Fyra lag från division 3 och 4 kvar i cupen

Landvetter IS är en av flera underdogs i Svenska Cupen. Division 3-laget tar sig an IFK Göteborg i omgång 2. FOTO: Härryda-Posten/L.Lundvall

Någon som vet vad division 3-lagen Torstorps IF och Landvetter IS samt division 4-lagen Kvibille BK och Tullinge TP FK har gemensamt?
Jo, de är framme vid andra omgången i Svenska Cupen som till stora delar avgörs på onsdag och torsdag.
Med drömmar om Europa...

32 matcher ska spelas i Svenska Cupens andra omgång för att få fram just 32 klubbar som får vara med i nästa års gruppspel i februari och mars, med chans att bli Cupmästare 2017/18.

På onsdag och torsdag spelas 30 matcher. Akropolis-Hammarby har redan mötts och här vann Hammarby med 3-1. Härnösands FF-Östersund har ännu inte fått något speldatum med anledning av Östersunds kvalspel i Europa League.

Och det är just tack vare vårens finalseger mot IFK Norrköping (4-1) som Östersund representerar Sverige i Europa League där Östersund redan har slagit ut turkiska Galatasaray och Fola Esch från Luxemburg. På torsdag spelas den sista kvalmatchen för att nå ett pengastint gruppspel då PAOK Saloniki gästar Jämtkraft Arena. Första mötet slutade 3-1 till grekerna.

Samma torsdagskväll spelas sex matcher i Svenska Cupens andra omgång. Övriga 24 matcher spelas på onsdag och det är då Torstorp, Landvetter, Kvibille och Tullinge ska försöka bjuda på rejäla cupknallar då de möter på papperet mycket starkt motstånd. Eller vad säjs om:

 • Torstorp-GIF Sundsvall.
 • Kvibille-Häcken.
 • Tullinge-Frej.
 • Landvetter-IFK Göteborg.

– Vi hoppas på en folkfest och springer ut på planen med vetskapen om att det finns en liten, liten, liten chans att skrälla, säger Landvetters Morgan Johansson.

Erhan Kocak satte den avgörande straffen när Landvetter slog ut Assyriska Turabdin i omgång 1. FOTO: Härryda-Posten/L.LundvallMorgan är inte bara fotbollsansvarig och A-lagstränare utan också styrelsemedlem och på klubbens hemsida söker styrelsen resurspersoner som kan hjälpa till med café, grill, parkering, matchvärdar, städning, uppsättning av tält samt mycket mera.

Hur har responsen varit?
– Över förväntan. Det känns som om alla vill hjälpa till och bidra till ett så lyckat arrangemang som möjligt för att ge våra medlemmar, spelare och inte minst fotbollsintresserade en fin upplevelse.

Var IFK Göteborg en drömlottning?
– Absolut. När vi slagit ut division 1-laget Assyriska från Västra Frölunda efter straffar och var klara för den andra cupomgången pratade alla om Blåvitt och så följde vi lottningen och såg att drömmen gick i uppfyllelse. Sju, åtta av våra spelare har ungdomsförflutet i Blåvitt, fortsätter Morgan Johansson.

Och hur många åskådare tror du det kan bli på Landvetter IP (det var 350 mot Assyriska) på onsdag?
– Vi sålde snabbt 2 000 förköpsbiljetter och vi räknar någonstans mellan 3-5 000 åskådare i vad jag förstått är första mötet på seniornivå mellan de här klubbarna, avslutar Morgan Johansson.

På onsdag hoppas också division 3-laget Torstorps IF på publikfest när allsvenska GIF Sundsvall kommer på besök. Eller som klubben manifesterar på sin hemsida: "Hela Finspång till Atlaslunden för fest."

Det är andra gången på tre år som Torstorp lottats mot ett allsvenskt lag i andra cuprundan. 2015 mötte de Djurgården inför 2 528 åskådare på Atlaslunden. Den gången förlorade Torstorp med 5-1.

Fest hoppas också division 4-lagen Kvibille och Tullinge på när de tar emot Superettanlaget Frej respektive allsvenska Häcken, 2016 års cupvinnare.

Tullinge TP FK är ett av två division 4-lag som är kvar i cupen. De tar sig an Frej i omgång 2. FOTO: Tullinge TP FK

Tullinge skrev cuphistoria redan den 8 juni då man för första gången i klubbens historia spelade en match i Svenska Cupen. Division 2-laget IFK Haninge stod för motståndet och efter dramatik vann Tullinge den målrika matchen med 4-3.

"Vi vill tacka alla 312 personer som var på plats på Brantan och stöttade laget och ett extra tack till våra F04 som var bollflickor", stod det att läsa på hemsidan.

När Frej kommer på besök meddelar styrelsen att man inte kommer att ta betalt för vare sig inträde eller parkering, däremot kommer vissa priser i cafeterian att justeras.

Den som samma kväll vill se Kvibille BK mot allsvenska Häcken får betala 100 kronor, samma entrépris som Torstorp-GIF Sundsvall. Kvibille har gått vidare tack vare 4-1 mot Skrea där Robin Larsson och Daniel Gunnarsson gjorde två mål var.

"Grymt jobbat grabbar", berömde tränaren Roger Bengtsson den insatsen.
Häcken blir så klart svårare, men alla matcher ska spelas - även den på onsdag på Björkevi klockan 18.00.

Avslutningsvis, hur gick det då för "våra" lag i genrepet inför onsdagens cupfester? Jo, så här:

Torstorp-AFK Linköping 4-3 efter tre mål av Linus Andersson. Motståndarna GIF Sundsvall tog emot Kalmar FF hemma och förlorade med 3-1.

Kvibille-BK Astrio 1-1. Motståndarna Häcken spelade också 1-1 i derbyt mot IFK.

Tullinge vann med 2-1 borta mot Hägersten SK sedan Sam Zadeh Darrehshourin gjort båda målen på tilläggstid. Motståndarna Frej besegrade Örgryte borta med 3-1.

Landvetter vann med 3-1 hemma mot Gunnilse IS. Motståndarna IFK Göteborg kryssade mot Häcken, 1-1.

Andra omgångens 64 cuplag kommer från följande serier:

 • Allsvenskan: 16
 • Superettan: 16
 • Division 1 Norra: 7 (Brage, Akropolis, Vasalund, Arameisk-Syrianska, Sollentuna, Carlstad U, Enskede).
 • Division 1 Södra: 7 (Skövde AIK, Kristianstad, Oskarshamn, Landskrona, Husqvarna, Utsikten, Oddevold).
 • Division 2 Norrland: 3 (Härnösand, Bollnäs, Piteå).
 • Division 2 Norra Sveland: 2 (Aspudden-Tellus, Gamla Uppsala).
 • Division 2 Södra Svealand: 2 (Värmbol, Assyriska i Norrköping).
 • Division 2 Norra Götaland: 2 (FC Trollhättan, Karlstad BK).
 • Division 2 Östra Götaland: 3 (Torn, Lunds BK, Nybro).
 • Division 2 Västra Götaland: 2 (Tvååker, Hittarp).
 • Division 3 Nordöstra Götaland: 1 (Torstorps IF).
 • Division 3 Nordvästra Götaland: 1 (Landvetter IS).
 • Division 4 Halland: 1 (Kvibille BK).
 • Division 4 Stockholm, Södra: 1 (Tullinge TP FK).

TV-sända matcher

23 augusti: 18.00 Värmbol-AIK (C More Sport), 18.30 Landvetter-Göteborg (C More Fotboll.
24 augusti 18.30: Gamla Upsala-Djurgården (C More Live), Landskrona-Elfsborg (C More Live 2), Trollhättan-Malmö (C More Live 3).

Upplagt av: Larne Wallisson