, 0-4, 0-5). Billy Nordström gjorde 0-3.

- Det här betyder jättemycket för Landvetter. En helt fantastisk uppslutning från hela oret och föreningslivet, sa kommunalordföranden Per Vorberg till gp.se.

Oskarshamns AIK-Helsingborgs IF 1-3

0-1 i åttonde minuten efter en hörna genom Alex Timossi Andersson och inte nog med utan 0-2 i tolfte minuten genom Martin Christensen. Så lätt gav sig dock inte Oskarshamn då Peiman Eliassi reducerade på straff i den 19:e minuten. Efter paus chippade 16-årige Alex Timossi Andersson in 1-3 och nu var det fördel HIF, som också höll undan och vann.

Hittarps IK-Varbergs BoIS 0-3

Varbergs Joel Palmquist nickade in ledningsmålet för Superettanlaget i 16:e minuten, ett resultat som stod sig halvleken ut och fem minuter in på andra halvlek styrde Palmquist in 0-2. Fem minuter senare nickade Christoffer Arvidsson in 0-3 och nu kunde inte Varberg förlora.

Lunds BK-Norrby IF 0-2

Lund kämpade, men räckte inte till nor Superettan-laget Norrby gästade universitetsstaden. Efter 0-0 i paus gjorde Norrby sitt första mål en kvart in på andra halvlek och sitt andra fem minuter före slutsignalen på straff. Adam Ståhl svarade för båda målen.

Landskrona BoIS-IF Elfsborg 3-4 efter förlängning

Dramatik på Landskrona IP där Elfsborg tog ledningen redan efter fem minuter genom Jesper Karlsson som cykelsparkade in 0-1. Thierry Zahui gjorde sitt sjunde frisparksmål för säsongen då han kvitterade efter 18 minuter. I den 35:e minuten tog Landskrona ledningen genom Karim Sadat. En skräll på gång? Ja, det mesta tydde på det när Adi Nalic gjort 3-1 fri med Elfsborgs målvakt Kevin Sturh Ellegaard.

Elfsborg gav sig dock inte. Inbytte Emir Bajrami reducerade i den 68:e minuten och Simon Lundevall kvitterade med ett välriktat skott i den 80:e minuten.

Nu blev det förlängning. Detta med två utvisade spelare. I sista ordinarie matchminuten fick Landskronas Thierry Zahui rött kort. I fjärde tilläggsminuten fick Elfsborgs målvakt Kevin Sturh Ellegaard rött kort och då Elfsborg gjort sina byten fick Viktor Prodell ställa sig i målet.

Med fem minuter kvar gjorde Emir Bajrami 3-4 och Elfsborg spelar därmed gruppspel till våren.

Husqvarna FF-Östers IF 2-5 efter förlängning

Husqvarna ledde två gånger om, men Öster vann Smålandsderbyt efter förlängning. Husqvarna var bara fyra minuter från seger då Fritiof Björkén kvitterade till 2-2 och under de 30 förlängningsminuterna gjorde Öster ytterligare tre mål, signerade Dragan Kapecevic, Mario Vasilj och Sebastian Crona. Under ordinarie tid hade Edin Hamidovic och Philip Bernholtz gett Husqvarna ledningen och Admir Bajrovic kvitterat till 1-1 för Öster.

Utsiktens BK-Jönköpings Södra IF 2-3 efter förlängning

Arni Wilhjalmsson blev stor matchhjälte för Jönköpings Södra efter en dramatisk seger på Ruddalen i Göteborg där 2-2 vid full tid betydde förlängning. Islänningen gjorde nämligen alla tre J-Södra-mål.

Jesper Westermark gav hemmalaget ledningen i första halvlek. Elva minuter in på andra halvlek kvitterade Arni Wilhjalmsson på straff sedan han själv blivit fälld. Utsikten tog åter en gång ledningen. Wilhjalmsson kvitterade åter en gång och förlängningen slog islänningen till en tredje gång – i andra tilläggsminuten.

FC Trollhättan-Malmö FF 1-4

Malmö åkte på en kalldusch redan i tredje minuten då Charles Ikenna Kean sköt in 1-0 för hemmalaget. Skulle Malmö FF, som inte vunnit Svenska Cupen sedan 1989, förlora i Trollhättan? Nej, MFF reste sig och vann klart. Alexander Jeremejeff stod för kvitteringen i den 22:a minuten och precis före paus nickade Franz Brorsson in 1-2. Jo Inget Berget gjorde 1-3 på straff och i den 90:e minuten chippade Erdal Rakip in 1-4.

Upplagt av: Larne Wallisson